Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Колко опасна е кучешката тения?

България е една от страните с най-много случай на заболели хора от кучешка тения. Това не означава да не общуваме с домашните си любимци, а да спазваме добра хигиена.

Основния източник на тази зараза е кучето. То отделя с изпражненията си яйцата на тенията, които са невидими с просто око. Човекът се заразява най-често при пряк контакт с опаразитено куче – галене, прегръщане или при консумация на замърсени с яйца на паразити плодове и зеленчуци. Това обяснява, защо се заразяват и хора, които нямат пряк контакт с кучета. Развилите се в тънките черва ехинококови тении преминават по кръвен път и поразяват вътрешните органи, най-често черния дроб, на второ място са белите дробове и възможно всички други органи.

Кучешката тения се развива бавно в продължение на години в човешкия организъми в началото често липсват оплаквания.Обикновенно заболяването се открива случайно при изследване извършено по друг повод. Понякога заболяването се проявява с обриви по кожата, тежест или лека болка в увредения орган, отпадналост и лесна уморяемост. Много често кучешката тения се проявява направо с развитието на тежки сериозни усложнения, като руптура /разкъсване/ на киста с развитие на анафилактичен шок, образуване на множество ехинококови мехури в коремната кухина, черния дроб, белите дробове, мозъка и други органи. Множество кисти могат да се развият в един или няколко органа и без руптура, когато пациентът е погълнал много яйца еднократно или периодично. Ехинококовите кисти могат да се инфектират или нагноят. Тогава човек се оплаква от висока температура, втрисане, силна отпадналост, болка в засегнатия орган. При съмнение за кучешка тения незабавно посетете личния си лекари се консултирайте с паразитолог.

Лечението на кучешката тения е предимно хирургично или с метода ПАИР /поредица от интервенции, включително пункция или аспирация/  като рецидивите налагат извършването на нови операции. Препоръчва се и химиотерапия след хирургична намеса с цел предотвратяване на повторно появяване на болеста. Ако това пак се случи може да се стигне до инвалидизация на пациента.

Съществуват няколко начина да се предпазим от това заболяване.

  • Ръцете трябва да се измиват добре със сапун и топла вода преди хранене и след пипане на домашни любимци.
  • Да се избягва пипане на безпризорни кучета.
  • Децата не бива да се оставят да играят на места на които имат достъп безстопанствени кучета.
  • Да не се ядат плодове или зеленчуци растящи близо до земята без да са измити.
  • Кучетата да не се хранят със сурови вътрешности.
  • След разходка навън лапите на кучето да се измиват с вода и сапун.
  • Яйцата на кучешката тения може да пренесете у дома чрез замърсени обувки, затова е желателно често да почиствате обувките си. 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *