Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Уринарна инконтиненция: лечение, помагат ли упражнения и кога се налага операция

Основната причина за уринарна инконтиненция е пролапсът на тазовите органи, който възниква поради слабост на съединителната тъкан

Уринарна инконтиненция
Уринарна инконтиненция – неприятна, но лечима

Реакцията на стрес няма нищо общо с това. Внезапното навлажняване при тази патология е възможно не само от страх, но и при кашлица, смях, кихане, секс, вдигане на тежести, спорт и всякакви физически натоварвания. Поради тази причина много жени доброволно се заключват в четирите стени на домовете си и странят от социалния живот.

Марина Накрижская е гинеколог, ръководител на Центъра за хирургия на тазовото дъно и началник на гинекологичното отделение на Московската клинична болница № 17. От нея научаваме как се диагностицира това състояние, какви са методите на лечение и дали така популярната „Гимнастика на Кегел“ наистина помага.

Упорита е, но се лекува

Много жени вярват, че инконтиненцията на урината не е болест, а неизбежен признак на възрастта, и следователно не може да бъде елиминирана. Но това вече не е така.

Марина Накрижская

Има много методи за лечение: както консервативно, така и хирургично. Консервативното лечение е по-малко ефективно, не помага на всички и се използва само в началния етап. Операцията ще помогне за справяне дори при напреднала степен на инконтиненция.

Кремове и супозитории с естроген

Тое е един лесен и ефективен начин. Но последните изследвания на учените показват, че хормонозаместителната терапия има немалко странични ефекти. Ето защо много гинеколози днес избягват подобно лечение. В никакъв случай не трябва да използвате тези средства произволно, без да сте били на преглед, тъй като хормоналната терапия има много противопоказания.

Инжекции с хиалуронова киселина

В козметологията се правят „инжекции за красота“ в лицевата тъкан за подмладяване, а в урологията се инжектира хиалурон до уретрата за други цели. Жалко, че ефектът от този метод на лечение не трае дълго и редовното инжектиране е едновременно неудобно и скъпо.

Физиотерапия

Физиотерапията (микротокове, електромагнитни импулси) укрепва кръвоснабдяването на тазовото дъно и подобрява еластичността на тъканите. Резултатът от това лечение не е удовлетворителен, но помага на някои жени.

Гимнастика на Кегел

Гимнастиката на Артур Кегел представлява комплекс от специални упражнения, които повишават тонуса на мускулите на тазовото дъно. Ако ги тренирате редовно, можете не само да се отървете от уринарна инконтиненция, но и да подобрите качеството на сексуалния си живот. Но, както при всеки фитнес, ефектът ще продължи само докато не се откажете от „тренировките“.

Стискането е основното движение на всички упражнения на Кегел

Разбирането кои мускули трябва да бъдат тренирани е съвсем просто: те могат да се усетят по време на спирането на уринирането. За да се избегне напрежението на други мускулни групи – седалище, ханш или коремна кухина, при изпълнение на гимнастиката е полезно е да се използва апарат за биологична обратна връзка, който ще действа като „треньор“. Електродите, прикрепени към влагалището, задните части, бедрата и корема, ви позволяват да наблюдавате дали правилните мускули работят. Това ще ви помогне бързо да се научите да се напрягате само там, където e необходимо.

Вагинални конуси

Вагиналните тежести са с различно тегло. Те спомагат за повишаване ефективността на интимната гимнастика. Използват се за възстановяване мускулите на тазовото дъно до първоначалната им форма. Първо се инсталират тежести с минимално тегло и постепенно мускулите свикват с по-големи натоварвания. Можете да поръчате конусите онлайн или да ги купите от аптеката.

10 минути – и готово

Най-ефективното лечение на уринарната инконтиненция е инвазивна терапевтична процедура – поставяне на слинг (синтетична примка, подобна на прашка, която поддържа уретрата). След операцията ще бъде възможно да носите бельо без хигиенни подложки (превръзки), да започнете да пътувате, да спортувате и да правите секс без страх. Няма възрастова граница при оперативната намеса за отстраняване на неволното изпускане.

За имплантиране на слинг се прави 1 см разрез на предната стена на влагалището, както и 2 пробива с диаметър по-малък от 5 мм в областта над пубиса или в слабинните гънки. Под уретрата се вкарва тънка панделка, краищата й се извеждат под формата на малка бримка, която подобно на хамак поддържа уретрата. След известно време прашката нараства със собствена съединителна тъкан и става част от тялото, като надеждно поддържа уретрата в случай на рязко повишаване на вътрекоремното налягане (кашлица, кихане, физическо натоварване). Операцията за поставяне на слинг отнема само 10 минути.

Гимнастиката на Кегел може да се прави буквално навсякъде

Как се практикува Гимнастиката на Кегел?

За забележим ефект трябва да я правите 3-4 пъти на ден, като изпълнявате по 5-40 упражнения в комплект. Натоварването не трябва да се превишава рязко; това, напротив, може само да изостри проблема.

Подготовка

Преди да започнете гимнастиката, трябва да изпразните пикочния мехур.

Изпълнение

Упражненията могат да се правят докато сте седнали, легнали или изправени – буквално във всяка позиция. И на всяко място, дори и докато пътувате с градския транспорт, както и на работното място, защото процесът е невидим.

Подробности

Не можете да задържите дъха си по време на тренировка. Правилното дишане ще ви помогне да се отпуснете и да постигнете по-добри резултати.

Упражнения

„Задържане“. Стегнете мускулите на тазовото дъно за 5-10 секунди и след това се отпуснете. Повторете 10 пъти, правете тези 10 пъти по четири пъти на ден, като постепенно увеличавате броя на повторенията.

„Намаляване“. Напрегнете мускулите на тазовото дъно ритмично за 5 секунди, след това се отпуснете и починете за още 5 секунди. Направете 3 серии от 10 повторения. Увеличете постепенно фазата на мускулно напрежение до 10 секунди.

„Асансьор“. Представете си, че се возите с асансьор. Започнете да стягате мускулите на тазовото дъно и да увеличавате силата на напрежението, докато повдигате „асансьора“ все по-нагоре и по-нагоре. Когато стигнете до „последния етаж“, нежно отпуснете мускулите, като правите паузи на всеки етаж и си представяте, че асансьорът се връща на първия етаж. След това „слезте в мазето“, чувствайки, че мускулите на тазовото ви дъно са напълно отпуснати.

Източник: woman.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *