Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Какво се знае за Делта вариантът на коронавируса?

Делта вариантът вече присъства в почти 100 страни. По-трансмисивен от Алфа варианта, той поражда опасения за по-нататъшни загуби на човешки животи и ново блокиране през есента

Какво всъщност е Делта вариантът?

Най-ранният документиран случай на COVID-19, причинен от варианта Делта (B.1.617.2), е открит в индийския щат Махаращра през октомври 2020 г. и оттогава се разпространява широко в Индия и по света. Световната здравна организация (СЗО) го определи като „вариант, който предизвиква загриженост“ (Variants of Concern – VOC) на 11 май.

Досега СЗО е идентифицирала четири VOC : Алфа (B.1.1.7), Бета (B.1.351), Гама (P.1) и Делта (B.1.617.2).

Дипти Гурдасани

Делта вариантът има множество мутации. Учените не знаят точната функция на тези мутации към този момент, но те са свързани с това да позволят на вируса да се свърже с клетките на хората и така да помогне на вируса да избегне някои имунни реакции, каза Дипти Гурдасани, клиничен епидемиолог в Лондонския университет Queen Mary.

Колко широко разпространен е Делта вариантът?

Делта вариантът се разпространява все повече и повече, в световен мащаб, и досега е открит в повече от 96 държави, според СЗО. Във Великобритания са открити над 65 000 случая към 29 юни, според глобалната научна инициатива GISAID – най-големият брой идентифицирани случаи на Делта в дадена страна, досега.

Важно е обаче да се отбележи, че страните не докладват редовно или ежедневно своите данни на GISAID. Освен това, количеството на извършеното секвениране се различава в различните държави. С други думи, не винаги се определя какъв вариант на вируса е причинил инфекцията. Това означава, че броят на неидентифицираните Делта случаи може да бъде много голям.

Каква е разликата между варианта Делта и варианта Делта плюс?

Появиха се и доклади за по-инфекциозна подлиния на Делта варианта, понякога наричана Делта Плюс или AY.1. Този вариант има мутация K417N, която често се наблюдава в Бета варианта, идентифициран за първи път в Южна Африка. В момента няма твърде много случаи на този вариант, според PANGO Lineages, уебсайт, създаден от учени, който позволява на потребителите да задават Sars-CoV-2 последователности на най-вероятните линии.

„Това е мутация, която вероятно отново се свързва с по-добро „бягство“ от ваксините и дори с повишена преносимост“, каза Гурдасани. „Все още не знаем свойствата на този нов вариант, с тази конкретна мутация.“

Делта вариантът по-заразен ли е?

Британският епидемиолог Нийл Фъргюсън смята, че Делтата е с около 60% по-инфекциозна от Алфа, която преди е била преобладаващият вариант в Обединеното кралство и се предава по-лесно от варианта, причинил първата пандемична вълна от пролетта на 2020 година.

Коя ваксина е най-ефикасна срещу Делта?

Неваксинираните хора са изложени на риск, и самите те представляват риск, като вирусоносители и разпространители на заразата.

Хората, които не са били напълно ваксинирани срещу COVID-19, са най-изложени на риск. Децата и младите хора също са проблем. Те са 2,5 пъти по-склонни да се заразят с Делта.

Не е ясно дали Делта може да причини повече пробивни случаи – инфекции при хора, които са били ваксинирани или имат естествен имунитет от предишна инфекция с COVID-19, които досега са били рядкост като цяло. Пробивът е голям въпрос. Поне с имунитета срещу иРНК ваксините не изглежда, че ще бъде проблем. Анализ на Public Health England показа, че поне две от ваксините са ефективни срещу Делта.

Ваксината Pfizer-BioNTech е била 88% ефективна срещу симптоматично заболяване и 96% ефективна срещу хоспитализация от Делта, докато Oxford-AstraZeneca (която не е иРНК ваксина) е била 60% ефективна срещу симптоматично заболяване и 93% ефективна срещу хоспитализация. Проучванията проследяват участници, които са били напълно ваксинирани с двете препоръчани дози.

Moderna също докладва за проучвания (все още не са рецензирани), които показват, че нейната ваксина е ефективна срещу Делта и няколко други мутации.

Как можем да се предпазим от Делта варианта?

Правила като спазване на разстояние от 1,5 метра от другите, измиване на ръцете, носене на маски и осигуряване на добра вентилация предпазват от всички известни варианти на коронавируса, включително Делта.

Тим Спектър

Трябва да се избягва пътуването до така наречените райони с вирусни варианти, тъй като това е увеличило разпространението на коронавируса и неговите варианти от началото на пандемията. Ето защо са необходими изчерпателни карантинни правила, каза Гурдасани.

Какви са симптомите на Делта варианта?

Според данни от британското приложение ZOE COVID Symptom Study, симптомите, причинени от Делта варианта, не се различават много от родовия вирус и други мутации. Хората във Великобритания с COVID-19, които съобщават за симптомите си на приложението ZOE, описват главоболие, болки в гърлото и хрема. В някои случаи е имало и кашлица.

„По-скоро е като силна настинка за по-младото население“, казва ученият и съосновател на приложението Тим Спектър.

Това може да накара пациентите да мислят, че имат само лека настинка и да продължават да водят нормално деня си. Хората с тези симптоми трябва да останат вкъщи и да се изследват, казва Спектър.

Източници: www.dw.com, indianexpress.com, www.yalemedicine.org

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *