ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Защо възрастните хора често изстиват?

Усещането за вътрешна студенина се превръща в обикновен спътник в живота на много възрастни хора

възрастните хора
Масово образът на старите жени често се свързва с шалове и топли чорапи. Но защо се случва това?

„Има няколко причини. Терморегулацията – способността да се поддържа телесната температура в определен диапазон – се осигурява от различни механизми. Тези механизми започват да отслабват с годините“, казва Наталия Шарашкина, гериатър.

Наталия Шарашкина

Също така, отбелязва специалистката, при възрастните хора кожата става по-тънка с възрастта. Функционирането на кръвоносните съдове намалява, косата окапва, и затова на възрастният организъм му е все по-трудно да реагира на температурните промени. Наблюдава се и намаляване на мастната тъкан, особено кафявата. Липсата ѝ забавя процеса на затопляне и задържане на топлината в тялото, казва Наталия Шарашкина.

„Друг важен фактор е саркопенията или намаляване на мускулната маса. С намаляване обема на мускулите, тялото губи способността да реагира бързо на ниските температури на околната среда. Заради това всички процеси, включително метаболизма, се забавят “, предупреждава специалистката.

В допълнение, някои от хроничните заболявания, характерни за възрастните хора, оказват дълбоко влияние върху способността да се затоплят и да запазват топлината. Например, при атеросклероза, хипертония, захарен диабет, анемия, дисфункция на щитовидната жлеза и редица други болести, усещането за студ може да се появи много по -често. В такива случаи е необходимо да се консултирате с лекар, за да се постави подходяща диагноза и да се започне правилно лечение, казва гериатърът.

Кой е изложен на риск

„В риск са възрастните хора с ниско телесно тегло и съответно с лошо състояние на кожата и мускулите, лошо хранене, ниската физическа активност, много хронични заболявания“, предупреждава Наталия Шарашкина.

Здравословният начин на живот, поддържането на добра физическа форма, правилното хранене, високата социална активност, навременният медицински преглед и лечението ще помогнат да се избегнат подобни проблеми.

Ами ако навън е хладно?

„Важно е температурата на въздуха в помещенията да е комфортна, не по -ниска от 18 градуса, тъй като с възрастта работата на терморецепторите намалява и възрастните хора може да не забележат признаците на хипотермия. Необходимо е също така да изберат правилните дрехи от естествени материали и материи, които осигуряват добра топлопроводимост ”, съветва Наталия Шарашкина.

Също така си струва навреме и ефективно да се справят с такова състояние с помощта на други импровизирани средства.

„На първо място, комфортното състояние на телесната температура се осигурява чрез регулиране на метаболизма. Просто казано, правилното хранене ще ви помогне да се стоплите. Известно е, че възрастните хора са изложени на риск от недохранване. Причината за това могат да бъдат както социални фактори (ниско материално състояние, самота, зависимост от помощ от външни лица), така и здравословни проблеми (лошо състояние на зъбите, заболявания на стомашно -чревния тракт и други) “ подчертава гериатърът.

Вторият компонент на терморегулацията – затоплянето чрез физическа активност – е неразделна част от човешката природа. Докато се движим, ние създаваме 10 пъти повече топлина. Възрастните хора не се движат много, имат страх от падане и счупване, нямат навик за постоянна физическа активност, посещение на фитнес зали и басейни, казва Наталия Шарашкина.

Превенцията и борбата с хроничните заболявания също са изключително важни, предупреждава лекарката. За да направят това, е необходимо да се подлагате на своевременни прегледи, редовно да следят кръвното налягане, нивата на глюкозата и холестерола в кръвта, да приемат необходимите лекарства, да попълват дефицита на витамини и микроелементи. И най -важното – да следват всички препоръки на личния лекар.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *