Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Хормоните са единствения враг на бременната жена в ежедневието

Почти сигурно е, че хормоните са истинският и единствен враг в ежедневието на бременната жена – точно когато сте решили, че вече сте се спасили от сутрешното гадене, изведнъж започват да ви обливат топли вълни или съвсем ненадейно избухвате във неубоздан плач за всичко и всеки около вас. Всички роптаят срещу тях, но е добре да разберем какво представляват хормоните.

Хормоните представляват химични вещества, произведени и отделени от едни органи в тялото и посредством кръвта транспортирани до други, чието действие хормоните стимулират. С появата на бременността човешкият хорион гонадотропин /ЧХГ/ – глюкопротеинов хормон, се произвежда от развиващата се плацента малко след оплождането и стимулира яйчника да произвежда по-голямо количество прогестерон, което от своя страна спира месечния цикъл. Появата ЧХГ в урината скоро след зачевнето и понататъшното нарастване на концентрацията му по време на ранната бременност го правят идеален маркер за навременното откриване на бременност. Прогестеронът / произвеждан от яйчника, а по-късно и от плацентата/ има отпускащо действие за мускулите в утробата, което не позволява контракции и спонтанен аборт. Естрогенът /също произвеждан от яйчника, а по-късно и от плацентата/ подготвя утробата за прикрепването на вече оплодената яйцеклетка и стимулира млечните жлези за производство на кърма.

Други хормони, които играят важна роля по време на бременстта са:

  • Окситоцин – стимулира контракциите, когато родовият процес настъпи, и подпомага млечните жлези.
  • Ендорфин – известен още като хормона на щастието помага на бременната жена да се справи със стреса и болката.
  • Релаксин – отпуска ставните връзки в ставната област, като я прави по-гъвкава и разтеглива при подготовката на тялото за раждане.

Промените в хормоналните нива по време на бременност предизвикват някои неприятни странични ефекти, както всички знаем дори и най-незапознатите веднага ще изброят и гаденето и повръщането. Това, което може да направите в тези случай е да се храните с малки порции и по-често за да може да се регулира нивото на кръвната захар. Необходимо е и да правите редовни упражнения за да отнемете стреса от организма. 

Алтернативни методи като хомеопатия, ароматерапия и акупунктура също може да ви предложат известно облекчение, но е важно да имате съгласието на наблюдаващия ви лекар, преди да ги практикувате.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *