Най-опасното усложнение от COVID-19 и как да се избегне

COVID-19 може да причини поредица от животозастрашаващи усложнения, които следват едно след друго

COVID-19
Усложненията при COVID-19 се появяват внезапно

Пневмонията заради прекаран COVID-19, често се превръща в хроничен кислороден дефицит, поради формираната фиброза на белите дробове. Новата коронавирусна инфекция атакува предимно дихателната система. Ако защитните функции не работят правилно, може да се развие пневмония. На свой ред това причинява остър респираторен дистрес синдром (ARDS) при 15% от пациентите. Повече за усложнението научаваме от д-р Олга Шупо, доктор по медицина, член на Европейската асоциация на геронтолозите.

Белите дробове, засегнати от болестта, получават нов удар: възпалителните процеси увреждат защитните мембрани на капилярите и течността от тях започва постепенно да запълва алвеолите („мехурчета“, в които се извършва обмен на газ). В резултат на това насищането с кислород в кръвта бързо спада, което засяга всички тъкани и вътрешните органи. След известно време пациентът вече не може да диша сам, има нужда от кислород. Ако не се предприемат действия навреме, всичко може да завърши по най-тъжния начин.

Д-р Олга Шупо

Усложнението се развива бързо – около седмица след появата на симптомите на COVID-19 е налице и силен задух

Ако пациентът се лекува у дома, това е първият признак, че трябва да се извика лекар. Човекът не само не може да се движи свободно, той няма достатъчно въздух, за да говори. След още 3-4 дни се развива остър респираторен дистрес синдром. Свързани симптоми: чувство на стягане и болка в гърдите; затруднено и учестено дишане; ниско кръвно налягане; объркване на съзнанието.

Пациентите в напреднала възраст са най-често засегнати, но това може да се случи и при по-млади хора

В риск са хората с лоши навици и хронични заболявания (бронхит, астма, затлъстяване, диабет). Ситуацията се усложнява и заради още една точка. Високото вирусно натоварване води до развитие на „цитокинова буря“ – неконтролиран имунен отговор, когато тялото унищожава засегнатите белодробни клетки. За щастие в повечето случаи пациент в такова състояние вече е под наблюдението на лекари. Компютърната томография се използва за диагностика, а кислородът за възстановяване на жизнените функции. Необходимо е също така, ако човек все пак може да диша сам, да не диша прекалено дълбоко, за да може кръвта да се насити напълно с кислород. В същото време се предписва лекарствена терапия, която се изпълнява строго под лекарско наблюдение, ако пациентът не е в болница.

Съвременната медицина се е научила да се справя с ARDS, и в повечето случаи пациентът може да бъде спасен

Но, продължавайки веригата от проблеми, това състояние може да причини други усложнения – сърдечна недостатъчност, белодробна фиброза (когато тъканта е покрита с белези). Те също така водят до сериозни последици, понякога необратими. Най-честата е нарушената белодробна функция. В някои случаи може да се възстанови след няколко години, в други винаги ще се появява задух и умора, дори при задоволително здравословно състояние, както и в покой. На второ място са проблемите с паметта и депресията. Кислородният глад често причинява когнитивно увреждане.

Между другото, острият респираторен дистрес синдром може да бъде причинен от нещо повече от коронавирусна пневмония. Може да бъде провокиран и от рино-и аденовируси, морбили, бактериални усложнения на инфекции, травми, изгаряния, сепсис, хипотермия или прегряване. Няма специфична профилактика; най-доброто нещо, което трябва да направите, е да наблюдавате здравето си. По-добре е рано, отколкото късно да потърсите лекарска помощ и съвет.

Източник: europeanlung.org, openwho.org

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *