ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Как гумените ботуши и дъждобрани вредят на здравето?

Гумените ботуши и дъждобраните са незаменими при лошо време. Но в същото време могат да бъдат опасни за здравето

гумените ботуши
Гумените ботуши не трябва да се носят повече от три часа

До какви проблеми могат да доведат водоустойчивите дрехи и обувки, а също така и как трябва да се носят, за да не създават проблеми? На тези въпроси отговаря дерматологът Татяна Егорова.

Несъмнено, каучукът е напълно водоустойчив материал. Гумените ботуши, боти и галоши отдавна са се утвърдили, първо сред любителите на лова и риболова, а след това и сред градските жители, бягащи от уличната кал. Днес производителите предлагат широка гама от модели гумени ботуши за възрастни и деца – за всеки вкус и портфейл. За съжаление обаче предимствата на такива обувки свършват дотук.

Татяна Егорова, дерматолог

Каква вреда на здравето могат да причинят гумените ботуши?

Основната опасност от гумените ботуши е, че тяхното често или продължително носене може да провокира развитието на гъбични заболявания на краката и ноктите.

„Гумените обувки не „дишат “. В резултат на това кракът се изпотява, създавайки парников ефект. Там, където е топло, тъмно и мокро, гъбичките започват да растат “, каза дерматологът Татяна Егорова .

Според експерта гумените ботуши, обувки и чехли не са подходящи за постоянно носене. Може да се използват на плажа, при посещение на басейн, сауна или баня. Можете също да носите гумени ботуши, когато навън времето е лошо, но не трябва да избирате такива обувки за дълги преходи.

Колко дълго могат да се носят гумените ботуши?

Татяна Егорова препоръчва носенето на гумени ботуши за не повече от три часа. В този случай е задължително да поставите в обувките стелка, абсорбираща влагата, например стелка от филц. Трябва също така да носите и памучни чорапи.

Освен това дори топлата подплата и вълнените чорапи няма да затоплят краката ви, обути в гумени ботуши. Това е изпълнено със сериозни последици: банална настинка, заболявания на ставите или пикочно-половата система.

Подиатрите също не препоръчват такива обувки, тъй като подметките им обикновено са плоски и без ток. Честото ходене с гумени обувки може да доведе до плоскостъпие и силна умора, поради нарастващия стрес върху опорно-двигателния апарат.

Гумените ботуши категорично са противопоказани за хора със ставни заболявания (артроза, подагра, ревматизъм и др.), пикочно-половата система и с гъбични заболявания на краката или ноктите, както и деца под 5-годишна възраст. Алтернатива за такива хора могат да бъдат обикновените галоши, които се носят върху обичайните обувки, кожени обувки с гумени подметки или EVA ботуши.

Когато избирате гумени ботуши, трябва да обърнете внимание на няколко параметъра, за да сведете до минимум възможните негативни последици:

• наличието на ток или платформа;
• наличието на подплата от естествен материал;
• допълнително разстояние от поне 1,5 см за вълнен чорап;
• добро, но не плътно прилягане, съответстващо на дължината и обема на крака.

Чдърите са за предпочитане пред дъждобраните

Вредно ли е да се носят дъждобрани?

Дъждобранът също е удобен атрибут при лошо време. Той ви позволява да поддържате дрехите си сухи и да освободите ръцете от чадъра. Но водоустойчивият дъждобран също може да представлява опасност за здравето.

Дъждобранът може да предпази от валежи, но не можете да го носите вместо сезонно горно облекло, предупреждава лекарят. И въпросът е не само в това, че такъв материал не „диша“: при закопчания дъждобран човек увеличава натоварването върху сърдечно-съдовата система. „Човек се изпотява и топлопроводимостта е нарушена, това е допълнително натоварване на сърцето“, обяснява Татяна Егорова.

Тъй като дъждобранът обикновено се носи върху нормално облекло, това не влияе отрицателно върху кожата. Дерматологът обаче напомня, че пластмасовите дрехи никога не трябва да се носят на голо тяло.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *