БОДИЛАКС – хранителна добавка срещу запек и излишни килограми

Кои са най-често срещаните проблеми с нервите?

Проблемите с нервите зависят от това коя област на нервната система е засегната и какво причинява проблема

нервите
Проблемите с нервите могат да бъдат сбъркани с други болести и неразположения

Често проблемите с нервите се бъркат с други заболявания, което е причина за неефективно лечение и нежелани, животозастрашаващи усложнения.

Неврологичните заболявания са едни от най-често срещаните. Фразата „всички болести са от нерви“ продължава да се използва с повод и без повод.

Въпреки факта, че има огромен брой нарушения на нервната система, съществува определен списък от диагнози, които са по-чести от други. В статията сме събрали най-честите нарушения. Светлана Кузнецова, лекар-невролог от Русия, обяснява как всяка една от тях се различава от останалите.

Колкото нерви, толкова и заболявания

Нервната система се разделя на периферна и централна нервна система.

Симптомите могат да бъдат леки или тежки. Някои сериозни състояния, заболявания и наранявания, които могат да причинят проблеми с нервната система, включват:

– Проблеми с кръвоснабдяването (съдови нарушения).
– Травми, особено наранявания на главата и гръбначния мозък.
– Проблеми, които присъстват от раждането (вродени).
– Проблеми с психичното здраве, като тревожни разстройства, депресия или психоза .
– Излагане на токсини, като въглероден окис, арсен или олово.

Светлана Кузнецова, лекар-невролог

Проблеми, които причиняват постепенна загуба на функция (дегенеративни). Примерите включват:

– Болест на Паркинсон.
– Множествена склероза (МС).
– Амиотрофична странична склероза (ALS).
– Болест на Алцхаймер.
– Болест на Хънтингтън.
– Периферни невропатии.

Инфекции. Те могат да се появят в:

– Мозък ( енцефалит или абсцеси ).
– Мембраната около мозъка и гръбначния мозък (менингит ).
– Прекомерна употреба на лекарства с рецепта и лекарства без рецепта, наркотици или алкохол.
– Мозъчен тумор.

Неизправност на органната система. Примерите включват:

– Дихателна недостатъчност.
– Сърдечна недостатъчност.
– Чернодробна недостатъчност (чернодробна енцефалопатия).
– Бъбречна недостатъчност (уремия).

Други условия. Някои примери включват:

– Дисфункция на щитовидната жлеза (свръхактивна или недостатъчно активна щитовидна жлеза ).
– Висока кръвна захар (диабет ) или ниска кръвна захар (хипогликемия ).
– Проблеми с електролитите.
– Хранителни дефицити, като витамин В1 (тиамин) или дефицит на витамин В12.
– Синдром на Guillain-Barré.

Болезнени симптоми

Сред големия брой неврологични заболявания най-честата причина за търсене на помощ от специалист е дорсопатията (болки в гърба, болки във врата), острите мозъчно-съдови инциденти, енцефалопатия (мозъчно увреждане) от различен произход, главоболие при напрежение, позитивно замайване (BPPV) и вегетативна дисфункция“ казва Светлана Кузнецова.

Оплакванията от болки в гърба, ръката, крака, шията са чести. В същото време мнозина дори не осъзнават, че това е признак на неврологичен проблем.

Болките в гърба са една от най-честите причини за увреждане. Този синдром може да бъде последица от компресия на корените на гръбначния мозък или дискова херния на хвоста на корена, радикулопатия (прищипване на корените на гръбначния мозък), резултат от анкилозиращ спондилит или болест на Бехтерев (възпаление на съединителната тъкан), остеоартрит (възпаление на ставите) или гръбначна сколиоза. При тежки случаи причината за болката може да бъде компресионна фрактура, остеомиелит (възпаление на костната тъкан) или метастатични лезии на гръбначния стълб“, отбелязва невроложката.

Съответно, ако се появи болка, не трябва да се опитвате да чакате да мине сама, а да се консултирате с лекар, за да се справите по-бързо и ефективно с проблема.

Проблеми с мозъчната циркулация

Друга често срещана диагноза са проблемите с мозъчното кръвообращение.

Остър мозъчно-съдов инцидент (ACVA) е внезапно възникващо състояние, което се придружава, като правило, от световъртеж, нарушено движение и скованост в крайниците, промени в речта и нивото на съзнанието. Ако мозъчно-съдовите инциденти продължават повече от един ден, това води до инсулт. Състоянието изисква съдействие от Бърза помощ и цялостно лечение в болнична обстановка”, казва Светлана Кузнецова.

Факторите, които провокират проблеми с кръвообращението, са следните:

– наследственост;
– тънкост и чупливост на кръвоносните съдове, които могат да бъдат както вродени, така и придобити;
– съдови проблеми, като атеросклероза;
– вискозна (гъста) кръв;
– сърдечни проблеми и наличие на хипертония;
– диабет;
– наднормено тегло;
– постоянен стрес и пренапрежение;
– повишено натоварване и др.

Трябва да е ясно, че подобно състояние може да застраши живота с дългосрочна динамика. Това означава, че не можете да го оставите без надзор и не трябва да отписвате всичко като баналнo проявление, следствие от стрес, преумора и т.н. В крайна сметка, последиците могат да бъдат ужасни. В основните си принципи профилактиката е съвсем проста: здравословен начин на живот, достатъчен и дълбок сън, балансирано хранене, правилно редуване на работа и почивка.

Мозъчни рискове

Друга патология, която причинява мозъчни проблеми, е дискутаторната енцефалопатия.

Това е заболяване, характеризиращо се с мозъчно увреждане и произтичащо от хипертония, захарен диабет, атеросклероза или интоксикации от различен произход. Симптомите на заболяването са чести главоболия, намалена памет и концентрация, шум в ушите, промени в настроението, световъртеж, нестабилност при ходене“, отбелязва Светлана Кузнецова.

В списъка с причини, които могат да доведат до това разстройство, са:

– Поликистоза на бъбреците;
– Венозна конгестия в съдовете на мозъка;
– Вентрикуларен септален дефект;
– Системен васкулит;
– Черепно-мозъчна травма;
– Проблеми със сърдечния ритъм и др.

Такъв проблем може да се превърне в предвестник на инсулт. Затова лекарите съветват, когато се появят плашещи симптоми, да не се чака дълго и да не се отлага, а да се свържете със специалист. Като превантивна мярка се използва лечение на основните патологии, които могат да създадат проблем, както и отказ от лоши навици.

Замайване

Трябва да обърнете голямо внимание на замайването, което също попада в графата: „ще мине от самосебе си“.

Позиционното замайване е едно от най-честите оплаквания при посещение на невролог. Може да е резултат от възпаление на вътрешното ухо, инсулт, дисциркулаторна енцефалопатия или доброкачествен пароксизмален позиционен световъртеж (BPPV). Във всеки случай, само специалист може да постави правилната диагноза и да избере лечение“, казва невроложката.

Този проблем може да възникне както при млади, така и при по-възрастни хора. Патологията се лекува по различни начини по преценка на лекаря: както с лекарства, така и с помощта на операции.

Вегетативно-съдова дистония

Една от най-често срещаните диагнози, която се поставя на пациентите, при оплаквания от рода на „проблеми с нервите“.

Причините могат да бъдат наследственост, травма при раждане, системна умствена или физическа умора или продължително нервно напрежение. При вегетативно-съдова дистония съдовете се разширяват или стесняват, без видима причина. Само специалист може да разбере вегетативните нарушения, да предпише правилен и пълен преглед (и след това висококачествено и модерно лечение)“, казва Светлана Кузнецова.

При проблеми с нервите, и за определяне на поддържаща терапия, е необходима консултация със специалист. Нито едно от неврологичните разстройства, за които прочетохте в статията, не може да бъде пренебрегнато, тъй като рисковете от усложнения са изключително високи.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *