ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

В сезона на ваксините: как да се предпазите от анафилактичен шок?

Животозастрашаваща реакция при хора с тежки алергии – това е анафилактичен шок. Случва се защото имунната им система освобождава химикали, които заливат тялото

анафилактичен шок
При първите признаци на анафилактичен шок задължително потърсете лекарска помощ

Когато тялото изпадне в анафилактичен шок, кръвното налягане внезапно спада и дихателните пътища се стесняват, блокирайки нормалното дишане.

Това състояние е опасно. Ако не се лекува веднага, това може да доведе до сериозни усложнения и дори да бъде фатално.

Всички са чували смразяващи истории за това как хора с хранителни алергии (например към фъстъци) са умрели от една целувка.

Това се е случило защото онези, с които са се целували, са яли ядки преди не много време. Заедно със слюнката, алергенът е влязъл в организма и е причинил остра алергична реакция, довела до оток на ларинкса и смърт от задушаване.

Професор Татяна Латишева

Подобни истории се разказват и за смъртта на пациенти, отишли на зъболекар или подложили се на операция, заради същата реакция по време на анестезия. Това явление се нарича оток на Квинке (или анафилактичен шок). Какво представлява и как да се избегне летален изход, обяснява професор Татяна Латишева, доктор по медицина и ръководител на отдела по имунопатология на Държавния изследователски институт в Русия.

Заради две парчета наденица

Развитието на алергичен ангиоедем (локален оток на кожата, подкожната тъкан и лигавиците) може да се провокира от използването на редица лекарства и продукти. Потенциално опасни са храни, съдържащи консерванти, кофеин, гъби, яйца, шоколад и цитрусови плодове. Сред лекарствата такава реакция се причинява не само от лекарства, използвани за анестезия (например лидокаин), но и от широко използвани нестероидни противовъзпалителни лекарства, които имат аналгетични и антипиретични ефекти.

Ваксинацията също може да доведе до оток на Квинке

Затова е изключително важно да се извършват ваксинации и всякакви други медицински манипулации само в лекарски кабинет, където може да се окаже адекватна и навременна първа помощ. И е препоръчително ваксинираният да остане в коридора за 20-30 минути след инжектирането, без да напуска лечебното заведение. Реакцията на опасното вещество може да не възникне веднага, а след известно време.

Не само лекарствата и храната могат да доведат до развитие на оток на ларинкса и анафилактичен шок

Случаите на алергия към отровата Hymenoptera (оси или пчели) са добре известни. Но артикулите на домашната химия и козметика, за щастие, най-често не причиняват ангиоедем, въпреки че върху всеки козметичен препарат (по-специално боя за коса и кремове) има индикация за провеждане на предварителен тест чрез прилагане на малко количество от продукта върху сгъвката на лакътя. И е по-добре да следвате тези инструкции, особено ако сте имали оток на Квинке поне веднъж, макар и от нещо друго.

В линейка без забавяне!

Отокът, причинен от алерген, може да бъде червен, сърбящ или да се появи при напълно непроменена кожна повърхност. За щастие, подуването на вътрешните органи не е много често при стандартната уртикария. Най-често ухото, устните, очите, крайниците (наблюдавайте пръстите на ръцете) са подути. Такава реакция може да продължи от няколко часа до няколко дни и да премине без следа.

Ако отокът продължава повече от пет до шест дни, това може да означава коренно различно заболяване. Алергичният ангиоедем в повечето случаи може да бъде спрян от антихистамини или кортикостероидни лекарства.

Ако такава реакция се появява периодично (или поне веднъж в живота), наложително е да държите нужните лекарства у дома. Ако се развие оток, те трябва да се вземат незабавно.

И ако отокът е започнал някъде в областта на главата и шията и още повече, ако продължава да расте дори след прием на антихистамини, трябва незабавно да се обадите на Бърза помощ. Особено ако такава реакция е възникнала за първи път. Самолечението в такива случаи не води до добро. И въпреки че хормоните и антихистамините са всичко, което е необходимо, има около 5-10% алергични отоци, първата помощ за които е инжектирането на адреналин.

Човек, който е изправен пред ангиоедем, определено трябва да се свърже с алерголог-имунолог. Лекарят ще анализира алергичния статус на пациента, ще помогне да се ограничат храните, които предизвикват отделянето на допълнителен хистамин. И също така ще препоръча да се изследвате за съпътстващи патологии, които могат да провокират склонност към алергии. Така специалистът ще може да избере терапия (основна и за спешни случаи).

Наследен оток

Трябва да посетите лекар и за да изключите други видове ангиоедем. В крайна сметка така могат да се проявят не само алергии, но и опасно вродено заболяване. Рискът е по-висок, ако сред членовете на семейството вече е имало ангиоедеми и смъртни случаи на тази основа.

Наследствените ангиоедеми се появяват по-рядко от алергичните, но са много по-опасни. Ако не бъде предоставена специализирана помощ навреме, човек може да умре. В същото време стандартната терапия, която помага при оток на Квинке, изобщо не работи при наследствен ангиоедем. В края на краищата появата на такъв оток не е свързана с действието на алергени, въпреки че може да бъде предизвикана от определени външни причини. Например механично нараняване (шок, операция или дори просто зъболечение). Приемът на някои лекарства (предимно контрацептиви и други лекарства, съдържащи естрогени, както и АСЕ инхибитори) също може да се превърне в спусък на опасна реакция.

Основната разлика между наследствения оток и отока на Квинке е, че те растат доста бавно. Ако алергичният оток се появи буквално пред очите ни, тогава наследственият оток нараства в рамките на няколко часа или дори 1-2 дни (и също така си тръгва по-бавно). Областта на главата, шията, езика, фаринкса, небцето може да набъбне.

Увеличаването на отока се показва от появата на пресипналост и промяна в тембъра на гласа, нарушено преглъщане и дишане. При такива симптоми пациентът се нуждае от спешна помощ. Тъй като въвеждането на антихистамини и глюкортикостероиди не води до ефект, е необходимо спешно да се извърши трахеотомия – да се направят дупки в гърлото, така че пациентът да не се задуши.

Защо ме боли стомахът?

Друга отличителна черта на наследствения ангиоедем е, че може да се появи не само на видими части на тялото, но и на вътрешни органи. Преди всичко върху червата. Поради силен оток на лигавицата на този орган, стомахът на пациента се подува, появяват се силни болки, гадене, разхлабени изпражнения и изразена слабост.

Всичко това лесно може да бъде объркано с пристъп на апендицит или панкреатит, така че често такава клинична картина води до неоправдани хирургически интервенции. Поради тази причина почти всеки четвърти пациент се подлага на профилактична операция, преди да се разкрие истинското заболяване.

При наследствен ангиоедем е необходимо генетично консултиране, което ще помогне за определяне на диагнозата

Кръвта се изследва за три основни показателя – инхибитор на С4, С1 естераза и нейната функционална активност. Такова проучване помага да се установи диагноза. След това трябва да се справите с лечението на съпътстващи заболявания. И също така е много важно да се подготвите задълбочено за процедури, които причиняват механични наранявания, които са мощен спусък за развитието на ангиоедем. В края на краищата, ако това не се направи, конвенционалната гастроскопия, рентгеновите лъчи с въвеждането на контрастни вещества или екстракция на зъби могат да причинят фатално подуване на дихателните пътища.

За да се намали рискът от рецидивиращ ангиоедем, в някои случаи се предписва планирана терапия, която трябва да се приема продължително, в някои случаи през целия живот. Тя може да помогне за намаляване честотата и тежестта на атаките.

Симптомите могат да бъдат облекчени чрез специални инжекционни препарати, които се предлагат в готов за употреба вид, така че в случай на внезапен оток, пациентът може самостоятелно да спре атаката с подкожна инжекция. Тези лекарства са скъпи, но си заслужават инвестицията.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *