БОДИЛАКС – хранителна добавка срещу запек и излишни килограми

Откритие: Лекарство за астма на AstraZeneca пази от COVID-19

Популярно лекарство на AstraZeneca за лечение на астма намалява необходимостта от хоспитализации, както и времето за възстановяване на пациенти с COVID-19

Инхалатор на AstraZeneca облекчава боледуването от Ковид-19

Това важи ако спрея за астма на AstraZeneca се дава в рамките на седем дни след появата на симптоми, съобщиха още през февруари изследователите от университета в Оксфорд.

Констатациите са направени след средностепенно проучване на стероидния препарат с Будезонид. Той се продава като Pulmicort от AstraZeneca, и използван също за лечение на белите дробове на пушачите.

28-дневното изследване на 146 пациенти предполага, че инхалираният Будезонид намалява риска от спешна помощ или хоспитализация с доста висок процент, в сравнение с обичайните грижи, каза Оксфордският университет.

Изследователите уточняват, че проучването е вдъхновено от факта, че хората с хронични респираторни заболявания, на които често се предписват инхалаторни стероиди, са били значително по-слабо представени сред хоспитализираните пациенти с COVID-19 по време на ранните дни на пандемията.

Мона Бафадел

Първоначалните данни от проучването също така установяват, че доброволците, лекувани с Будезонид, имат по-бързо намаляване на температурата и по-малко постоянни симптоми.

Обнадеждена съм, че относително безопасно, широко достъпно и добре изучено лекарство може да окаже влияние върху натиска, който здравната система, и пациентите разбира се, изпитва по време на пандемията“, каза Мона Бафадел, водещ изследовател по време на проучването.

Само две впръсквания сутрин и две вечер, и кортизоновият спрей срещу астма, съдържащ съставката Будезонид, намалява с цели 90% риска от тежка форма на Ковид-19.

При по-леките форми използването на лекарството скъсява времетраенето на болестта, се казва още в британското изследване.

Как се е стигнало до това заключение?

На учените направило впечатление, че макар хората, страдащи от астма, да имат затруднения с дишането, те не спадат към рисковите групи на пациентите с Ковид. Причината: редовната употреба на т.нар. глюкокортикоиди, които имат антивъзпалително действие и смекчават имунната реакция на организма. Един от най-широко използваните глюкокортикоиди е именно Будезонид, чийто ефект върху болни от Ковид-19 пациенти е бил изследван сега от британските учени.

Някога Pulmicort е бил водещо лекарство на производителя на ваксини срещу коронавирус AstraZeneca. Сега фармацевтичния гигант предлага по-ново лекарство – Symbicort, като алтернативно лечение на астмата.

Резултатите от изследването на университета в Оксфорд тепърва ще бъдат публикувани в рецензирано списание.

Източник: www.reuters.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *