ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Как COVID-19 влияе на зрението?

Зрението е важна част от пълноценния живот, но, за съжаление, то се влияе отрицателно не само от самия човек

очите
Оказва ли влияние COVID-19 на зрението и в състояние ли е да го увреди?

Днес все по-често се говори, че коронавирусът може значително да намали зрението или да се отрази негативно върху здравето на очите, по един или друг начин.

За това как точно новата вирусна инфекция засяга очите и какви механизми водят до зрително увреждане, обяснява д-р Ника Тахчиди – офталмолог.

Как вирусът засяга очите?

Днес все повече хора се притесняват как точно COVID-19 засяга очите. Новината, че зрениетосе влошава, притесни мнозина.

„Трябва да е ясно, че вирусът все още не е достатъчно и добре проучен, за да се направят точни заключения. Днес можем да говорим само за някои определени прояви на органите на зрението“, отбелязва д-р Ника Тахчиди.

Ника Тахчиди, офталмолог.

Най-честата проява, казва офталмоложката, е вирусният конюнктивит. Засегната е очната повърхност. В този случай човек може да прояви няколко симптома наведнъж:

– зачервяване на очите;
фотофобия;
– сълзене;
– усещане за „пясък“ в очите;
– болка в очите;
– подуване на клепачите;
– отделяне на секрет от очите.

Добрата новина е, че вирусният конюнктивит се лекува добре със стандартна локална антивирусна терапия.

„В същото време не си струва да се захващате самостоятелно с лечението на вирусния конюнктивит. По-добре е да се свържете със специалист, който ще избере лекарствата и дозировките, а също така ще може да контролира и хода на лечението“, съветва офталмоложката.

Лекарите вече са установили, че механизмът на действие на COVID-19 върху очите е широк

„Той се вписва не само в картината на катарални прояви от УНГ органите, очите и промените в белите дробове. Коронавирусът засяга и ендотелния слой на кръвоносните съдове“, казва Ника Тахчиди. Тя подчертава, че това се превръща в причина за нарушение на микроциркулацията на кръвта в органите с последващо нарушаване на тяхната работа.

„При изследване на хистологичния материал на съдовете се оказа, че при пациенти с COVID-19 стените на кръвоносните съдове имат признаци на възпаление. Също така много болни са имали повишено образуване на тромби“, казва офталмоложката. По този начин коронавирусът може да повлияе на съдовете на очите, причинявайки микроваскуларно увреждане на ретината. Тази ситуация обикновено се придружава от следните симптоми:

• различни видове васкулит (група заболявания, базирани на съдово възпаление на имунопатологичните свойства, включва например възпаление на артериите, артериолите, капилярите и др.);

• състояние на хиперкоагулация, това е и синдром на дисеминирана вътресъдова коагулация (състояние, при което активността на коагулиращата кръвоносна система е повишена).

„И двата процеса са безболезнени, поради което пациентите не винаги могат да забележат лезията своевременно. Следователно, през периода на заболяването и след него, за известно време трябва да се внимава за различни промени в органите на зрението “, казва Ника Тахчиди. Най-често, както отбелязва специалистката, възпалението се проявява с помътняване на стъкловидното тяло и други промени в ретината.

Проблемът може да диагностицира само от лекар

Офталмологът провежда изследване на фундуса, ОКТ (оптична кохерентна томография на ретината), за да постави диагноза. Това позволява да се оценят щетите в пълен размер. След това започва терапията. Като правило, лекарствата се предписват само от специалист.

Ако говорим за тромбоза на вените и артериите на ретината, тогава, както отбелязва Ника Тахчиди, те могат да бъдат разпознати по намаляване на зрението, понякога с добавка на такъв проблем, като промяна в полето на зрението.

„За поставяне на диагноза е необходим преглед при офталмолог с леща на Голдман, ОКТ на ретината и коагулограма“, подчертава Ника Тахчиди. В този случай се избира комбинирано лечение (говорим за комбинация от лекарства и лазерна терапия). Естествено само лекарят избира схемата.

Как точно коронавирусът попада в очите?

Има няколко теории за това как коронавирусът навлиза в очите, въпреки че те все още не са напълно разбрани, отбелязва офталмоложката.

„Повечето учени са на мнение, че вирусът заразява очите в резултат на директния контакт на заразени капки върху конюнктивата“, казва Ника Тахчиди.

Освен това, COVID-19 може да повлияе и на очната система поради миграция през назолакрималния канал по време на инфекция на горните дихателни пътища. В някои статии се описва и вариант на проникване на вируса в очите като резултат на ексудация (отделяне на течност от възпалени съдове).

Ето защо е необходимо да се спазват прости хигиенни правила: мийте ръцете си по-често и не пипайте очите, а също така не докосвайте лицето си без причина. Това ще сведе до минимум рисковете. Трябва внимателно да наблюдавате здравето си, особено ако човек е болен от COVID-19 или има съмнение, че го е преминал в лека форма. Консултирайте с лекар, ако внезапно има някакви негативни промени в зрението. Може също така да използвате специална гимнастика за очите, след като сте обсъдили лекаря избора на упражнения и продължителността на тяхното изпълнение. Само отговорният подход към себе си ще ви позволи да поддържате добро зрение дълго време.

Източник: kp.ru

Тренажорните очила помагат при проблеми със зрението

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *