Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Ново проучване: Ваксината на „Астра Зенека” пази от предаване на Ковид-19

За първи път ваксина против Ковид-19 показва, че ограничава предаването на вируса

Ваксина Астра Зенека
Проучвания сочат, че ваксината на Астра Зенека забавя разпространението на вируса

Ново изследване, разглеждащо ваксината на „Aстра Зенека”, предполага, че тя може да предотврати предаването на вируса, освен че предпазва от симптоматично протичане на инфекцията. Експертите казват, че тази новина е много обнадеждаваща и може да представлява важна стъпка по пътя към овладяване на пандемията.

Констатациите от проучването, публикувано в „The Lancet”, включват данни от 17 177 участници във Великобритания, Бразилия и Южна Африка за три месеца. Резултатите все още не са минали потвърждение от други учени и изследователи, но са много позитивни. Първоначалният анализ на данните показва, че след първата доза, ваксината осигурява 76% защита срещу симптоматично протичане на инфекцията и намалява риска от предаване на болестта с 67% .

„Очакванията бяха, че ваксината просто превръща тежките случаи в леки, а леките в асимптоматични, но броят положителни PCR тестове ще си остане същия. Но не се случи това – общият брой позитивни тестове намаля”, казват авторите на изследването.

„Още един чудесен резултат от ваксината срещу Ковид-19. Намаляването на положителните проби с до 67%, говори, че тя наиситна успява да ограничи предваването на заболяването”, казва д-р Акико Ивасаки, професор по имунобиология и молекулярна и клетъчна биология в Йейлския университет.

д-р Акико Ивасаки; източник на изображението: https://dailyjournalonline.com
Изследването прави и още изненадващи открития за ваксината на „Астра Зенека”

 

Учените установяват, че времевият интервал между първата и втората доза от ваксината оказва значително влияние върху ефективността й. Те откриват, че ефикасността на имунизацията се покачва от 54,9%, когато втората доза е сложена по-малко от 6 седмици след първата, до 82,4%, когато двете дози са сложени с интервал от 12 или повече седмици. Тези резултати предполагат, че интервалът между слагане на първа и втора доза, а не големината на дозата, има най-значително влияние върху ефективността на ваксината.

„Още страхотни новини”, пише Ашиш К. Джха, декан на „Brown University School of Public Health”, в Туитър за новите резултати. „ Първо – изглежда ваксината на „Астра Зенека“ значително намалява предаването. Второ – първата доза предпазва от хоспитализации и смъртни случаи. Трето – изчакването на 12 седмици за прилагане на втората доза е премливо”, доплъва още той.

 

Добре е да знаете:

 

Експертите съветват да се спазват всички противоепидемични мерки, дори след прилагането на втората доза от ваксината. Учените от цял свят са на мнение, че ваксинацията не гарантира, че не е възможно човек да предава вируса. Горепосочените изследвания тепърва ще се разглеждат от научната общност за потвърдждение.

Лекари и епидемиолози твърдят, че е изключително важно да продължим да спазваме дистанция, да носим маски и да мием ръцете си въпреки ваксините. Имунолозите казват, че за връщане към нормалния начин на живот е нужно поне 70% от населението бъде имунизирано.

Източници: https://www.self.com; https://www.theguardian.com; https://www.livescience.com

Borinal, Боринал
БОРИНАЛ – за силен имунитет и защита от вируси

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *