Т-клетъчен имунитет: какво представлява и как помага в борбата срещу COVID-19

Антителата не са единствената защита на организма срещу вирусите. Човешкото тяло притежава друго по-мощно оръжие – Т-клетъчен имунитет

Т-клетъчен имунитет
Т-клетъчен имунитет – скритото оръжие на човешкия организъм срещу вирусите

Отрицателният тест за антитела към вируса SARS-CoV-2 не означава, че човек не е имал коронавирусна инфекция. При такива хора Т-лимфоцитите са могли да реагират на вируса. Колкото по-лесно човек преминава през инфекцията с коронавирус, толкова по-голяма е вероятността да не бъдат открити антитела.

Неотдавнашното изявление на лекарите, че антителата остават в тялото около шест месеца при хората, които са преболедували COVID-19, разтревожи мнозина. Всъщност, колкото повече време е минало от момента на възстановяване, толкова по-малко антитела има в кръвта. Силата им също намалява. Но това не означава, че тялото остава беззащитно.

Според проучвания, вирус-специфичните Т-клетки се произвеждат при тези, които са претърпели коронавирусна инфекция. Т-лимфоцитите (Т-клетките) са бели тела в човешката кръв, които помагат за производството на антитела и унищожаването на вирусните клетки. Този механизъм лежи в основата на имунната защита на организма и е първият, който участва в борбата срещу враждебните инфекциозни агенти. Т-клетките са в състояние да осигурят дългосрочна имунна защита срещу COVID-19, тъй като за разлика от антителата живеят няколко десетилетия.

Дългосрочна памет

Човешкият имунитет е разделен на по-стабилен клетъчен имунитет (той се осигурява от Т-лимфоцитите, съдържащи се в кръвта), и временен хуморален (придобива се от антитела). Системата работи по този начин: Т-лимфоцитите разпознават и унищожават собствените засегнати клетки на тялото, като в същото време определят дали е започнала инфекцията. Ако е така, те дават сигнал за производството на антитела, които да атакуват „вредителя“. След като „врагът“ е победен, антителата започват да отслабват. Тук идва редът на Т-лимфоцитите, които живеят в тялото в продължение на няколко десетилетия и са „запомнили лицето на врага“. И когато атаката се повтори, антителата отново се вдигат по тревога, но този път много по-бързо, тъй като са наясно със стратегията. Ако по-рано са били нужни седем дни, сега защитата се активира още през първия ден.

Световен опит

Колко дълъг и надежден ще бъде клетъчният имунитет срещу коронавирус (SARS-CoV-2), все още не се знае точно. Днес имунитетът на Т-клетките се изучава активно по целия свят, включително в Русия. Все още има малко изследвания, но са налични и обнадеждаващи резултати. Първо, отрицателният тест за антитела към вируса SARS-CoV-2 не означава, че човек не е имал нова коронавирусна инфекция. Т-лимфоцитите биха могли да защитят тялото. На второ място, наличието на антитела означава (дори ако те са малко или вече са изчезнали изцяло), че специфичните Т-клетки са се образували в тялото. Наистина колко жизнеспособни са те е друг въпрос, който сега се изучава активно по целия свят. При някои хора, които са се възстановили от други видове коронавирусни инфекции (например грип или тежък остър респираторен синдром), Т-лимфоцитите също разпознават новия SARS-CoV-2. Тоест, все още няма специфични за SARS-CoV-2 Т клетки, но приблизителната стратегия за защита на лимфоцитите вече е известна.

Какво следва

Въз основа на данните, които учените получават при изучаване на отговора на Т-клетките, те планират да създадат тестови системи. Тези нови тестове ще определят какви инфекции е имал човек, тоест дали има защитни Т-лимфоцити и към какви инфекции е уязвим. Планирано е тестът да се използва и за оценка на ефективността на имунния отговор на ваксинацията.

При някои хора тялото се справя с вируса, без да активира антитела или с толкова ниско ниво на тяхното образуване, че обичайният лабораторен анализ просто няма да ги засече. Може да няма клинични симптоми, но тялото получава защита от повторна инфекция. Колко упорита и дълга, предстои да бъде обяснено от учените.

Източник: www.rbc.ru

Оценете статията
Оценка 5 от 2 гласували

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Разглеждайки този уебсайт, вие се съгласявате с използването на бисквитки.