Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Илюзия за защита: Защо децата падат от прозорците и как да го предотвратим

В България не съществува статистика колко деца годишно падат от прозорците

децата падат от прозорците
Децата падат от прозорците най-често заради липсата на контрол от родителите

За разлика от други европейски държави, необезопасените прозорци и тераси не са престъпление у нас.

И тъй като не е ясен броя на децата, които падат от прозорците, няма как да се знае и за онези, които са ранени и остават с увреждания до края на живота си, поради един такъв инцидент.

Проблемът с безопасността на децата е много по-широк, отколкото изглежда, и бъдещето им зависи от нашата бдителност. Това може да се случи във всеки дом. Малкото дете може лесно да отвори прозореца, да застане на корниза или перваза и, ако няма контрол, да падне.

Защо се случват такива трагедии?

Децата в предучилищна възраст са привлечени от прозореца от интереса си към света, а подрастващите – от желанието да направят красива снимка или опасен трик и да се похвалят на своите връстници.

В предучилищна и ранна училищна възраст всичко се обяснява с необикновеното любопитство на детето. Това се комбинира с малко опит и трудността да се предскажат последиците от техните действия. Юношите са по-сложен контингент. Причина е не само любопитството и невниманието, но и целенасоченото високорисково и суицидно поведение. В допълнение, обща черта на детството е по-високата устойчивост на наранявания и чувството за собствено безсмъртие“, казва Сергей Бутрий, педиатър, главен лекар на детската клиника в Москва.

За да не паднат децата от прозореца, се монтират различни приспособления

Повечето инциденти се случват поради невниманието на родителите и настойниците, които не следят какво прави детето.

Отчасти да, причината е липсата на родителски надзор. Но не забравяйте за техническия прогрес и променените условия на живот. Днес етажността в съвременните жилищни сгради е по-висока. Семейната структура също се промени: сега по-старото поколение рядко живее с младите родители и децата често остават без пряк контрол, тъй като родителите имат куп други отговорности“, казва Сергей Бутрий.

Не са наясно с опасността

Първото правило за безопасност е: не оставяйте детето без надзор, особено в стая с отворен прозорец. Комарниците представляват голяма опасност: децата се подпират на тях и падат, затова е нелогично да разчитате на тях. Широко отворения прозорец може да провокира детето да се качи на перваза и това да доведе до трагедия.

Много родители вярват, че мрежата против комари е защитна бариера, която може да попречи на децата да падат от прозорците

Въпреки това, тя предпазва апартамента само от насекоми и пух от тополите, например, и не е предназначена да издържи теглото на детето. Падането дори от първия етаж може да бъде травмиращо за малкото дете.

Не се препоръчва поставянето на мебели под прозорците. Освен това, ролетните щори трябва да се избират без окачени шнурове, с помощта на които детето може да се качи на прозореца. Предотвратявайте скачането на децата върху легла или други мебели близо до прозорците.

Модерните дограми може да се заключват

В жегата е трудно да се издържи без отворени прозорци, особено вечер. Преди да се сложат каквито и да е предпазни джаджи, е необходимо да се обясни на детето опасността от отворения прозорец, поради възможно падане и последиците от него.

Какви устройства за прозорци могат да защитят децата?

Психоложката Людмила Кочкаева е убедена, че е трудно и дори невъзможно да се говори с децата за опасност и смърт до определена възраст:

Людмила Кочкаева

Децата, преди да са тръгнали на училище, може да не са наясно с опасността, височините и да не разбират какво е смърт. Ние, психолозите, обикновено не препоръчваме да водите деца на погребения преди училищна възраст, това не е полезно. Децата под 7-8 години вярват, че са безсмъртни, разбирането за смъртта идва на около 9 години. Затова малкото дете не е наясно, че отвореният прозорец е опасен и може да му причини не само болка, но и смърт.

След редовното обяснение защо не бива да се стои в близост до прозореца, друг популярен метод за защита са специалните блокери, които позволяват отварянето на рамката само във фронтален режим. В дръжките на такъв прозорец има ключалки и е необходим ключ, за да оставите прозореца широко отворен. Прозорецът може да бъде напълно заключен.

Поставянето на решетки е още едно решение на проблема с обезопасяването на прозорците

 

 

Производителите предлагат и богат избор от специални решетки, които не покриват напълно прозореца, но и не позволяват на децата да излизат навън. Освен това те могат лесно да бъдат демонтирани.

 

И все пак, най-удобната и гъвкава опция за всички прозорци е ключалката с кабел и ключ

Можете да закупите и специални накланящи фитинги.

Терасите, които не са остъклени, се обезопасяват със здраво прикрепени метални мрежи и поставянето на сандъчета с цветя, както от вътрешната, така и от външната страна.

ЗАПОМНЕТЕ: Детето никога не трябва да се оставя без надзор в стая с отворен прозорец

Статистиката показва, че повечето падания се случват, когато децата са оставени уж „за малко“. Не може, разбира се, да се разчита само на бдителността на възрастните: самото дете трябва да разбере, че височината е изпълнена с опасност. Необходимо е да се забранят игрите на терасата и на перваза на прозореца и да се научи детето как да гледа правилно през прозореца, без да се накланя или да се опира на корниза. Личният пример също е важен: възрастните не трябва да седят на перваза на прозореца и да се навеждат напред. Не забравяйте, че децата често копират поведението на родителите.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *