Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Лечение на различни заболявания с яйчени черупки

Използването на яйчени черупки за подобряване на здравето не е от вчера. Овен при болести на костите и ставите, те може да се използват и от хора, страдащи от различни алергии

яйчени черупки
Не изхвърляйте суровите и сварени яйчени черупки

Полезните свойства на познатите на всички яйчени черупки са обсъждани от лекарите неведнъж. Унгарски изследователи доказаха, че черупките на яйцата, поради техните сорбционни свойства, имат терапевтичен ефект при различни видове алергии. Те съдържат много полезни минерали и аминокиселини, затова и често се използват от народната медицина.

Яйчени черупки: състав и свойства

Черупките от яйца при алергии помагат поради съдържанието на следните вещества:

• калциев карбонат – основният компонент, представляващ около 90%;
• магнезий – 0,5% от общото съдържание;
• фосфор – 0,25%;
• други макро- и микроелементи (силиций, сяра, желязо, молибден, стронций);
• някои аминокиселини (лизин, метионин, цистин).

Наблюдения и проучвания показват благоприятния ефект на яйчените черупки, стрити на прах, върху метаболизма на минералите и дейността на много органи и системи в тялото. В допълнение към сорбционните свойства, което означава детоксикация и антиалергичен ефект, е забелязан благоприятният ефект на черупката върху процесите на хематопоеза в костния мозък. Изследователите съобщават, че приемането на яйчени черупки на прах помага за отстраняването на радионуклидите от тялото.

Естественият произход на продукта и сходството на неговия състав с костната и зъбната тъкан определя доброто усвояване на черупката на прах. Калциевият карбонат има положителен ефект върху здравината на костите, косата, ноктите и помага в борбата с кариеса. Полезните компоненти на черупките, стрити на прах повишават устойчивостта на стрес и способността на организма да се адаптира към неблагоприятни условия.

Усвояването на калциев карбонат от стрити на прах яйчени черупки е по-добро от това на пречистените по химичен път добавки.

Начин на приготвяне и рецепти с яйчени черупки

Може да използвате продукт, направен от варени или сурови черупки от яйца. Мненията се различават – някои препоръчват рецепти, базирани на черупки от сурови яйца. В такива черупки, според тях, се съдържат максимум полезни вещества, които частично се унищожават по време на термичната обработка. Но дори варените яйца задържат в себе си немалка част от полезните минерали.

Варени яйчени черупки на прах

Обелете яйцата след кипене, но не махайте видимата мембрана между белтъка и черупката. Преди да приготвите яйчения прах, изчакайте, докато черупката изсъхне напълно. Сушенето се извършва по естествен начин, без използването на допълнителна топлинна обработка и излагане на пряка слънчева светлина. Изсушените черупки се смилат на прах. Най-добрият начин е да натрошите черупките в порцеланов или мраморен хаван. Преди употреба към праха се добавя лимонов сок, за да се получи хомогенна каша – достатъчни са няколко капки. Лимонената киселина в сока, взаимодействайки с компонентите на черупката, насърчава отделянето на хранителни вещества, които лесно се усвояват от организма.

Яйчен прах от сурови черупки

Това естествено средство се счита за по-полезно, но приготвянето му има редица характеристики и изисква допълнителни усилия:

• Препоръчително е да се използват бели пилешки яйца.
• Трябва да имате на разположение само пресни домашни яйца.
• Яйцата се измиват старателно с бебешки сапун. След това повърхността им се изплаква добре с чиста вода. Не пренебрегвайте този етап. На повърхността на яйцата може да има микроби, по-специално такива, които причиняват салмонелоза.
• Цялото съдържание на яйцата се отстранява, филмите се почистват старателно, черупките се измиват отново с вода.
• Следващите етапи на сушене и смилане са същите като при предходната рецепта.
• Полученият прах може да се съхранява дълго време. За да запазите полезните свойства, трябва да използвате контейнер, който не пропуска слънчева светлина, например съд от тъмно стъкло.

Използване на получения прах от яйчени черупки

Полученият прах може да се консумира от хора на всяка възраст. Има отделни препоръки за прием на продукта от бременни и кърмачета на възраст до шест месеца. Преди да давате прах от черупки на бебета, препоръчително е да се консултирате с педиатър.

Дозите на яйчения прах се определят според възрастта и целта на приема. В повечето случаи яйчените черупки се приемат профилактично. При наличие на заболявания дозировката може да се коригира в зависимост от индивидуалните нужди. Препоръчителни дози:

• От 6 месеца до една година се дава много малко прах – на самия връх на чаена лъжичка.

• След една година дозата може да се удвои.

• Деца от 2 до 5 години може да получат количество 3 пъти от първоначалната доза.

• От 5-годишна възраст дозата е четвърт чаена лъжичка.

• От 7-годишна възраст можете да преминете към доза от 1/2 чаена лъжичка.

• След навършване на 14 години дозата е една чаена лъжичка. Това е препоръчителното количество и за възрастните.

Те, в зависимост от нуждите на организма, могат да увеличат дозата до супена лъжица.

Поглъщането на яйчена черупка на прах не зависи от приема на храна. Може да се смеси с едно от използваните ястия или да се приема отделно. Продължителността на курса се определя от необходимостта: обикновено варира от един до три месеца.

Въпреки добрата поносимост на това естествено средство, употребата на такъв прах все още има противопоказания. Ето защо, ако имате здравословни проблеми, препоръчително е да се консултирате с лекар, преди да започнете курса на прием. Не можете да използвате прах от яйчени черупки, ако имате индивидуална непоносимост към компонентите, които съдържат, и в случай на онкологични заболявания.

Източник: ayzdorov.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Лечение на различни заболявания с яйчени черупки

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *