ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Защо не трябва да стриват таблетките преди употреба?

Много хора предпочитат да стриват таблетките, за да могат по-лесно да ги приемат

таблетките
Таблетките не бива да се стриват или разчупват преди употреба

По този начин се променя не само целостта на лекарството, но евентуално и неговата ефективност. Важно е да приемате всички лекарства под формата, в която са произведени. Ето какво се случва, когато се стриват твърдите таблетки.

Повечето лекарства се предлагат под формата на таблетки и капсули. Те се приемат вътрешно чрез преглъщане или се смучат. И ако човек има затруднение с преглъщането или друг проблем, таблетките се разделят, смачкват се или се стриват на прах.

6 нежелани последици

Таблетките може да бъдат съставени от активни съединения, които освобождават своите активни компоненти с течение на времето. Стриването им преди консумация ще бъде вредно и непродуктивно. Какви са другите причини за избягване на подобно действие?

1. Загуба на лекарствена стабилност

Затрудненото преглъщане е често срещано при възрастните хора. Също така се наблюдава и при лица с поведенчески патологии.

Заради това лекарството се смачква, капсулите се отварят, но подобно действие е изпълнено с промени в стабилността на активните компоненти.

2. Грешна доза

Могат да се разделят таблетки, които имат специални разделения. Но това не винаги е така, защото докато ги разделяте е възможно да загубите точност, поради тяхната форма и тип покритие.

При разделяне на таблетката/капсулата е трудно да се гарантира, че процентът на активното съединение е еднакъв и в двете половини. В резултат на това може да приемете грешна доза.

Има таблетки, при които дори и малка разлика при разделянето им ще наруши дозировката. Може да вземете специален разделител, за да направите разделянето възможно най-точно, но и в този случай няма гаранция.

3. Промяна в освобождаването на активното съединение

Стриването на хапчето е изпълнено с промени в приетата доза. Това ще повлияе на характеристиките на освобождаване и абсорбция на активната съставка на лекарството. Възможно е също така да има нежелани реакции, които причиняват проблеми с лекарствената ефективност или странични ефекти.

Някои лекарства имат специално покритие, което осигурява абсорбция за определено време. То помага за регулиране скоростта на освобождаване на активната съставка и ефекта на самото лекарство. А по време на стриването, обвивката и освобождаването на активното съединение се нарушават.

4. Промяна в усвояването

Много таблетки са с ентерично покритие. Неговата задача е да осигури транспортирането на „неповреденото“ лекарство през стомаха, така че активното вещество да се освободи едва когато попадне в червата. Това помага да се избегне дразнене на стомашната лигавица и въздействието на стомашните киселини върху активното вещество. И още – стомашната киселина може да им попречи да работят без тяхното специално покритие. И не на последно място – без специфичната обвивка някои лекарства е възможно да имат неприятен вкус и мирис.

Ако таблетка с ентерично покритие се счупи, тя се разпада, което може да доведе до дразнене на стомаха и други странични ефекти. Има лекарства със захарно или филмово покритие – то обвива таблетката, за да направи вкуса ѝ по-добър.

5. Отворена капсула

Смилането на лекарството променя неговата абсорбция. Често покритието е специално проектирано да гарантира, че лекарството преминава през стомаха непокътнато.

6. Други ефекти

Сублингвалните таблетки се разтварят с висока скорост и поради това се абсорбират бързо. Тези лекарства се слагат под езика и скоро навлизат в кръвта. Ако смачкате сублингвална таблетка, нейната стабилност и ефектът от лекарството ще се променят напълно.

Не е за пренебрегване и факта, че може да получите странични ефекти при вдишване на прах от натрошените лекарства.

За да не се налага стриване на лекарството, опитайте да потърсите такова с алтернативни форми на освобождаване – течно или таблетка, която се разтваря във вода.

Ако имате проблеми с преглъщането на таблетки или капсули

Ако вие, вашето дете или някой, за когото се грижите, имате проблеми с преглъщането на таблетки, хапчета или капсули, съобщете това на лекаря, който изписва лекарството.

Източник: www.nhs.uk

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *