Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Австрийски учени посочиха 7 признака на леката форма на COVID-19

Леката форма на коронавирус може да причини сериозни промени във функционирането на имунната система, пише Newswise


Сред тях има признаци на „грип“, „настинка“ и нарушения на стомашно-чревния тракт. Симптомите на леката форма на коронавирус са следните състояния:

• както при грипа – проява на треска, студени тръпки, кашлица;
• както при настинката – ринит, кихане, възпалено гърло и запушване на носа;
• болка – ставни, мускулни и главоболие;
• възпаление на очите и лигавиците;
• диспнея;
• както при лошото храносмилане – диария, гадене;
• изчезване на нормалното обоняние и способността да се различава вкусът на храната.

Първите четири симптома са системни, а последните два се различават в зависимост от организма на индивида. Загубата на мирис и вкус засяга предимно хората с нормален имунен отговор„, казват изследователите.

Според експертите, леката форма на коронавирус може да причини сериозни промени във функционирането на имунната система, увеличавайки вероятността от по-нататъшно развитие на автоимунно заболяване.

Леката форма на коронавирус е в състояние да превърне относително здрав човек в инвалид

Ето го и мнението на учените: до 70% от младите жертви на „дългосрочния коронавирус“ показват увреждане на органи дори четири месеца след възстановяването.

Тъй като пациентите не са хоспитализирани, се смята, че са имали лека форма на заболяването.

Daily Mail пише, че над 60 000 британци страдат от дългосрочни симптоми на COVID-19 , включително умора, задух и болка.

Първите резултати от проучването COVERSCAN хвърлят светлина върху въздействието на вируса върху хората, за които се смята, че са с нисък риск. Данните показват, че близо 70% от доброволците са имали увреждане на един или повече органи, включително сърцето и белите дробове.

Д-р Амитав Банерджи

Д-р Амитав Банерджи, един от изследователите от Университетския колеж в Лондон, заяви, че 25% от пациентите имат повече от два увредени органа.

Лекарите твърдят, че органите са били поразени от възпаление, предизвикано от инфекцията, и че имунната система на някои пациенти се е фокусирала върху борбата с вируса.

23-годишната Джейд не успя да се върне на работа

23-годишната Джейд от Оксфордшир не може да се върне на работа, откакто е прекарала леката форма на вируса. Тя няма основно или съпътващо заболяване.

Кога е „хванала“ вируса? През март.

Симптомите на Джейд започнали със стягане в гърдите и възпалено гърло, което довело до суха и продължителна кашлица.

След няколко дни тя имала висока температура, ужасно главоболие и грипоподобни симптоми. Това прогресирало до още по-силно усещане за стягане в гърдите, което я накарало да се бори да диша.

Джейд

Джейд била приета в болница за една нощ за вливане на антибиотици и течности.

Колко време се бори с последиците от „лекия ковид“? Седем месеца

Какви са симптомите ѝ сега? Джейд сподели, че вече не може да работи и страда от хронична умора, болки в мускулите, треска, гадене и променлив сърдечен ритъм. Всеки ден е различен; някои са по-лесни от други, но симптомите й винаги са постоянни.

„Не мислех, че ще го прекарам толкова зле, колкото го се случи“, каза Джейд. „Не съм имала ден от средата на март, в който да съм се чувствала по-добре.“

„Трябва да почивам повече, да спя повече и изобщо нямам енергията, която имах преди.“

„Наистина се надявам да се върна към нормалното, защото това положение ме кара да се чувствам притеснена за бъдещето си.“

Какъв беше животът ѝ преди? Джейд каза, че е била активна и общителна и често е излизала с приятелите и семейството си.

Лекарите посъветваха хората да спортуват и да отслабват

Мъжете и жените с висок индекс на телесна маса имат по-голям риск от увреждане на вътрешните органи.

Едно от проучванията се основава на 201 пациенти на средна възраст 44 години. Преди четири месеца те бяха тествани положително за коронавирус. От тях 197 души казаха, че страдат от умора, 176 от мускулни болки и 166 от главоболие.

Резултатите показват, че повечето пациенти, които са съобщили за умора, също са имали увреждане на органите. Според изследователите увреждането на сърцето или белите дробове е свързано с задух, докато ненормалната функция на черния дроб и панкреаса е свързана със стомашно-чревни симптоми, които могат да включват стомашна болка или диария.

В същото време е възможно пациентите вече да са имали съществуващи заболявания

През октомври учените публикуваха резултатите от по-малка група пациенти (160 души) три месеца след като тестове им бяха положителни. 50% от тях са показали признаци на увреждане на органите. Най-често е увреждането на сърцето.

На въпроса колко сериозно е това, Мери Сю, която е проектирала и координирала изследването, каза, че са открили забележимо увреждане на органите. Също така учените не могат да твърдят, че лезиите ще останат постоянни.

Проучването COVERSCAN разкри някои ранни признаци на рискови фактори. Според учените това е висок индекс на телесна маса и мазнини, отложени в черния дроб. Хората от тази група бяха посъветвани да спортуват повече от преди и да минат на здравословна диета.

Източници: www.newswise.com и www.dailymail.co.uk

селен
Селен – за здрав имунитет и борба с вирусите

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *