Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Парадокс на пушача при ковид: учените отрекоха защитния ефект на тютюна

Все по-голям брой изследвания потвърждават, че пушачите са изложени на повишен риск от усложнения или смърт при зараза с ковид

ковид
Нито цигарите пазят от ковид, нито пушачите са застраховани от зараза с вируса

ЦИГАРИ ПРОТИВ ВИРУС

Хората са склонни да търсят оправдание за лошите си навици. Поради това производителите на стоки за подобни „слабости“ не спират да инвестират усилия и ресурси, за да поддържат полезните за тях заблуди. Подобен „трик“ наскоро беше насочен към пушачите. Поводът се оказа много тежък – пандемията, която предизвика COVID-19.

От пролетта на миналата година пушачите не спират да разпространяват „добрата“ новина: тютюнът предпазва при инфекция с „короната“! Група френски изследователи публикува предпечатка (т.е. научна статия, която не е преминала независим научен преглед), която предизвика сензация: сред пациентите с ковид пушачите са много по – малко от средното за страната. От което, разбира се, последва заключението: цигарите предпазват от инфекция.

Авторите на статията са интервюирали 340 хоспитализирани пациенти с коронавирус, чиято средна възраст е била 66 години. И още 139 души са били лекувани амбулаторно, на възраст около 44 години. Броят на хората,
които са си признали, че пушат, и в двете групи, е значително по-нисък от официалната статистика на употребяващите тютюн във Франция. Имайте предвид, че резултатите от това проучване не са преминали успешно независима проверка, и заради това не е било публикувано в сериозните научни списания.

По-голям късмет е имал мексиканско-гръцкият екип от анализатори

Те изследваха база данни с истории на случаи на няколко десетки хиляди пациенти в Мексико Сити. Те също стигнаха до заключението: сред пациентите има по-малко пушачи, отколкото сред населението средно. Вярно е, че това не фигурира в заглавието на изследването. Авторите обявиха, че като цяло те изучават различни фактори, които влияят на риска от заболяването COVID-19. Това изследване е публикувано във влиятелното Европейско респираторно издание през юли 2020 г. Постът обаче вече липсва (т.е. премахнат е от сайта).

КОНФЛИКТ НА ИНТЕРЕСИ

Мексиканското проучване разкри сериозни методологически недостатъци. Най-просто казано – дефекти, които не позволяват заключенията да се считат за надеждни. Едно от най-явните нарушения е конфликтът на интереси. А именно: двама от петима членове на изследователския екип се оказаха… свързани с интересите на тютюневата индустрия (за което те скромно премълчаха). Хосе Мануел Майер е постоянен консултант на няколко тютюневи компании за намаляване на вредата от тютюна. Вторият автор, Константинос Пулас, е бил на ръководна позиция в неправителствена организация, финансирана от тютюневата индустрия по време на изследването.

Не е тайна, че като има дадена цел, е напълно възможно да се съчетаят както извадката от данни, така и крайните резултати, признават експертите. С една дума, заключенията относно защитния „антиковид“ ефект на тютюнопушенето не могат да се считат за надеждно потвърдени. Освен това, към днешна дата има все повече доказателства от цял ​​свят, че пушачите са изложени на повишен риск при зараза с ковид.

ОТВОРЕНА ВРАТА ЗА SARS-CoV-2

Припомняме, че в нашето тяло има специални протеини на повърхността на клетките – така наречените ACE-2 рецептори. Всъщност, това е портата, през която коронавирусът навлиза в клетките и стартира своята „фабрика“ за производство на нови вирусни частици. Канадски учени са установили, че пушачите имат значително по-високи нива на експресия (производство) на АСЕ-2, отколкото непушачите. Тези, които са пушили, но са отказали цигарите, произвеждат ACE-2 по-ниско от активните пушачи, но по-високо от тези, които изобщо не са употребявали тютюн.

Авторитетното международно медицинско списание BMJ Evidence-Based Medicine публикува научна статия, която изследователите пряко посветиха на „парадокса на пушача“ с COVID-19 (Is there a smoker’s paradox in COVID-19?)
Авторите са анализирали много данни от различни страни по света и са стигнали до заключението: опасността от тютюнопушенето е неоспорима.

По-специално е доказано, че:

– пушачите с диагноза COVID-19 са по-склонни да попаднат в реанимация и да бъдат включени на вентилаторно дишане;

– хората с тютюнева зависимост по-често развиват опасни усложнения при ковид, по-интензивно увредени са белите им дробове, сърцето и кръвоносните съдове;

– тютюнопушенето увеличава податливостта към голямо разнообразие от инфекции на дихателните пътища. Поради това се увеличава рискът от прикачване на нови патогени към заразените с коронавирус, което може сериозно да влоши състоянието на пациентите.

ВЪПРОС В ТЕМАТА

Как са постигнати резултатите, които са изгодни на производителите на тютюневи изделия (оттам и на пушачите)?

В хода на изследванията могат да се срещнат различни грешки, недостатъци, използване на лоши и уж надеждни методи, казват експертите. Така например, най-обикновения разпит на пациентите, вярвайки на всичко, което казват („ама моля ви се, аз не пуша!“) се счита за по-малко сериозен източник от, да речем, инструментални и лабораторни изследвания. В допълнение, при пациенти с ковид, особено в тежка форма, които са приети в болница, съзнанието може да бъде замъглено и те погрешно може да разбират въпросите.

И също така е известно, че, да речем, сред хората над 60-годишна възраст в много страни по принцип пушачите са доста по-малко, отколкото сред младите хора. В същото време, представители на по-старото поколение много по-често стигат до болница с COVID-19. Напълно разбираемо е, че такива пациенти са по-малко склонни да употребяват тютюн. Ето основата за заключението: тъй като има по-малко пушачи сред хоспитализираните с ковид, това означава, че цигарите предпазват от коронавирус.

ЕКСПЕРТЕН КОМЕНТАР

Електронните цигари също са вредни

ковид
Кирил Зиков

Едно от опасните усложнения при ковид е белодробната фиброза. Това е свръхрастеж на съединителна тъкан, поради което работната зона на нашия основен дихателен орган е намалена. Хората започват да страдат от задух, развива се хипоксемия (липса на кислород в кръвта), която уврежда много други органи.

Ако отделим рисковите групи – които имат по-честа белодробна фиброза след ковид, тогава пушачите са сред лидерите по честота на такива тъжни последици, казва пулмологът, доктор на медицинските науки, професор на Руската академия на науките Кирил Зиков. Освен това, рискът от неблагоприятен изход се увеличава многократно сред тези, които пушат обикновени цигари, както и сред другите, които обичат наргиле, електронни цигари и всякакви устройства за нагряване на тютюн, подчертава експертът. В същото време пулмологът посочи спирането на тютюнопушенето сред основните начини за най-ефективна рехабилитация след COVID-19.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *