Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

6 лесни съвета за справяне със стомашните киселини

Тук ще ви разкрием 6 начина за справяне с киселини в домашни условия

Киселини
Източник на изображението: http://dldsa.com/

Киселинният рефлукс се получава, когато стомашна киселина се надигне в хранопроводната тръба, която свързава устата със стомаха, причинявайки болка в гърдите и гърлото. Стомашните киселини причиняват невероятен дискомфорт, но няколко лесни промени в начина на живот, както и някои домашни лекове, могат да облекчат симптомите и да ограничат появата на състоянието.

Въпреки че киселините се няблюдават по-често при бременност или затлъстяване, има и множество други причини, поради които могат да се появят. Ето някои от най-честите причинители на състоянието:

  • Преяждане
  • Пикантна или пържена храна
  • Алкохол или кафе
  • Тютюнопушене

„Промените в начина на живот са първото лечение, което трябва да се предприеме при честата поява на киселини”, казва Джаклин Улф, гастроинтеролог и професор в „Beth Israel Deaconess Medical Center”. Това може да включва избягане на някой от причинителите изброени по-горе, но има и няколко доказани домашни лечения, които помагат за контрол на киселинния рефлукс.

 

1. Повдигнете горната част на тялото си, докато спите

Киселините често се появяват през нощта, защото легналото положение улеснявате вливането на стомашни киселини в хранопровода. Може да облекчите киселините през нощта, като промените ъгъла на тялото си по време на сън.

По-конкретно, повдигнете главата и раменете си над нивото на стомаха, за да може хранопровода да е наклонен надолу. Най-лесно е да се подпрете на наклонена възглавница. По този начин гравитацията ще помогне на хранопровода да се изчисти от навлязлата киселина.

 

2. Използвайте билки за успокояване на симптомите

Най-ефективната билка, която може да използвате, е женското биле. Тя е известна със свойствата си да успокоява стомашните оплаквания. Най-добре е да използвате хранителна добавка с деглициризирано женско биле. Не се препорчва да използвате глициризирано женско биле, защото то често повишава кръвното налягане.

Други билки, които доказано действат срещу киселините са:

  • Джинджифил
  • Лайка

И двете билки помагат значително при киселинен рефлукс, под формата на чай.

 

3. Не преяждайте

Яденето на големи ястия оказва по-голям натиск върху сфинктера, който отделя хранопровода от стомаха. Преяждането кара сфинктера да се отваря, което позволява на киселината да навлезе в хранопровода. Препоръчително е да се храните по-често, но в по-малки количества. Например, вместо да ядете три големи ястия, опитайте да резпределите тези порции на 5 по-малки.

 

4. Не прекалявайте с кафето

Пиенето на прекомерни количества кафе кара стомаха да произвежда повече киселини. Това от своя страна може да е причината за появата на неприятното състояние. Кофеинът също отпуска езофлагеалния сфинктер, което позволява на стомашното съдържание да се придвижи нагоре.

 

5. Ограничете консумацията на определени храни

Някои храни значително увеличават вероятността да получите киселини. Важно е да се избягват храни, които забавят храносмилателния процес и седят по-дълго в стомаха, защото колкото по-дълго седят, толкова по-вероятно е да увеличат стомашното налягане. Увеличеното стомашно нялгане, от своя страна, може да доведе до отваряне на сфинктера на хранопровода и навлизането на стомашни сокове в него.

Ето някои от храните, които забавят храносмилането и могат да провокират киселинен рефлукс:

  • Различните видове сирена
  • Пържената храна
  • Преработени храни като картофен чипс
  • Мазни меса като бекон
  • Шоколад
  • Чили на прах
  • Пица

 

6. Използвайте сода бикарбонат за облекчаване на симптомите

Обикновената сода за хляб има алкално pH и е от най-разпространените средства за облекчаване на киселини. Той неутрализира излишната стомашна киселина, която е навлязва в хранопровода и облекчава състоянието мигновенно.

Половин чена лъжица сода с половина чаша вода е препоръчителната дозировка.

Лекарите съветват, да не се прекалява с използването на сода, защото прекаленото алкализиране на организма може да отключи други проблеми. Препоръчително е да не се използва всекидневно.

 

Добре е да знаете:

Ако домашните лекове и промените в храненето и начина на живота не помагат, трябва да посетите лекар. С течение на времето нелекуваният киселинен рефлукс може да доведе до по-сериозни заболявания като хранопровод на Барет. В редки случаи може да доведе и до разиване на рак на хранопровода.

Източници: https://www.healthline.com; https://www.insider.com; https://connects.catalyst.harvard.edu; https://www.medicalnewstoday.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *