Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Защо не трябва да се страхувате от ваксинацията срещу коронавирус

Въпреки факта, че ваксинираните срещу коронавирус стават все повече, някои все още се колебаят да се защитят

Какви съображения възпрепятстват ваксинирането срещу коронавирус?

На тези и други въпроси отговаря Яна Орлова – кардиолог, гериатър, заслужил доктор на Руската федерация.

За „страничните ефекти“

Един от най-често срещаните страхове, свързани с ваксинацията срещу коронавирус, е рискът от тромбоза. Може би трябва да се взимат антикоагуланти предварително?

Яна Орлова

Преди време беше казано, че някои ваксини могат да увеличат риска от образуване на кръвни съсиреци. Хипотетично, такива рискове са налице, но са минимални. Според публикуваните данни за различните ваксини, варират от 1 случай на 125 хиляди ваксинирани до 1 случай на 1 милион ваксинирани.

От друга страна, страничните ефекти на антикоагулантите, особено ако ги пиете без лекарско предписание и показания, са много по -чести. Следователно, не си струва да приемате такива средства просто така, за превенция, категорична е д-р Орлова. Назначаването на антикоагуланти може да се направи от лекар само ако човек наистина има склонност към тромбоза – страда от наследствени заболявания, които причиняват повишено съсирване на кръвта, различни тромбофилии или е имал тромбоза преди. Такива заболявания рядко са безсимптомни, така че пациентите обикновено са наясно с диагнозата си и приемат подходящи лекарства. Но, разбира се, те трябва да се консултират с кардиолог, преди да бъдат ваксинирани.

След ваксинацията дори младите здрави хора понякога се сблъскват с треска, слабост и болки

Не е ли това състояние опасно за възрастните, които не могат да се похвалят с добро здраве?

Тези симптоми са вариант на нормален отговор на ваксината. Те не се срещат при всички, и в по-голямата част от случаите отшумяват в рамките на 1-2 дни. Освен това, по -възрастните хора, като правило, изпитват неприятни симптоми след ваксинацията по -рядко и те са по -слабо изразени. Това се дължи на особеностите на имунната система в зряла възраст.

Относно имунитета

Някои се страхуват от страничните ефекти на ваксинацията, докато други смятат, че ако няма реакция на ваксината, значи тя не е дала резултат

Ефективността на ваксината не се определя от броя и тежестта на нежеланите събития и страничните ефекти. Онези, които се съмняват, могат да бъдат тествани за антитела срещу коронавирус няколко месеца след ваксинацията, за да се уверят, че ваксината е действала. Но във всеки случай си струва да се знае, че треската и грипоподобният синдром не са свързани с реакция към въвеждането на коронавирусния протеин, а с имунния отговор към аденовируса, който действа като вектор – „носител“ за доставяне на коронавирусния антиген в тялото. Тази технология се използва при векторните ваксини. Самият аденовирус е изкуствено лишен от способността да се размножава, и затова страничните ефекти рядко продължават повече от ден.

Трябва или не трябва да се прави измерване на антителата, за да определи колко силен е имунитетът срещу коронавирус?

Факт е, че днес никой не знае какво ниво на антитела е необходимо, за да се предпази човек от инфекция. Когато се проведат големи клинични проучвания по тази тема, вероятно ще бъде възможно да се дадат някакви универсални препоръки. Днес информацията за броя на антителата не дава възможност да се предскаже вероятността от инфекция. Освен това, антителата циркулират не само в кръвта. Има например антитела, които са върху лигавиците и също така предпазват от инфекция. Но те са трудни за количествено определяне. Съществува и клетъчен имунитет, за който обикновено не се знае твърде много в контекста на новата коронавирусна инфекция. Има доказателства, че хората, които са прекарали морбили, имат по-силен имунитет срещу ковид.

Мутанти и микрочипове

Въпреки очевидния антинаучен характер, твърденията за мутации и чипиране след ваксинация все още се предават от уста на уста.

Вярно ли е, че ваксината срещу ковид променя генетичната информация на клетките в човешкото тяло, причинява рак и превръща хората в мутанти?

Това не е вярно, категорична е специалистката. През живота си човек се сблъсква с хиляди живи вируси и бактерии и в същото време запазва генетичното си постоянство. Понастоящем няма доказателства, които да предполагат, че протеините на коронавируса или аденовирусите, използвани за направата на ваксини, могат да бъдат мутагенни. По принцип мутациите се случват постоянно в организма по време на клетъчното делене. Най -често те са неблагоприятни, така че човешкото тяло е развило много надеждна защита срещу подобни промени. В противен случай човечеството през цялата си история би имало малки шансове за оцеляване.

Предполага се, че коронавирусният протеин, въведен по време на ваксинацията, се натрупва в тялото и се депозира постоянно във вътрешните органи, нарушавайки работата им. Във ваксините не се използва „жив“ вирус. Следователно, не може да се умножава и натрупва. Що се отнася до коронавирусния протеин, като всеки протеин, той има определен, доста кратък цикъл на съществуване.

Най -странното твърдение е, че ваксините използват течни микрочипове, за да контролират хората.

Трудно е да се коментира това от научна гледна точка, тъй като подобно твърдение няма разумна основа. Това е само проява на тревожност, предизвикана от нещо ново. Човешките страхове, въпреки че приемат много форми, обикновено се основават на това, което вече е в съзнанието ни. Например, преди 100-200 години хората се плашеха един друг с дяволи. И това не е случайно – по онова време мнозина бяха религиозни и се страхуваха от зли духове. В ерата на киното и телевизията дяволите са заменени от извънземни, микрочипове и 5G кули. Но тези, които се интересуват от съвременните технологии, знаят, че е невъзможно да се имплантира електронен чип в човешкото тяло чрез ваксинация.

В заключение

Когато решаваме дали да се ваксинираме или не, не избираме между добро и лошо, между правилно и грешно. Епидемиологичната ситуация сега е такава, че всъщност това е избор между защита (ваксинация) и тежко протичане на заболяването. А болестта, както знаете, е сериозна, често смъртоносна, има и тежки дългосрочни последици, само част от които все още са ни известни. Последиците от ваксинацията очевидно са по -предвидими и със сигурност по -малко опасни.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *