Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Какво представляват слънчевите татуировки и защо са опасни?

Вероятно не всички са чували за слънчевите татуировки по тялото, направени с тен. Те отново са актуални и могат да се забележат по плажовете и морските курорти

слънчевите татуировки
Слънчевите татуировки изглеждат интересно, но са вредни

За да създадат определен модел за слънчевите татуировки върху кожата, хората се намазват със слънцезащитни продукти или прилагат шаблон към определени части от тялото. Експертите предупреждават, че продължителното излагане на слънце без защита увеличава риска от рак на кожата и може да причини сериозни щети на човешкото здраве, вероятно до живот.

Слънчевите татуировки са опасни

В света има огромен брой определени хобита, които в младостта изглеждат като безобидно забавление. Но след време започваме да разбираме, че те могат да причинят сериозни вреди на здравето. Вземете пушенето на цигари и пиенето на алкохол като два очевидни примера от списъка на разрушителните навици на човечеството.

Онези, които се грижат за здравето си, се опитват или да намалят, или напълно да игнорират подобни увлечения, тъй като те могат да доведат до сериозни проблеми. Слънчевите изгаряния без специална защита са не по-малка заплаха от алкохола и цигарите. Това твърдение се подкрепя от голям брой научни изследвания. Преди беше широко разпространено убеждението, че слънчевите бани са полезни, но огромен брой случаи на рак на кожата, дължащи се на неправилно придобит тен, принуждават да се погледне на тази ситуация от различен ъгъл.

слънчева татуировка
Слънчева татуировка от 60-те години на миналия век

История на слънчевите татуировки

В стари времена да сте тен означаваше да работите на улицата или да извършвате някакъв ръчен и неквалифициран труд на полето. И поради това на загорялата кожа се гледаше отвисоко и високомерно – особено ако жените се бяха сдобили с тен на откритите части на тялото. Но всичко това се промени през 20-те и 30-те години на миналия век, когато пътуванията до плажа, Ривиерата или просто до градския басейн демонстрираха богатство и космополитен начин на живот. Говори се, че Коко Шанел е популяризирала тена, след като един ден изгоряла твърде много.

 

В същото време хората развиха нужда от индивидуализация, желание да се откроят от останалите на плажа. Нанасяйки крем или шаблон върху телата си, бяха създадени слънчевите татуировки.

слънчева татуировка
Днес се продават различни шаблони за слънчеви татуировки

През 60-те години слънчевите татуировки са на върха на популярността си. Произвеждат се специални стикери и шаблони за кожа с определени изображения. Хората активно си правеха слънчеви татуировки с имената на своите съпруги, съпрузи или деца.

Каква е опасността от слънчевите татуировки?

За да получат ясна рисунка, любителите на този тип „татуировки“ трябва да прекарат на открито слънце дълго време.

„Безопасното време за слънчеви бани е преди десет часа сутринта и от седемнадесет до залез слънце. Естествено, за да си направите слънчева татуировка през тези часове, ще трябва да отделите повече от един ден за експерименти, в противен случай няма да получите разлика в цвета на кожата. Следователно, подобни манипулации се извършват в периода на максимална слънчева активност и това може да причини слънчево изгаряне“, каза дерматолога Станислав Аркаников пред радио „Спутник“.

 

Опасността от слънчево изгаряне се крие не само във временно увреждане на кожата и ускоряване на процесите на нейното стареене, но и във възможното развитие на рак – меланом.

Станислав Аркаников

„Ако има обикновена бенка в областта на кожата, върху която се намира такава татуировка, тя може да се изроди в злокачествено новообразувание под въздействието на слънчева светлина. И това вече е възможно да завърши със смърт“, отбеляза експертът.

В момента, в контекста на изтъняване на озоновия слой, слънчевата активност в света се е увеличила. Това означава, че рисковете от появата на онкологично заболяване на кожата нараства, особено ако се прекарва дълго време на слънце, предупреди Акаников.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *