ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Ковид-19 поразява не само белите дробове, но и сърцето

„Не е нужно да сте прекарали тежка форма на ковид-19, за да се отрази на сърцето Ви”, твърдят специалисти в областта

Коронавирус - увреждания на сърцето
Източник на изображението: https://bdc-tv.com/

След появата на новия коронавирус, експертите вярваха, че инфекцията засега само белите дробове. Но според проучване от юни 2020г, публикувано в “Heart Rhythm”, между 20 и 30% от хората, хоспитализирани с Ковид-19, показват признаци на сърдечни увреждания. Първоначално изследователите са смятали, че пациентите са били толкова критично болни, че е нормално заболяването да даде отражение на сърдечното им здраве.

С течение на времето, продължаващите изследвания хвърлят повече светлина върху ефектите на ковид-19 върху сърцето и заключенията са тревожни. Сърдечни увреждания се наблюдават не само при критично болните пациенти. Изследване, публикувано през септември 2020 година в „JAMA Cardiology”, показва, че вирусът може да навреди на сърдечната тъкан при хора с леки симптоми или дори при хора, които карат вируса безсимптомно.

„Вирусът засяга всеки орган в тялото и сърцето не е изключение”, казва д-р Оскар Синголани, доцент по медицина в отделението по кардиология в Университетска болница „Джон Хопкинс” в Балтимор.

д-р Оскар Синголани
д-р Оскар Синголани – отделение по кардиология на университетска болница „Джон Хопкинс”

 

Как се отразява ковид-19 на сърцето?

Инфекцията най-често причинява миокардит – възпаление на сърдечния мускул, коеето може да отслаби сърцето и да повреди сърдечната електрофизиология. Това състояние затруднява изпомпването на кръв и е причина за появата на необичайни сърдечни ритми.

Миокардитът може да бъде причинен и от вируси като грип, както и от бактерии, гъбички или автоимунни заболявания.”Сърцето може да се повреди от възпалението, което тялото си причинава само, за да се пребори с инфекцията”, казва още д-р Снголани.

Ковид-19 уврежда и така наречените ендотелни клетки. „Когато тези клетки се заразят, редица защитни механизми се нарушават”, казва кардиологът. Увреждането на ендотелните клетки може да доведе до съсирване на кръвта в малките артерии, обяснява той, а резултатът може да доведе и до инфаркт. Също така съсиреците в артериите на белите дробове мога да лишат сърцет от кислород.

 

Как да се предпазите?

Най – важно е да ограничите рискът от излагане на вируса. Пазете стриктна социална дистанция, носете маска за лице и не посещавайте големи събития и събирания. Ако смятате, че може да сте били изложени на вируса, обърнете внимание на това как се чувствате. Ако усетите липса на енергия или по време на нормални активности дишате затруднено, свържете се с Вашия лекар. Има лекарства, които ограничават възпалителните процеси в сърцето и лечения, които могат да ви предпазят от по-сериозни сърдечни увреждания.

Източник: https://www.thehealthy.com/

Изглед на опаковката на продукта Витамини 24/7 Витамин D3, селен, цинк и витамин С
Мултивитамин 24/7 – За силен имунитет и предпазване от вируси и инфекции

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *