След ковид: Какъв ултразвук да направят хората, които са го минали?

След прекаран ковид много от преболедувалите го ще се нуждаят от рехабилитация. Вече има препоръки за прегледи, които ще оценят щетите, причинени от болестта

след ковид
Ултразвуковото изследване е задължително след ковид

Специалистите дават съвети за това какъв ултразвук трябва да се направи след ковид. Това ще помогне да се разбере какво и как да се лекува, така че възстановяването да е ефективно.

„Лекарите отдавна са оценили предимствата на ултразвуковото изследване. Това е безопасен, евтин, лесно възпроизводим метод. Той може да се извършва дори и ако пациентът не може да се движи“, казва Мухтар Молов, лекар, специалист по ултразвукова диагностика.

след ковид
Мухтар Молов

Освен това, отбелязва експертът, науката не стои на едно място. Днес активно се използват и преносими устройства.

„С появата на преносими устройства вече могат да се прехвърлят изображения в смартфон и таблет в реално време навсякъде по света. По този начин възможностите за бърза диагностика и навременен старт на лечението станаха значително по-широки“, отбелязва лекарят.

Също така, ултразвуковите изследвания се използват широко при оценка на състоянието на човек след заболяване.

„Експертите използват ултразвук, за да оценят степента на нарушение в работата на почти всички органи и системи след ковид“, казва Мухтар Молов.

Кога се изисква ултразвуково изследване?

Много хора смятат, че прегледите и изготвянето на планове за рехабилитация след COVID-19 са необходими за тези, които са имали сериозно заболяване, или поне са били в болница. В същото време пациентите, които са прекарали умерена инфекция, но у дома, а след това са се възстановили и се чувстват добре, са сигурни, че са приключили не само с лечението, но и със самонаблюдението. Всъщност това не е така, казва Молов.

„Знаем, че дори ако вирусът е бил лек и сте лекувани вкъщи, той все още може да изостри хроничните заболявания“, казва лекарят, специалист по ултразвукова диагностика. И тези заболявания могат да се повторят с различна степен на тежест.

Какви прегледи си струва да преминете?

Експертите препоръчват да се обърне внимание на тези изследвания след прекаран ковид:

1. Ултразвук на белите дробове и плевралните кухини

Лекарят може да оцени подробно състоянието на белите дробове след инфекция (както знаете, това е един от най-засегнатите органи по време на коронавирусна инфекция). Като правило, в този случай се обръща специално внимание на наличието на течност в плевралните кухини, фиброза и други патологични прояви.

2. Ултразвук на сърцето

Сърцето е друг орган, който е сериозно засегнат от коронавирусна инфекция. През последната година лекарите-кардиолози все по-често поставят диагнози като миокардит, сърдечна недостатъчност и миокарден инфаркт. Необходимо е да се направи ултразвук на сърцето, тъй като поради пневмония, развила се на фона на коронавирус и липса на кислород, мускулите на сърцето започват да страдат и възникват аритмии. В допълнение към потенциалната заплаха от миокардит, може да има и рискове от натрупване на течности в перикарда.

3. Не забравяйте за третата сериозна опасност от коронавирус: тромбоза

Вирусът често води до повишено образуване на тромби, отбелязва специалистът. Затова лекарите препоръчват дуплексно сканиране на вените на долните крайници след инфекция. Това ще помогне да се изключи венозната тромбоза. Освен това ще ви позволи да определите точно дали има отказ на клапата и да установите наличието или отсъствието на проблем като разширени вени. Съответно ще бъде възможно да се вземат навременни мерки и да се предотвратят сериозни усложнения. Не трябва да се забравя, че кръвните съсиреци често се наричат ​​“тихи убийци“, защото те могат да отнемат живота на човек за броени минути.

4. След ковид се препоръчва и ултразвук на корема, казва Мухтар Молов

Това ще оцени състоянието на черния дроб. Изследването е важно, тъй като не само вирусът може да повлияе на органа, но и терапията, насочена към премахване на коронавируса и неговите последици: с антибиотици и други лекарства. Важно е да се проучи състоянието на бъбреците, тъй като те също реагират на вируса и на терапията, както и на липсата на кислород, ако белите дробове са сериозно увредени.

Изследването може да се извърши независимо: днес има ултразвукови апарати както в държавните, така и в частните клиники. Ако човек след коронавирусна инфекция си е направил самостоятелен преглед, резултатите ще трябва да бъдат коментирани с лекуващия лекар, за да се уверите, че всичко е наред.

Ако се установят някакви отклонения, е необходимо стриктно да се следват всички препоръки на лекарите, за да се изключат потенциални рискове, като развитие на сериозни усложнения и влошаване на състоянието.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *