Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Странични ефекти от ваксината срещу грип: какво е важно да знаете

Повечето странични ефекти от ваксината срещу грип обикновено са леки. В редки случаи обаче те могат да бъдат и тежки

ваксината срещу грип
Преди да си направите ваксината срещу грип, трябва да знаете какви странични ефекти да очаквате.

Грипните ваксини, като правило, се препоръчва да се направят в края на лятото и началото на есента. В същото време, мнозина отказват ваксинация, защото се страхуват от усложненията, причинени от страничните ефекти.

Какви могат да бъдат те и наистина ли си струва да се притеснявате?

Както лекарите и учените отбелязват, ваксината не е хранителна добавка, тя може да има някои странични ефекти. Затова, в навечерието на грипния сезон, мнозина се интересуват какви са усложненията, които може да се очакват, ако човек реши да се предпази от актуалните грипни вируси по този начин.

 

Леки реакции и странични ефекти от противогрипната ваксина

Експертите казват, че при поставяне на такава ваксина по-често има леки реакции.

„Противогрипната ваксина може да има странични ефекти, които традиционно се наричат ​​леки. Например, това може да са симптоми на остра респираторна инфекция. Тоест, човек развива слабост, някаква летаргия, леко повишаване на температурата. Рядко може да се появи болка на мястото на инжектиране. Също така, усложненията след грипната ваксина включват появата на синина на мястото на инжектиране и лек кръвоизлив “, казва Анна Шуляева, алерголог-имунолог.

Както отбелязва специалистката, това са толкова леки симптоми, че дори не могат да се нарекат странични ефекти. Температурата след ваксина срещу грип обикновено не се повишава до високи стойности- най-често лекарите казват, че се поддържа в субфебрилни стойности, тоест не надвишава 37 градуса. Такава температура след ваксина срещу грип не създава проблеми, усложнения и особени неудобства.

„Тези леки странични ефекти дори не се налага да се лекуват. Прави се само симптоматична терапия. Например, когато се появи болка, можете да използвате обезболяващи. Ако се появи треска, се приемат антипиретици. Всичко това обаче преминава бързо – обикновено в рамките на първите 24 часа след ваксинацията“, отбелязва Анна Шуляева.

Главоболие и други болки

След поставяне на противогрипната ваксина може да имате главоболие или болка в мускулите по цялото тяло. Това се случва обикновено на първия ден и изчезва в рамките на два дни. Приемането на болкоуспокояващи може да помогне за облекчаване на дискомфорта.

Спорно е дали е безопасно да се приема Парацетамол или Ибупрофен за лечение на страничните ефекти на ваксината.

Някои изследвания показват, че тези лекарства могат да променят или намалят реакцията към ваксината.

 

Тежки странични ефекти от ваксината срещу грип

Много по-рядко се говори за тежки усложнения след ваксината срещу грип.

„Много рядко – може би един на милион случая – има такива тежки странични ефекти, като тежка слабост и летаргия до припадък, загуба на реч, хрипове. Като правило говорим за някакъв вид анафилактични реакции, алергии и т.н. ”, казва имунологът Шуляева. Това ще рече, че може да се развие реакция към компонентите на ваксината.

Синдром на Гилен-Баре

В много редки случаи някои хора, които са получили противогрипна ваксина, са преживели синдром на Гилен-Баре. Това е неврологично състояние, което причинява слабост и парализа на тялото. Не е ясно обаче дали поставянето на ваксина е действителната причина за синдром на Гилен-Баре в тези случаи.

В същото време, отбелязва специалистката, хората обикновено знаят какви неочаквани усложнения може да очакват, затова търсят алтернативни възможности за защита срещу болестта. В други ситуации ваксината срещу грип няма сериозни странични ефекти, от които трябва да се страхувате.

 

Дали трябва да се ваксинирате срещу грип?

Грипната ваксинация обикновено се препоръчва за всички на възраст над 6 месеца. Всеки, изложен на риск от сериозни усложнения от грип, също трябва да получи ваксина срещу грип, и това включва:

  • бременни жени;
    хора на възраст 65 и повече години;
    хора с хронични здравословни състояния, както и техните близки, които се грижат за тях;

Противогрипна ваксина не се препоръчва за хора, които:

  • са имали алергична реакция към грипна ваксина в миналото;
    имат тежка алергия към яйца;
    в момента са болни с умерена до по-висока температура.

 

Противогрипна ваксина 2022 и COVID-19

Ваксината срещу COVID-19 и грипната ваксина могат да се прилагат едновременно. Единственото изискване е да не се поставят на една и съща ръка.

 

Как да се предпазите?

Възможно е да се предотврати развитието на каквито и да е нежелани ефекти от ваксинацията срещу грип, ако предприемете отговорен подход към ваксинацията.

Първо, преди процедурата е необходимо да се направи лекарски преглед, което ще изключи наличието на заболявания в остра форма. Второ, ако се страхувате от потенциални рискове, трябва допълнително да се направят лабораторни изследвания, които ще позволят да оцените състоянието на тялото. Трето, не трябва да се ваксинирате, ако имате някакви заболявания. В такава ситуация е по-добре да отложите, докато не се почувствате здрави.

Ако имате съмнения и притеснения, може допълнително да се консултирате с имунолог, който ще ви каже как да се предпазите дори от леките странични ефекти след ваксинация срещу грип, или ще ви посочи начини за свеждане до минимум на последствията от поставянето на противогрипна ваксина.

 

Кампания за ваксинация 2022

Активната част от кампанията за ваксинация срещу грип започва през октомври или ноември и продължава. Най-добре е да се постави ваксина преди началото на потенциално опасния сезон от епидемиологична гледна точка. Това се прави с цел навременно формиране на имунитет преди началото на инфекцията. Спазвайки всички правила за подготовка и поставяне на ваксината, практически не можете да се страхувате от усложнения и странични ефекти след ваксинацията срещу грип.

Източници: kp.ru, www.healthline.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *