ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Доктор Меркола съветва: Какво и как се лекува с прополис? (РЕЦЕПТИ)

Пчелите произвеждат прополис, който е пряко отговорен за асептиката на кошерите – места, склонни към развитието на вируси и бактерии

прополис
Прополис – пчелният антибиотик

Прополис е пчелен продукт, забележителен заради своето антиоксидантно и антимикробно действие. Прополисът има уникална активност като стимулант. Притежава лечебни, аналгетични, анестетични и противовъзпалителни свойства.

Прополисът е лепкаво смолисто вещество, което пчелите събират от цветовете на плодните дървета, цветята и някои цъфтящи зеленчуци. Той има множество положителни ефекти върху човешкото здраве.

Приложение на пчелния прополис

Пчелите, опрашващи цветовете на растенията, са истински носители на живота на Земята. Без тяхната неуморна работа ние просто не бихме могли да съществуваме.

В същото време, пчелите създават и много други полезни продукти, включително:

– Прополис;
– Пчелен прашец;
– Пчелен мед;
– Пчелен восък;
– Пчелно млечице;
– Лечебна пчелна отрова.

Прополисът се използва в народната медицина от хилядолетия

Както е описано по-горе, екстрактът от прополис има редица добре известни терапевтични свойства, включително мощни антиоксидантни и антимикробни ефекти, както и лечебни, аналгетични, анестетични и противовъзпалителни свойства.

По-рано беше установено, че пчелният прополис предотвратява образуването на плаки, като инхибира активността на някои ензими, които синтезират глюкани от захарозата. Прополисът, заедно с други продукти на пчеларството, е изследван с известен успех заради способността му да контролира растежа на туморните клетки.

Доктор Меркола

От друга страна, пчелният прашец често се нарича суперхрана – една от най-питателните храни в природата. Съдържа почти всички хранителни вещества, от които се нуждае човешкият организъм. Около половината от неговия протеин е под формата на свободни аминокиселини, които са готови да се използват директно от тялото и, следователно, могат значително да допринесат за задоволяване на нуждите от протеини.

Суровият мед, друг мощен противоинфекциозен / противовъзпалителен пчелен продукт, е естествена алтернатива на антибиотиците

Това е важно да се припомни, предвид факта, че традиционните антибиотици стават все по-неефективни срещу определени микроби. Междувременно, решението може да бъде намерено в почти всеки кухненски шкаф.

Какво трябва да знаете за меда?

Основното нещо, което трябва да запомните, когато става въпрос за мед е, че не всеки мед е създаден еднакво. Някои видове мед са 100 пъти по-антибактериални от други!

Преработеният рафиниран мед НЕ е подходящ за зарастване на рани. Всъщност, познатият на всички мед, който се предлага в хранителните магазини, вероятно ще влоши инфекцията. Освен това, когато се консумира, той няма същите ползи за здравето като суровия мед.

Медът от манука е специален вид мед, който е одобрен за употреба като лекарство, тъй като е много мощен! Можете да използвате суров мед, за да излекувате леко изгаряне, слънчево изгаряне или незначителна рана у дома, ако нямате под ръка кутия мед от манука.

Доброкачественият мед има няколко полезни свойства за локална грижа като:

– Той премахва течността от раната;
– Високото съдържание на захар инхибира растежа на микроорганизмите;
– Пчелите освобождават ензим (глюкозна оксидаза) в нектара, който след това отделя ниски нива на водороден прекис, когато медът влезе в контакт с раната;
– Химичната реакция между меда и тъканта кара раните да заздравяват по-бързо.

Медът от манука обаче е специален продукт.
Много клинични проучвания доказват, че новозеландският мед Манука, приготвен от цветен прашец, събран от цветята на храста Манука (лечебно растение), може ефективно да убие над 250 щама устойчиви бактерии като:

– Устойчив на метицилин Staphylococcus aureus;
– Чувствителен към метицилин Staphylococcus aureus;
– Устойчиви на ванкомицин ентерококи;
– Helicobacter Pylori (може да причини стомашни язви).

С нарастващата заплаха от устойчиви на антибиотици инфекции и прекомерната употреба на силни лекарства, връщането към меда като естествено, цялостно лечение има смисъл по целия свят.

Всъщност, медът е бил традиционна терапия за борба с инфекциите до началото на 20-ти век, когато употребата му постепенно изчезва, тъй като пеницилинът заема централно място. Например, използването на суров мед вместо локални антибиотици и лекарства за кашлица е лесен начин за намаляване прекомерната употреба на антибиотици и други силни медикаменти.

Суровият мед, ако се консумира умерено, може буквално да възроди здравето. Необходимо е да се приема с предпазливост, ако страдате от признаци на висок инсулин като:

– Наднормено тегло;
– Високо кръвно налягане;
– Повишен холестерол в кръвта;
– Диабет.

Ако имате високи нива на инсулин, трябва да ограничите приема на мед, както и на захар и зърнени храни, тъй като това ще го увеличи повече.

Прополисът е достъпен, вкусен и много ефективен при лечението на стомашни заболявания

Рецепти с прополис

Мляко с прополис

Сварете пълномаслено мляко в емайлиран съд, отстранете от огъня, добавете натрошен прополис (100 грама на 1,5 литра мляко) и разбъркайте, докато се образува хомогенна маса. След това филтрирайте през един слой марля в стъклен или емайлиран съд, и когато млякото се охлади, отстранете восъка, образуван на повърхността му.

Приема се топло по половин чаена чаша два пъти – сутрин и вечер. Спомага за втечняването на секретите при кашлица и общо укрепване на организма.

Язва на стомаха

Разтворете 30-50 капки 20-процентова тинктура от прополис в чаша топло мляко. Взимайте това лекарство всеки ден преди всяко хранене. Още през първите дни се наблюдават някои значителни подобрения: киселинността ще се нормализира, стомашно-чревните разстройства ще бъдат по-рядко срещани, болката ще намалее.

Ако нямате тинктура, можете да си направите такава. Вземете 20 грама прополис и го залейте със 100 милилитра чист спирт. Поставете на тъмно място. Не забравяйте да разклащате бутилката с течност всеки ден, няколко пъти.

За всеки случай, вземете си готова тинктура от прополис. Купете я от добър пчелар при посещение на пазари и базари, както и пчеларски изложби.

Лечение на гастрит с прополис

Разтворете 30-40 капки 30-процентова прополисова тинктура в чаша топла вода или мляко. Пийте по 10 капки три пъти на ден, един час преди хранене в продължение на един месец. Подобренията се забелязват през втората седмица.

Можете също така да си приготвите билкова тинктура, като общоукрепващо средство

За да направите това, трябва да набавите следните билки от билковата аптека: 1 супена лъжица копър, мента, липа и кора от леска. Смесете всички билки и изсипете в подходящ съд, добавяйки към тях 3 чаши вряща вода. Сложете сместа на огън, загрейте и оставете да къкри 20 минути на тих огън. Оставете да се охлади, след това добавете 3 супени лъжици мед и 20-30 капки екстракт от прополис. Пийте тази билкова смес по половин чаша един час преди хранене.

Източник: www.mercola.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *