Опасни видеа в TikTok могат да причинят трайни увреждания на кожата и зъбите

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Лекари предупредиха хората да не се увличат от опасните тенденции за красота, набиращи популярност в TikTok

В TikTok има видеа, които показват как бенки и кожни петна изчезват „магически“ за по-малко от половин час

Притеснителен брой съвети за красота, тип „Направи си сам“, са достъпни за потребителите на TikTok. TikTok е социална мрежа, позволяваща създаването на кратки музикални и информационни клипове и обмен на съобщения. Към днешна дата не отстъпва по популярност на Facebook.

Потребителите на китайската социална мрежа са споделили видеоклипове, на които изпробват опасни козметични интервенции, включително опити за премахване на бенки и избелване на зъбите.

Тревожните видеоклипове показват как хората правят опити да се отърват от бенките, като ги изстъргват, изгарят или използват различни химикали.

Експертите предупреждават за опасностите, които крият подобни действия. Те призовават хората да потърсят професионална помощ, ако имат бенка, която трябва да се отстрани.

Д-р Рос Пери

Д-р Рос Пери е кожен лекар, базиран в Обединеното кралство. Той обясни, че няма безопасен начин за премахване на бенка у дома, и че опитът да го направите сами може да причини трайни увреждания.

Говорейки пред The Sun, дерматологът каза: „Това трябва да се направи от квалифициран лекар или дерматолог, който е обучен и знае как най-безопасно и ефективно да отстранява кожни израстъци, като бенки, фиброми и т.н.

Използването на химикали, или опит за „изстъргване“ на бенката, може да доведе до инфекции, кървене, белези и деформация на областта, в която се прилага самолечението.“

Други тревожни тенденции, които потребителите са виждали в TikTok са хора, които използват средство за избелване на зъбите си. Има и такива, които поставят лепило за мигли върху устните си, за да изглеждат по-плътни и големи.

Хиляди са гледали такива видеозаписи, което е накарало Британската асоциация на дерматолозите и Британската стоматологична асоциация да се изкажат по въпроса

Д-р Анджали Махто, говорител на Британската асоциация на дерматолозите, заяви: „Важно е да напомним на хората, че социалните медии не трябва да се използват като основен източник, с помощта на който да се решават дерматологични проблеми.

Д-р Анджали Махто

Що се отнася до кожата, това може да доведе до ненужен страх или паника, загуба на ресурси, като пари за продукти, неспособни да лекуват медицински проблеми, потенциално забавяне на лечението, както и потенциално влошаване на психологическото и емоционално здраве на човека.“

По същия начин д-р Адил Шераз от British Skin Foundation каза пред Би Би Си: „Лепилото за мигли съдържа цианоакрилат, за който е известно, че е контактен алерген. Прилагането на алергенен върху устните може да доведе до тежка реакция.“

Говорителят на Британската стоматологична асоциация добави: „Загрижени сме относно тенденцията „направи си сам “ за избелване на зъбите, при която се използва водороден прекис с различна концентрация, която често е по-висока от разрешените в продуктите без рецепта.

Използването на по-високи концентрации без надзор повишава риска от увреждане на зъбите и венците, включително изгаряния на устата, повишена чувствителност на зъбите и венците и раздразнени или възпалени венци.“

Британските експерти призовават хората от цял свят, които следят публикациите в TikTok, и другите социални мрежи, да не правят сами подобни интервенции у дома!

Източник: www.dailymail.co.uk

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *