БОДИЛАКС – хранителна добавка срещу запек и излишни килограми

Лекар отговаря на най-важните въпроси за COVID-19

Александър Мясников, кардиолог и общопрактикуващ лекар дава отговор на всички важни въпроси, свързани с ваксината и усложненията при COVID-19

COVID-19
COVID-19 ще остане с нас и догодина

Защо антибиотиците не помагат при коронавирусна пневмония, но все пак се предписват?

– В така създалата се ситуация лекарят може да ги използва по време на болнично лечение само когато е ясно, че става въпрос за вирусна пневмония, плюс бактериална инфекция. Това се случва доста често при тежко протичане на COVID-19. Затова в болницата сме принудени да ги даваме по един или друг начин. При амбулаторно лечение, когато коронавирусът дава усложнения под формата на остри респираторни инфекции или лека пневмония, не се включва използването на антибиотици. В противен случай това е пълно невежество и нарочно предизвикана резистентност към лекарството, което след време може да се окаже животозастрашаващо.

Трябва ли човек да направи други тестове, в допълнение към PCR теста и този за антитела, за да сведе до минимум усложненията след прекаран коронавирус?

– Ако в началото на пандемията се е изисквало потвърждаване на възстановяването, сега СЗО изисква изчакване от три дни след края на симптомите, при условие че са изминали поне 10 дни от началото на заболяването. Ако сте болни в продължение на 14 дни, тогава 14 плюс три е 17. Можете да се тествате за антитела, но, от друга страна, защо? За да видите дали имате имунитет? Ако ще дарявате кръвна плазма или притежавате имунен паспорт, тогава да – този анализ може да се направи. Ако не сте минали PCR или резултатът е отрицателен, но има подозрение за COVID-19, тест за антитела не е необходим. Такъв тест се прави и за изследователски цели, за да се види разпространението на коронавируса при хора, които са го преживели по един или друг начин. Ако искате да направите си анализ „за всеки случай“, направете го, но не забравяйте, че PCR може да бъде положителен до три месеца и отново ще бъдете поставени под карантина. И IgM (имуноглобулин М) също може да бъде повишен за дълго време след острата фаза. Тоест, вашите действия могат да доведат до карантинни действия, насочени срещу вас.

Не забравяйте, че PCR тестовете дават 40% фалшиво отрицателни резултати, а тестовете за антитела дават 30% фалшиви положителни резултати

– За обикновения човек задачата е една: предписан е анализ, значи трябва да се направи. Не е необходимо да си го самоназначавате, понеже сте чули нещо, но не сте го разбрали. Ако обаче сте сърдечно болен или диабетик , след като прекарате COVID-19, си струва да посетите специализиран лекар.

Колко време отнема възстановяването от коронавируса?

– Коронавирусът не е едно, а две заболявания. В 90 процента от случаите това са остри респираторни инфекции, които изчезват безследно, оставяйки лека слабост, която отминава след две седмици. В останалите 10 процента това е ковид пневмония, при която може да има много сериозно увреждане на белите дробове, включително фиброза, от която може да остане следа за цял живот. Трябва да се правят дихателни упражнения, да се спортува всеки ден, да се надуват балони. Но, ако седите и се самосъжалявате или търсите някакви несъществуващи начини за възстановяване на имунитета, тогава няма да се възстановите. Някои хора се възстановяват по-бързо, други по-дълго, но най-бавно се възстановяват мързеливите.

Как да изберем правилните дихателни упражнения?

– Най-добре е да разгледате дихателните упражнения, които правят йогите – те са много разнообразни и може да избирате измежду такива, които са по-лесни или упражнения, които са за напреднали.

Може ли човек да получи ковид за втори път?

– Засега знаем само няколко случая на повторна инфекция . Всичко останало, например, когато човек е имал положителен тест, след това е станал отрицателен и отново положителен, не е второ заболяване. Корейците проследиха 108 души с втори положителен PCR тест, направиха и клетъчни култури. Никоя от тях не показа растеж на вируси. Тези предполагаемо преболедували пациенти са имали стотици контакти, нито един от които не се е разболял.

В бъдеще коронавирусът може би ще се превърне в сезонно заболяване, но имунитетът ще продължи една година.

Защо хората в едно семейство могат да се разболеят, но ако човек е сам – не, въпреки че няма антитела и има много и безразборни контакти?

– Имунитетът е изключително сложно явление. Трудно е да се намери лекар или специалист, който напълно да го разбира и да може да го обясни. Все още няма отговор на въпроса ви. Има дори генетична предразположеност към заразяване с вирусни заболявания и COVID-19, когато млади хора умират, макар и рядко. Но има и такива, които не се заразяват с вируса, въпреки че имат доказана имунна недостатъчност, дори и ако са в пряк контакт. Различна генетика, както и елемент на случайност или късмет. Някой има силен имунитет, кален е, води здравословен начин на живот, затова когато вирусът попадне в тялото му или умира, или не може да действа. А друг е с наднормено тегло, обездвижен е, чете новините по цял ден за това колко лошо е положението, заразява се с по-слаб вирус, получава усложнения и губи живота си.

Смята се, че коронавирусът ще остане с нас завинаги. В този случай остават ли и ограниченията, свързани с него – маски, ръкавици и т.н.?

– Че вирусът ще остане е факт. Четири различни коронавируса живеят с нас от 60-те години на миналия век. Сега ще има пети. Когато хората осъзнаят, че ограниченията разрушават нормалния живот и икономиката, тогава всичко това постепенно ще отмине. Днешната истерия е причинена от това, че медицинска система е неподготвена. Догодина ще сме на 100 процента с него. Но борбата с болестта не трябва да бъде по-лоша, по-вредна и по-опасна от самата болест.

На хората с хронични заболявания се препоръчва да спазват режим на самоизолация. Кои са тези специфични заболявания?

– Те включват:

• хронично белодробно заболяване;

• хронична обструктивна белодробна болест;

• диабет;

• хипертония;

• бъбречна недостатъчност ;

• сърдечни заболявания;

• тежки чернодробни заболявания.

Това е широк спектър от заболявания, но не разбирам как хората могат да бъдат поставени във вечна изолация, ако са хипертоници или диабетици. Ако човек е принуден да стои дълго вкъщи, тогава той ще полудее. Сега самоизолацията е най-големият фактор за смъртност в Съединените щати, по-лоша дори и от пушенето, защото възрастните хора не искат, а и не могат да живеят така. Те губят интерес към живота и започват да умират в домовете си, или в домове за стари хора. Това е много сериозен въпрос.

Източник: www.1tv.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *