Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Подмладява ли бременността? Истини и митове за късното раждане

Бременността след 40 вече не изглежда проблем за много жени по света, а раждането на около 50 учудва все по-малко хора

бременността
Какви рискове крие бременността след 40 години?

Крие ли риск бременността и раждането, след като жената е навършила една определена възраст? Да, и в някои случаи лекарите говорят за двоен риск – както от страна на майката, така и на плода.

Днес жените са по-малко склонни да се съобразяват с възрастта на която са, когато става въпрос за раждане на деца. Дори и на Балканите с радост приеха западния модел, при който потомките на Ева раждат, след като са изградили кариера и живот „за себе си“.

Развитието на репродуктивните технологии направи възможнa намесата в такъв традиционно естествен проблем като раждането на деца. Много дами днес са убедени, че бебето трябва да се появи само когато вече са спечелили достатъчно пари, надежден брак, имат добра и стабилна работа и са пътували по света толкова, колкото възможностите им са позволили. Освен това, има и такива, които отлагат бременността за по-късна възраст, отчасти и с егоистична цел за себе си. В съвременния дигитален свят жените все още споделят вярването на своите прабаби, че раждането подмладява. Това е двоен бонус – и бебето навреме, и тялото се чувства на минус 10 години.

Светлана Баташева, акушер-гинеколог

Лекарите обаче не споделят подобни теории и вярвания. Според тях не винаги е необходимо да се копират западните принципи, както и да се вярва в остарели схващания.

Рискове от късна бременност

Както отбелязват специалистите, късната бременност, например на 45-годишна възраст крие много рискове.

„Шансът да забременеете на 45 или повече години е по-малък, отколкото е възможен на 40 или дори на 42 години. Но все пак е възможно. Има възможност за зачеване дори и след 50 години. Жените обаче трябва да преценят всички рискове, свързани с тази възраст на майката “, обяснява Светлана Баташева, акушер-гинеколог, лекар по ултразвукова диагностика, член на ISUOG.

Сред рисковете на късната бременност са:

– чести спонтанни аборти;
– развитие на гестационен захарен диабет;
– повишено кръвно налягане;
– развитие на гестационен пиелонефрит;
– преждевременно раждане и последващи потенциални усложнения.

В този случай плодът може да се развие:

– хромозомни аномалии (най-често срещания риск);
– фетоплацентарна недостатъчност;
– истмично-цервикална недостатъчност;
– еклампсия и прееклампсия.

Разбира се, отбелязва Светлана Баташева, жената ще бъде под наблюдение на лекарите по време на цялата бременност, което наблюдение е и по-задълбочено при по-възрастните майки. Но все пак тя трябва да разбере и да е наясно с всичко, което може да я очаква.

Подмладява ли късното майчинство?

Много жени често предават от уста на уста схващането, че бъдещата майка става необичайно по-хубава по време на бременност. Кожата се изчиства, косата се укрепва, кръвта се „подмладява и подменя“ и т.н. Естествено, всяка дама, особено в средата на 40-те, иска да получи такъв „висококачествен ефект“ без услугите на пластичен хирург. В крайна сметка, тези бонуси навярно ще останат и след раждането.

По време на бременност е вярно, че жената произвежда нови хормони, както и се повишава нивото на вече съществуващите. Говорим за такива като естроген, прогестерон и hCG. Те се произвеждат от плацентата. При бъдещата майка микроциркулациите в тялото се увеличават под въздействието на тези хормони. Метаболизмът се забързва, бръчките по лицето и тялото се изглаждат, косата расте бързо, става лъскава и здрава. Кожата също реагира активно на ситуацията – наблюдава се един подчертан ефект на красота. Освен това кръвното налягане на жената се нормализира”, казва Светлана Баташева.

Точно така се получава „подмладяването“ по време на бременност, отбелязва гинеколожката

Трябва обаче да се знае, че е несериозно жените да разчитат на този ефект и да вярват, че е дългосрочен. По-точно, по време на бременност може да се насладите на приятни промени, но е важно да се разбере, че това не е завинаги.

Жените трябва да са наясно с рисковете, които крие късната бременност

Всъщност, щом процесът на раждането приключи, тялото се връща в почти първоначалното си състояние. И често има ситуации, при които се натоварват почти всички органи и системи в него„, обяснява лекарката.

Да не забравяме и такива моменти като безсънни нощи, различни нюанси в развитието на детето като колики, когато то може да спи лошо и буквално не дава на позакъснялата мама нито миг покой. Едва ли има жена, която след две, три или много повече безсънни нощи да изглежда млада и свежа.

Как се управлява свързаната с възрастта бременност?

Ако една жена реши да роди, когато е на възраст над 45 години, лекарите ще бъдат по-предпазливи. Това се дължи не само на високия риск от усложнения, но и на факта, че жената на тази възраст често е с определен „багаж“ от хронични заболявания. Съответно се изисква намесата на тесни специалисти.

Ако това са сърдечно-съдови заболявания, тогава прибягваме до определен набор от тестове и изследвания, които проверяват състоянието на сърцето и кръвоносните съдове. Също така се прави консултация с тесни специалисти, може допълнително да се предпише ултразвук, да се направи ЕКГ и терапията да се коригира, ако е необходимо. Подобна е ситуацията и ако има проблеми с бъбреците – ще назначим консултация с уролог, допълнителни изследвания на урината и т.н. ”, казва Светлана Баташева.

Според лекарите, разбира се, жената е свободна да роди, когато е готова за това, за да се чувства уверена и комфортно в тази нова роля. Тя обаче трябва ясно да разбере и оцени всичко, с което може да се сблъска. Необходимо е правилно да се прецени ситуацията и да е ясно, че раждането няма да помогне на жените да се чувстват и да изглеждат по-млади. И тогава няма да има психологически проблеми и несбъднати очаквания. Жената ще може компетентно да подходи към въпроса за планирането на здравословна бременност и ще се радва на дългоочакваното майчинство.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *