Какво е хранителна алергия?

Хранителните алергии се появяват, когато имунната ви система прави грешка. Обикновено имунната ви система ви предпазва от микроби и болести. Това се постига чрез вземане на антитела, които ще ви помогнат да се преборите с бактерии, вируси и други миниатюрни организми, които може да ви накарат да се разболее. Но ако имате хранителна алергия, имунната ви система погрешно третира нещо в определена храна, и това наистина е опасно за вас. Подобно нещо се случва със всяка алергия без значение дали е получена от лекарства, полени във въздуха или храна. При лице с хранителна алергия след консумацията на храна към която е алергично може да бъде лека или по-тежка. Алергичната реакция може да се случи веднага или след няколко часа. Някои от първите признаци може да са течащ нос, сърбящ кожен обрив като уртикария или гъделичкане по устните или езика. Други признаци са стягане в гърлото, пресипнал глас, хрипове, кашлица, гадене, повръщане, болки в стомаха и диария. При по-сериозни случай хранителната алергия може да причини анафилаксия. Това е внезапна тежка алергична реакция при която се появяват наведнъж всички изброени по-горе проблеми. Може да падне кръвното налягане, да се стеснят дихателните тръби и езикът да се подуе.Хората изложени на този вид реакции трябва да бъдат много внимателни и да си направят план на действие при такива ситуации, най-добре е да получат специални медицински грижи за да не се влощат нещата.

Лекарите смятат, че алергиите може да са наследствени, което означава, че ако родител или друг близък роднина имат определени алергии като сенна хрема например вероятноста детето им да развие сенна хрема или друг вид алергия е много по-голяма. Някои хора се раждат с алергии към някои храни докато други ги придобиват с течение на времето. Това може да се дължи на околната среда или на промените в тялото. Много хора реагират на определени храни, но всъщност не са алергични. Например хора с непоностимост към лактозата например получават болки в корема и диария от млякото и млечните продукти, но това не означава, че са алергични към тях. Тези хора не се чувстват добре след пиенето на мляко, тъй като тялото им не може да обработи захарите, които се съдържат в него.

Ако Вашият лекар смята, че може да имате хранителна алергия, той или тя вероятно ще ви изпратят, да ви види лекар алерголог. Този лекар ще ви направи специални тестове за да установи към какви храни сте алергични и откъде идва проблемът ви.

Няма специално лекарство, което да лекува този вид алергии най-доброто средство е да избягвате самата храна към която сте алергични.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *