Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как да спасим кожата на ръцете след често измиване и дезинфекция

Толкова често и толкова старателно, колкото сега, хората по света никога не са си мили ръцете

ръцете

Коронавирусът наложи нови условия: използват се сапун, мокри кърпички и различни дезинфектанти, за да не се полепват вируси и бактерии по ръцете. Пластичният хирург, дерматолог и козметолог Мадина Байрамукова разказва как да запазите ръцете си здрави в такава ситуация, за да не получите дерматит, който също ще изисква лечение по-късно.

Правило №1. Ръкавици на ръцете!

Коронавирусът вече ни е научил да мием ръцете по-често отпреди. Не всички сме наясно, обаче, че тази процедура изисква поне половин минута, за да се измие старателно мръсотията под ноктите и между пръстите. За съжаление, борбата за чистота има и обратната страна – суха кожа на ръцете, която може да доведе до екзема (дерматит), а лечението й все още е удоволствие!

Мадина Байрамукова

Какво може да се направи? Като начало разберете, че в настоящите условия най -важното е да не се изостря проблема. Затова всички домакински задължения трябва да се извършват с ръкавици. Тук не може да има две мнения – химическите продукти съдържат повърхностно активни вещества или агресивни основи, които впоследствие имат много негативен ефект върху състоянието на кожата.

Продължителното излагане на тези субстанции ще доведе до още по -груби и сухи ръце. А това от своя страна, ще е причина за появата на бръчки и пигментация. Затова спешно въведете този „аксесоар“ в ежедневието.

Жените често се оплакват, че се чувстват неудобно да вършат домакинска работа с ръкавици. Да, в началото е странно. Но ви уверявам, че след максимум 5 дни всичко ще мине и вече няма да можете без тях.

Правило № 2. Правилният сапун

Изберете сапун за ръце, който не е с високо съдържание на алкали. Сега много хора са започнали да използват продукти с антибактериални съставки. Но тук трябва да е ясно: най-важното в случая с хигиената е не вида на сапун, а колко старателно си миете ръцете. Не е необходимо да преминавате към средства, които убиват всички бактерии. Можете да използвате например доста мек течен сапун, който освен че чисти, ще се погрижи и за кожата на вашите ръце.

За антисептици, изберете опции, които съдържат овлажняващи съставки като алое. Те са много по -нежни към кожата.

Правило № 3. Дебел, дебел слой … сметана

Коронавирусът не изключва допълнителната грижа за кожата. Между другото, колкото и да е странно, днес кремът за ръце се превръща в задължителен атрибут при превенцията на това заболяване! От честото измиване кожата става суха, върху нея могат да се появят микропукнатини, при които при първа възможност с удоволствие ще се заселят патогенни бактерии. Това абсолютно не е препоръчително.

Поставете крема за ръце до мивката и върху нощното шкафче, в антрето, така че всеки път, когато погледът ви се спре върху него, да го използвате. Носете крем за ръце в чантата, имайте един и на работното място.

Не забравяйте, че времето през което спите, е идеално за допълнително подхранване на кожата. Затова, когато нанасяте подхранващия крем, носете специални ръкавици през цялата нощ. И още нещо: вместо крем за ръце можете да използвате нощни маски за лице, които подхранват кожата много добре през цялото време на почивка.

ръцете

Грижа и възстановяване на кожата у дома

Всички ние се надяваме, че коронавирусът скоро ще отмине, и ще бъде възможно да се върнем към стария начин на живот.

Но, есента вече е тук, случаите на ковид растат нагоре. Времето е хладно и измиването на ръцете не се случва толкова често, колкото през лятото. Затова ще продължим да се грижим първо за здравето и след това за красотата.

Все по-често хората се оплакват от ксероза. Тя предшества дерматита, и поради тази причина състоянието не бива да се игнорира. Основните механизми за развитие на сухота и белене на кожата са нарушение на нейния киселинно-алкален баланс, лошо функциониране на мастните жлези, твърде често обновяване на горния слой на епидермиса и липса на влага в епитела.

Причините могат да бъдат: външни влияния, различни заболявания – както дерматологични, така и общи, състояние на организма.

От външните фактори, които оказват неблагоприятно въздействие върху кожата и причиняват екстремна сухота, най -значими са следните:

излагане на агресивни вещества;
напукване, хипотермия или прегряване на кожата (например сауна);
неправилна грижа за кожата;
излагане на ултравиолетово лъчение, особено в комбинация с атмосферни влияния, или продължителен контакт с алкална среда (например престой на плаж край морето);
редовно излагане на гореща или твърде студена вода, особено на хлорирана вода.

Маски за ръцете, които може да направите сами у дома

Различни масла помагат в борбата със сухотата на кожата у дома: зехтин, ленено семе. Те имат омекотяващи свойства, овлажняват епидермиса и му връщат еластичността.

За да направите компрес с масла, трябва леко да ги затоплите и да накиснете в тях марля. Поставете марлята върху ръцете и ги покрийте с найлон, а след това сложете ръкавици. Когато кожата не е много суха, един път в седмицата ще бъде достатъчно да правите това – ръцете ще бъдат меки и овлажнени. В случай на силна сухота, процедурата трябва да се повтаря два пъти седмично до значително подобрение на състоянието.

Компресът от мед и глицерин има отличен овлажняващ ефект. В равни пропорции е необходимо да се смесят мед, глицерин, брашно и вода, след това да се нанесе сместа върху китките и да се сложат памучни ръкавици. Повтаряйте процедурата, докато кожата възстанови нормалното си състояние.

Варени картофи, пасирани с мляко и масло, помагат за възстановяване на нивото на влага. Нанасят се топли и се държи около половин час. Измива се с топла вода и се намазват ръцете с мазен подхранващ крем.

Компрес от заквасена сметана ще помогне за премахване на екстремна грапавост грапавост на кожата. За да го направите е необходимо:

– чаша мазна заквасена сметана;
– яйчен жълтък;
– лимонов сок.

Получената смес трябва да се нанесе върху ръцете и да се увие със стреч фолио за 20-30 минути.

Препоръчително е да не се отмива, а да се отстрани с памучен тампон. Процедурата се прави преди лягане.

Без значение как се променя светът, без значение какви нови неприятности ни очакват, погрижете се за ръцете си, защото те също се нуждаят от внимание.

Източник: woman.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *