Роди на 50: защо възрастни жени решават да станат майки

Известният супермодел Наоми Кембъл стана майка за първи път. 50-годишната Черна пантера вече има дъщеря, за която се похвали първо в своя Instagram

майки
Наоми Кембъл стана майка на момиченце

Какво тласка жените да имат деца в зряла възраст, какви рискове и предимства има късното майчинство, научаваме от психологът Мария Меркулова.

Какво мотивира жените да станат „късни“ майки, въпреки големия брой рискове?

Необходимостта на жената да бъде майка е присъща на механиката на женската психика и тяло. Разбира се, има и изключения, но те са доста редки. Желанието да има дете идва, когато жената стане психологически готова за това. Но понякога може да бъде продиктувано от погрешни причини: натиск от страна на общество, семейството, съпруг, който иска наследник, притеснения относно възрастта и др.

Мария Меркулова

Правилната, истинска психологическа готовност е, когато жената иска да се грижи за някого, вместо да се влюбва поради някаква социална причина. Това усещане може да дойде не само на 25, но и на 50. Всеки от нас има свой собствен път. Освен това, нека не забравяме, че има редица жени, които не могат да раждат по медицински причини, въпреки че се стремят към това през целия си живот. Ако говорим за първото дете, тогава няма нищо изненадващо във факта, че жената иска да роди на 50, въпреки всички рискове. Като цяло мисълта за рисковете, когато те не са дошли, е признак на безпокойство. Нещо повече, сега 50-годишните са като 30-годишните жени преди 60 години, т.е. в края на 50-те години на 20-ти век.

Съществуват ситуации, в които жената вече има пораснали деца, но в същото време ражда бебе на почтена възраст. Какво означава това?

Възможно е това да не е напълно здравословен психологически момент, защото по този начин жената може да компенсира някои от вътрешните си конфликти и проблеми.

Като например?

За да спре да се страхува от старостта, тя решава да стане „млада майка“. Или пък по този начин жената иска да заздрави връзката със съпруга си. Да се върнат във времето, когато в семейството е имало малки деца и е царувал мир, спокойствие и разбирателство. Професионална неудовлетвореност, наличие на голямо количество свободно време (когато първото дете вече е самостоятелен човек), невъзможност за изграждане на пълноценни взаимоотношения с вече порасналите деца – всичко това може да тласне жената към едно по-късно майчинство. Както можете да си представите, това не е най-добрата мотивация.

За младите родители, които са на 18-25 години, често се казва, че те все още не могат да дадат на детето това, от което се нуждае. По-добри ли са по-възрастните майки в този смисъл?

Дори на 18 години едно момиче може да бъде психологически зряла майка. Но, ако говорим за мнозинството, тогава на тази възраст момичетата искат да общуват с противоположния пол, да си намерят някаква професия, да учат, а не да стоят по цял ден с бебето.

На 50 е съвсем друга история. Жените имат възможност да се потопят напълно в майчинството, материално са добре и имат някакъв опит зад гърба си.

Ставаме възрастни след четиридесетгодишна възраст

Затова и можем да покажем на детето нашето спокойствие, стабилност и да му дадем цялото внимание, от което има нужда.

На 20 години е много по-лесно за жената да приспособи своя график и живот към детето, отколкото на 50, когато е живяла дълго време само за себе си, а енергията не е същата. Така ли е?

Много млади хора често живеят в режим „работа – дом – работа“ и нямат достатъчно сили за нищо. На 50 години жената може да се чувства по-активна от момичетата на 20-30 години. Що се отнася до начина на живот, който се променя с появата на бебето, ако до 50-годишна възраст жената е изградила свой собствен режим, майчинството може да бъде стресиращо. Но като цяло раждането на дете е стрес за абсолютно всяка майка. Нужно е просто жената да се адаптира.

Ако от много години очаква дете и иска да бъде майка, майчинството ще се впише в живота й така хармонично, сякаш е на двадесет, или дори по-гладко, защото има повече материални ресурси, търпение и опит.

Всичко е много индивидуално, но е добре, когато се роди дете, то да не компенсира липсата на нещо в живота на жената. Детето трябва да се появи, за да има на кого тя да дава своята любов и грижи.

Ще бъде ли по-трудно за детето да изгражда отношения с по-възрастната майка в бъдеще?

Например, когато Наоми Кембъл навърши 70, дъщеря й ще бъде само на 20.

Дори ако разликата между майка и дете е 20 години, възгледите им може да са различни, тъй като сега животът се променя много бързо. По-скоро ще има една различна сложност, която може да възникне по време на късното майчинство. Ако говорим за дете, което родителите са искали и са чакали дълго време, то като правило те са склонни към свръхконтрол над него. Може да има проблеми с това детето да напусне семейството, било за да отиде на лагер или защото вече е пълнолетно. Просто не му е позволено да се отдалечава от родителския дом, включва се свръхзащитата от страна на мама и татко. Майчинството се проявява като безпокойство за детето и страх от загуба.

Източник: kp.ru

Оценете статията
Оценка 3.7 от 6 гласували

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Разглеждайки този уебсайт, вие се съгласявате с използването на бисквитки.