ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Хормонално акне: традиционно лечение и природни средства за защита

Какво означава да имате хормонално акне? Хормоналното акне е точно това, което чувате – акне, свързано с колебания в хормоните ви

хормонално акне
Въпреки че обикновено се свързва с хормонални колебания по време на пубертета, хормоналното акне може да засегне хора на всяка възраст. Среща се особено често при жените. Редица фактори могат да допринесат за това, включително проблемна менструация и менопауза.

Смята се, че 50% от жените на възраст от 20 до 29 години имат акне. Хормоналното акне засяга около 25 процента от нежната половина на човечеството на възраст от 40 до 49 години.

Мненията на експертите са смесени, когато става въпрос за появата му. Според експерти от клиниката в Майо, хормоните обикновено не са фактор за появата на акне при възрастни. Въпреки това, хормоналният дисбаланс може да допринесе за акне при възрастни с основни медицински състояния.

В други случаи възрастните с акне е възможно да нямат „измерими“ хормонални проблеми. Това може да е предизвикателство за поставя не диагноза и за лечението.

Продължете да четете, за да научите как изглежда хормоналното акне, какво го причинява и как да изчистите пробивите на неприятните пъпки.

Какви са характеристиките на хормоналното акне?

По време на пубертета хормоналното акне често се появява в Т-зоната. Т-зоната включва челото, носа и брадичката.

Обикновено такова акне се образува в долната част на лицето. Това включва долната част на бузите и около челюстта.

За някои хора то се проявява под формата на черни и бели точки или малки пъпки и кисти, видими върху лицето и окосмената част на главата.

Кистите се образуват дълбоко под кожата на главата и не достигат до повърхността. Тези подутини често са нежни на допир.

Хормоналното акне може да бъде причинено от притока на хормони заради:

– менструация;
– синдром на поликистозните яйчници;
– менопауза;
– хиперандрогенни състояния.

По-конкретно, тези хормонални колебания могат да влошат проблемите с акнето чрез увеличаване на:

– цялостното възпаление на кожата;
– производство на себум в порите;
– запушени кожни клетки в космените фоликули;
– производство на бактерии, причиняващи акне, наречени Propionibacterium acnes.

Акнето по време на менопауза форма на хормонално акне ли е?

Много жени започват да усещат симптомите на менопауза малко след като навършат 40 или 50 години. Това причинява естествен спад на репродуктивните хормони, което води до прекратяване на менструацията.

Някои жени имат акне по време на менопаузата. Това вероятно се дължи на спад в нивата на естроген или увеличаване на андрогенните хормони като тестостерон.

Може да имате акне по време на менопауза, дори ако използвате хормонозаместителни терапии (ХЗТ), за да облекчите симптомите на менопаузата. Това е така, защото някои ХЗТ използват приток на хормона прогестин, за да замести естрогена и прогестерона, които женското тяло губи. Въвеждането на този хормон може да доведе до появата на пъпки върху кожата.

В повечето случаи лекарства, отпускани с рецепта могат да изчистят менопаузалното акне. Някои жени могат да имат успех, като използват естествени методи на лечение. Говорете с Вашия лекар за това кои опции ще са подходящи за вас.

Традиционно лечение на хормонално акне

Освен ако хормоналното акне не е в по-лека форма, продуктите без рецепта обикновено не са успешни.

Това е така, защото този вид акне обикновено се появява под формата на кистозни подутини. Те се образуват дълбоко под кожата, недостъпни за повечето локални лекарства.

Пероралните лекарства могат да действат отвътре навън, за да балансират хормоните и да изчистят кожата. Общите възможности включват орални контрацептиви и антиандрогенни лекарства.

Орални контрацептиви

Оралните контрацептиви, специално използвани за лечение на акне, съдържат етинилестрадиол, плюс едно от следните:

– дроспиренон;
– норгестимат;
– норетиндрон.

Заедно тези съставки са насочени към хормоните, които могат да допринесат за появата на акне. Това може да бъде особено полезно по време на пикове в хормоните, например по време на овулация.

Пероралните контрацептиви може да не са опция за вас, ако имате анамнеза за кръвни съсиреци, високо кръвно налягане или рак на гърдата. Също така не трябва да ги приемате, ако пушите.

Антиандрогенни лекарства

Антиандрогенните лекарства действат чрез намаляване на мъжкия хормон андроген. Както мъжете, така и жените имат естествени нива на този хормон. Твърде много андроген обаче може да допринесе за проблеми с акнето, като засяга и космените фоликули, които регулират кожните клетки и увеличават производството на себум.

Въпреки че лекарството Спиронолактон се използва предимно за лечение на високо кръвно налягане, то има антиандрогенни ефекти. С други думи, това може да попречи на тялото ви да произвежда повече андроген и да позволи на хормоните да стабилизират нивата си.

Ретиноиди

Ако хормоналното акне е леко, може да сте в състояние да използвате локални ретиноиди. Ретиноидите се получават от витамин А.

Много ретиноидни кремове, гелове и лосиони се предлагат без рецепта. Въпреки това, най-добре е да се консултирате с лекар. Предписаният продукт често е най-ефективният начин да поддържате кожата си постоянно чиста.

Ако добавите локален ретиноид към вашия режим, важно е да прилагате слънцезащитни продукти ежедневно. Ретиноидите могат да увеличат риска от слънчево изгаряне.

Как се лекува хормонално акне с естествени средства?

В някои случаи могат да се използват възможности за лечение на растителна основа за изчистване на лекото хормонално акне.

Естествените лечения обикновено са без странични ефекти, но може да не са толкова ефективни. Липсват достатъчно изследвания върху природните възможности, и към този момент няма доказателства, че дават резултат. Говорете с вашия лекар за потенциалните рискове и се уверете, че лечението няма да взаимодейства с лекарствата, които приемате.

Масло от чаено дърво

Маслото от чаено дърво действа чрез намаляване на възпалението, което може да допринесе за появата на акне. Установено е, че 5% масло от чаено дърво облекчава симптомите при участници с леко до умерено акне.

Маслото от чаено дърво се предлага в много от продуктите за грижа за кожата, като почистващи препарати и тоници за лице. Може също да използвате етерично масло от чаено дърво като локално средство за директно нанасяне.

Винаги трябва да разреждате етеричното масло от чаено дърво с основно масло преди употреба. Популярните основи включват масло от кокос, жожоба и маслина. Общото правило е да добавяте около 12 капки основно масло към всяка една до две капки етерично масло.

Също така е важно да направите тест върху кожата, преди да използвате разреденото етерично масло от чаено дърво. За целта го нанесете върху вътрешната страна на предмишницата. Ако не почувствате дразнене или възпаление в рамките на 24 часа, може да го използвате без притеснение.

Алфа хидрокси киселина

Алфа хидрокси киселините (AHA) са растителни киселини, получени най-вече от цитрусови плодове. AHA могат да помогнат за премахването на излишните мъртви кожни клетки, запушващи порите. Като бонус, AHA помагат да се сведе до минимум и появата на белези от акне.

AHA може да се намери в много маски и кремове. Както при ретиноидите, те повишават чувствителността на кожата към слънцето. Винаги трябва да нанасяте слънцезащитни продукти, когато използвате продукти с AHA.

Зелен чай

Зеленият чай е известен със свойството си да възпалението в тялото. За по-холистичен подход, помислете за няколко чаши зелен чай на ден, освен локалния режим като грижа за кожата. Лосиони и гелове, съдържащи поне 2 процента екстракт от зелен чай, също могат да бъдат от полза.

Хормонални акне: диета или здравословно хранене

Точната роля между диетата и хормоналното акне не е напълно изяснена. Някои храни могат да помогнат за предотвратяване на акнето – особено за борба с възпалението.

Растителните храни с високо съдържание на антиоксиданти са в състояние да помогнат за намаляване на възпалението и да насърчат изчистването на кожата. Омега-3 мастните киселини също намаляват възпалението на кожата.

Противно на общоприетото схващане, нездравословната храна сама по себе си не причинява акне. Но прекаляването с определени храни може да доведе до повишено възпаление.

Може да помислите за ограничаване на следното:

– захар;
– млечни продукти;
– рафинирани въглехидрати, като бял хляб и тестени изделия;
– червени меса.

Какво друго може да направите, за да изчистите хормоналното акне?

За да изчистите хормоналното акне е важно да установите подходяща рутинна грижа за кожата.

Вие трябва:

– Да измивате старателно лицето сутрин и вечер.
– Да нанасяте не повече от грахово зърно като количество от който и да е продукт за акне. Прилагането на твърде много крем, лосион или спирт може да изсуши кожата и да увеличи дразненето.
– Да ползвате слънцезащитни продукти всеки ден.
– Използвайте само некомедогенна козметика, за да намалите риска от запушване на порите.

Въпреки че точният график за появата на хормоналното акне варира от човек на човек, ако бъдете проактивни, това може да помогне за предотвратяване появата на трудно лечими пъпки. Обикновено са необходими около 8 до 10 седмици, за да може новият план за лечение на акне да влезе в сила.

Ако акнето продължава да се появява, въпреки всички усилия които полагате, говорете с вашия лекар или дерматолог за дългосрочен план за лечение. Те могат да ревизират текущия ви режим и да включват различни лечения, за да максимизират резултатите.

Източник: www.healthline.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *