Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Възможно ли е да разпространяваме Ковид-19 след ваксинация?

Истината е, че все още няма категоричен отговор на този въпрос

ваксина ковид
Разрешените ваксини против Ковид-19 доказано помагат за защита от развиване на тежка инфекция

Данните показват, че разрешените ваксини за коронавирус на Pfizer, BioNTech и AstraZeneca помагат за защита от развиване на тежка инфекция. Но все още има един голям въпрос, на който изследователите се опитват да отговорят – могат ли ваксинираните хора да разпространяват заразата?

Д-р Антъни Фаучи, водещият експерт по инфекциозни болести в САЩ, каза пред CNN през ноември, че „Ваксините няма да върнат живота от преди пандемията светкавично. Бих препоръчал на хората да продължат със спазването на всички мерки и след ваксинация”.

Стаден имунитет се постига, когато определен процент от населението изгради имунитет срещу инфекцията чрез преболедуване или ваксинация. При различните заболявания този процент може да варира, според „Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC)”.

Проблемът е, че изграждането на стаден имунитет към Ковид-19, по естествен път, и отпускането на мерките, биха довели до смъртта на милиони хора. А при голяма част от преболедувалите се наблюдават и дълготрайни увреждания.

„Именно за това ваксинацията е ключова, защото тя е единствения начин за постигане на стаден имунитет, без това да коства милиони човешки животи”.  Категоричен е д-р Ричард Уоткинс, инфекциозен лекар и професор по върешни болести в Медицинския университет в Охайо.

 

Можем ли да заразяваме околните след ваксинация?

 

Повечето експерти са на мнение, че високоефективните ваксини ще може да помогне за намаляване на риска от разпростанение на заразата. Все още обаче не са публикувани данни дали ваксините изграждат така наречения стерилизиращ имунитет. Този вид имунитет се характеризира с това, че ваксинираните хора не могат предават вируса на други

„Очакваме, че риска от предаване ще е значително намален, но не и елеминиран” казва Стенли Х. Вайс, епидемиолог и професор в „Jersey Medical School and the Department of Biostatistics & Epidemiology”.

Докато проучванията не покажат друго, има вероятност хората, които са ваксинирани, да продължат да разпространяват заразата, без да имат симптоми. При попадане на вирус в организма, след ваксинация, може да имате леки симптоми или дори да нямате никакви, но това не означава, че тялото ви не може да изхвърля вирус чрез капчици от дихателната система. Въпросът е дали в тези капчици се съдържа достатъчно количество вирус, което може да зарази друг човек. Изследователите все още нямат отговор на този въпрос.

Също така има възможност да се заразите с Ковид-19 непосредствено преди или след ваксинацията. За да се изгради имунитет са нужни няколко седмици, така че все още може да се заразите или да предадете вируса на други хора.

 

Какво съветват експертите?

 

Американските лекари и експерти от „Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC)”, съветват да спазваме всички противоепидемични мерки, докато не получим категоричен отговор на този въпрос. Според тях е важно всички да продължат да използват маски, дезинфектанти и да спазват дистанция, докато не се натрупат достатъчно количество данни, за това, как действат ваксините на практика, а не в лабораторни условия и до колко защитават околните.

Източник: https://www.msn.com/

Borinal, Боринал
БОРИНАЛ – за силен имунитет и защита от вируси

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *