Удивителните лечебни свойства на трицветната теменужка

Трицветната теменужка е малко, но изключително красиво растение. Среща се почти в цяла Европа

трицветната теменужка
Освен изключително красива, теменужката е и лековита

Това скромно диво цвете има множество полезни свойства.

Лечебните качества на трицветната теменужка са открити преди много векове. Древните гърци са вярвали, че ако виното се настоява с цветове от трицветна теменужка, напитката ще придобие специални свойства. Такова вино е използвано за подхранване и възстановяване на организма след упорита работа. Руските билкари са използвали теменужков чай ​​за лечение на сърдечни болки при своите пациенти. В старите книги има много рецепти, в които се описва употребата на това цвете. То е било включено в лекарствата за лечение на кашлица, скрофула и акне, и е използвано успешно като болкоуспокояващо средство.

Съвременната медицина обяснява лечебните свойства на трицветната теменужка с наличието на голям брой алкалоиди (сапонин, инулин и други), минерали и етерични масла в нея. Това растение има подчертан отхрачващ, противовъзпалителен, диуретичен, потогонен и успокояващ ефект. Виолетките, както ги наричат някои билкари, се считат за отличен начин за лечение на различни кожни заболявания.

Инфузията от цветовете на това красиво и полезно растение се използва за избавяне от себорея, екзема, гнойни обриви и дерматити с различна етиология.

За да приготвите такава инфузия, трябва да смесите 2 супени лъжици изсушени цветове от трицветна теменужка, 2 супени лъжици червен кантарион, 1 лъжица лечебен росопас, 1 лъжица нарязани издънки на червено кучешко грозде, 1 лъжица див розмарин и 1 лъжица копитник. Билките трябва да се залеят с чаена чаша гореща вода и да се оставят да се влеят поне един час. Готовата инфузия внимателно се филтрира. Приема се приема по 100 ml. три пъти дневно.

Настойката от листа и цвят на теменужката се използва като ефективно отхрачващо средство

Може да се приема при настинка както от възрастни, така и от деца. За да приготвите лекарството, трябва да залеете 10-15 грама сухи цветове от трицветна теменужка с чаша вряща вода и да оставите така за 30-40 минути. Течността се филтрира и се приема по четвърт чаена чаша 4 пъти на ден.

За лечение на пиелонефрит и цистит трябва да смесите 1 чаена лъжица теменужка, 1 чаеналъжица нарязани шишарки от хмел, 3 супени лъжици листа от боровинки и да залеете сместа с 600 ml. гореща вода. Оставете да се влива на тъмно място най-малко един час и половина и след това филтрирайте. Препоръчва се да се пие по половин чаша 3 пъти на ден няколко минути преди хранене.

Поради своите противовъзпалителни свойства, трицветната теменужка се използва широко в медицинската козметология (най-често при себорея). За да приготвите продукта, трябва да смесите една част от виолетовата билка и пет части зехтин. Оставете за 2-3 часа. След това сместа се загрява на водна баня за половин час и внимателно се прецежда. Това масло трябва да се нанася върху увредения скалп 30-40 минути преди измиване на косата.

Източник: ayzdorov.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *