Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Постковид програма: защо и как това ще помогне

Вече има създадена програма за долекуване и рехабилитация на пациенти, преболедували COVID-19, известна сред личните лекари като „постковид програма“

Постковид програмата ще дава възможност за безплатни допълнителни прегледи, изследвания, рехабилитация и дори престой в санаториум. От тези услуги ще могат да се възползват всички преболедували инфекцията, без значение в коя болница са били хоспитализирани и степента на симптоматика.

Желаещите трябва да бъдат насочени от личен лекар с направление и етапна епикриза или чрез епикриза от болница. До одобряването, утвърждаването и финансирането от страна на Министерство на здравеопазването преболедувалите COVID-19 ще могат да се възползват от Програмата по цени на комплексна здравна услуга за съответния филиал, според информация в сайта nkrehabilitation.bg.

Рехабилитацията след прекаран ковид често изисква възстановяване, особено при по-възрастните хора. Затова лекарите съветват пациентите си да отидат в санаториум. Как това ще им помогне, научаваме от руския лекар и кандидат на медицинските науки Олег Серебрянски.

От рехабилитация и възстановяване се нуждаят както пациентите, които са преживели лека форма, така и другите които са прекарали вируса в тежката му форма.

Олег Серебрянски

Ефектът на вируса върху организма все още не е напълно изучен, но вече е ясно, че при много хора, дори и при тези, които са прекарали заболяването без симптоми, започват да се изострят хроничните заболявания, включително и такива, които не са се „обаждали“ много години„, отбелязва Олег Серебрянски. Например, казва специалистът, човек е страдал от синузит преди около 10 години и оттогава не е имало обостряния. Много е вероятно в неговия случай, след като е бил болен от COVID-19, да получи следното усложнение – дългогодишният синузит ще се завърне с гръм и трясък.

Рехабилитация след коронавирус

Рехабилитацията може да се осъществи в големи специализирани центрове, както и в санаториуми. Всъщност, санаториумът също е болница, само че е с по-комфортни условия и по-малко строг режим“, отбелязва Олег Серебрянски.

Програмите за рехабилитация могат да бъдат насочени към възстановяване на белодробната функция и предполагат дихателни упражнения, допълнителна кислородна подкрепа и други.

При избора на санаторна програма трябва да се изхожда от това, какви усложнения е причинил вирусът в тялото на пациента“, отбелязва Олег Серебрянски. Той подчертава, че най-често страдат:

– белите дробове;
– сърдечно-съдовата система;
– съсирването на кръвта;
– памет, внимание и ориентация в пространството.

В зависимост от това, пациентът може да бъде насочен към институция със съответната специализация. Хората, чието състояние се оценява като задоволително, могат да отидат в санаториума, тоест тези, които не се нуждаят от постоянен надзор и са в състояние да се обслужват сами“, отбелязва Олег Серебрянски.

В същото време посткоидната рехабилитация често разчита на съществуващите програми, казва лекарят

Всичко зависи от естеството на влошения проблем. По правило пациентите в санаториумите имат възможност да продължат терапията, избрана от лекуващия лекар. Например при пациенти със синдром на хронична умора или такива с нарушения на паметта, вниманието и пространствената дезориентация, терапията е доминирана от лекарства, които повишават общия тонус на човешкото тяло“, казва Олег Серебрянски.

Както отбелязва специалистът, това могат да бъдат:

– хормони;
– витамини;
– лекарства, които подобряват микроциркулацията на кръвта, проводимостта на нервните клетки и др.

„Изисква се и динамична физическа активност в съответствие с тежестта на пациента и нивото на неговата декомпенсация. Те се препоръчват за всички: пациенти с белодробни разстройства, пациенти с разстройства на нервната система и т.н. “, казва Олег Серебрянски.

В рамките на санаторното лечение се прилагат процедури като:

– хидротерапия;
– калолечение;
– физиотерапия;
– рефлексотерапия;
– физиотерапия;
– масаж;
– диетично хранене;
– психотерапевтични сесии, ако има индикации за тях.

Колко време отнема възстановяването

Естествено е важен въпросът за времето, необходимо за възстановяване от коронавируса в санаториум.

„Минималното време, прекарано в санаториум, ако кажем, че искаме да получим някакъв резултат, е 2 седмици. Максимумът е 6 месеца. За оптимална продължителност на престоя за възстановяване в санаториума се считат 21 дни “, казва Олег Серебрянски.

Къде в България?

Всеки, които е прекарал коронавирус, може да се възползва от престой във филиалите на „Специализирани болници за рехабилитация национален комплекс“ ЕАД. Подходящи за целта са филиалите в:

 – Сандански, където се лекуват неспецифични хронични и алергични заболявания на дихателната система: бронхит, астма, алергичен ринит, синузит, фарингит; състояния след пневмония, хронична обструктивна белодробна болест /ХОББ/;

 – Момин проход – заболявания на горните дихателни пътища и белите дробове: Хронични възпалителни и алергични ларингити, фарингити, синуити, бронхити, бронхиална астма, състояние след пневмонии,хроничен ринит, хронична обструктивна белодробна болест, бронхиектазна болест, пневмокониози и други;

– Банкя – най-добрата база при болести на сърдечно-съдовата система, като артериална хипертония, исхемична болест на сърцето и атеросклероза.

Своевременно, изисквайте информация от личните лекари дали Постковид програмата вече е одобрена. Извън това престоя в санаториумите се извършва с направление (за съществуващо заболяване преди коронавируса) или срещу заплащане.

Източник: nkrehabilitation.bg, kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *