Колко са опасни фебрило припадъците

При фебрило припадъкът се появяват конвулсии причинени от треска. Този тип припадък се появява най-често при деца на възраст между 6 месеца и три години. Пристъпите може да се появят с редица симптоми като гърчове, свиване на мускулите на цялото тяло, повръщане, уриниране, падане и прехапване на езика. Фебрилните гърчове може да продължат от 30 секунди до 15 минути. След като спрат тези гърчове детето се чувства объркано и сънливо.

Когато се появят такива гърчове при вашето дете най-важно е да запазите спокойствие. Не се опитвайте да спрете конвулсийте. Добре е да сложите нещо в устата на детето за да предотвратите евентуалното прехапване на езика. Преместете детето в област, в която то не може да падне докато траят гърчовете, ако е получило гърчовете на твърда повърхност като пода например се опитайте да поставите одеяло под него. Разхлабете облеклото му за да предотвратите задушаване. Ако температурата продължава след като гърчовете са спрели може да дадете на детето лекарство за сваляне на температурата като ибупрофен или парацетамол. Не давайте лекарствата през устата по-добре използвайте свещички. След като фебрилните гърчове спрат веднага заведете детето на лекар.

Фебрилните припадъци може да са много страшни за родителите, но в повечето случай са напълно безвредни. Не е имало случай до сега при които фибрилните гърчове да са предизвикали мозъчни увреждания, епилепсия или някакви други поражения.

Фибрилните гърчове не са напълно предотвратими, но в повечето случай може да ги предвидите. Тези гърчове често са придружени от ушни инфекции, розеола, вирусни инфекции на горните дихателни пътища, а понякога и след някои ваксини. При 1 от 3 деца, ако са имали фебрило припадък ще го получат пак, а при половината от тези деца ще се появи и за трети път. При повечето от децата припадъците спират до петата година.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *