Болестта на студените пръсти

Дефиниция
Болестта на Рейно е състояние, което причинява някои области на тялото, като пръстите на ръцете и краката, върха на носа и ушите да се чувстват вцепенен и студени в резултат от ниски температури или стрес. При болестта на Рейно, малките артерии, които доставят кръв към кожата ви са по-тесни и ограничават циркулацията на кръвта към засегнатите зони.

Жените са по-склонни да страдате от болестта на Рейно. Също така и при хора, които живеят в студен климат.

Лечението на болестта на Рейно, зависи от сериозността и наличието на съответните усложнения. За повечето хора, болест на Рейно е по-скоро неудобство, отколкото увреждане.

Симптоми
Болестта на Рейно е повече от просто студени ръце и крака и няма нищо общо с измръзването. Признаците и симптомите на Рейно зависят от честотата, продължителността и сериозността на спазмите на кръвоносните съдове, които лежат в основата на това разстройство. Симптомите на болестта на Рейно включват:
• Студени пръсти на ръцете и краката;
• Поредица от промени в цвета на кожата в резултат от студ или стрес;
• Скованост, бодливо усещане или жилеща болка при затопляне или облекчаване на стреса;

По време на атака на Рейно, засегнатите области на вашата кожа обикновено стават бели. После засегнатите зони, често се обръщат в синьо, чувствате ги студени и безчувствени и сетивното възприятие е притъпено. След като циркулацията се подобри, засегнатите зони може да почервенеят, да пулсират, да изтръпнат или да се надуят. Реда на промените на цвета не е един и същ за всички хора и не всеки изпитва всичките три цвята.

Понякога, се засяга само един или два пръста на ръцете или краката. Не е задължително винаги да се засягат едни и същи зони. Въпреки че Рейно най-често засяга пръстите на ръцете и краката, състоянието може да засегне и други области на тялото, като носа, устните, ушите и дори зърната на гърдите. Един пристъп може да продължи по-малко от минута до няколко часа.

Хората, които имат болестта на Рейно, придружено от друго заболяване, вероятно ще имат признаци и симптоми свързани с основното им заболяване.

Кога да се потърси доктор
Посетете вашия лекар веднага, ако сте имате тежки пристъпи на болестта на Рейно или сте развили язва или инфекция в една от засегнатите зони.

Ако болестта е в тежка форма, което е рядкост, циркулацията на кръвта към пръстите на ръцете или краката може трайно да намалява, което води до деформации на пръстите.

Ако някоя от артериите на засегнатата област се запуши изцяло, могат да се появят рани (язви на кожата) или мъртва тъкан (гангрена). Язвите и гангрената могат да бъдат трудни за лечение.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Болестта на студените пръсти

  1. Pingback: Болест ли е изтръпването на ръцете? | Лекува нет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *