Алерголог: Хората със сенна хрема са изложени на по-голям риск от коронавирус

Алергологът Сергей Биков сравнява симптомите на коронавирус и алергия. Тази информация е важна както за хората, които страдат от алергии, така и за техните близки


На фона на общото внимание към новия коронавирус не бива да се забравя, че има и други заболявания със симптоми, подобни на COVID-19. Сред тях е алергията. Нейният пик се случва през в периода май-юни, защото това е периодът на цъфтящите растения. Но, летните месеци и посещенията на планини и екзотични плажове също крият голям риск за хората, предразположени към алергии. Освен това, алергичен пристъп може да се получи от определени храни и лекарства, не само от растения или прахови частици.

Д-р Сергей Биков, алерголог – имунолог, кандидат на медицинските науки

Пациентът става свръхчувствителен към алергена постепенно. Симптомите се появяват неочаквано и могат да бъдат невидими в продължение на месеци. Заболяването не е заразно. Същността на заболяването се състои в засилената реакция на имунната система към напълно безвредни вещества, които тялото внезапно възприема като опасност, развивайки средства за контрол, включително отделяне на хистамин. Алергиите могат да се случат на всяка възраст. Следователно, ако човек има алергия не трябва да изпада в паника, че ще бъде диагностициран с COVID-19 .

Специални знаци

Основната разлика, на която трябва да обърнете внимание, е, че при сенна хрема симптомите се засилват само при контакт с алерген. При COVID-19 те обикновено се усилват без външни причини. Допълнителна разлика на заболяването е сезонната повтаряемост на клиничните прояви и облекчаването им при предписване на антихистамини.

Ако усетите температура с кашлица или болка в тялото и гърлото, усещане за задух в гърдите, трябва незабавно да се консултирате с лекар.

Правила на живот при алергии

Внезапността на появата и характера на симптомите на сенната хрема, тяхната продължителност и сезонност се вземат предвид от специалистите. Те подбират адекватна терапия с подходящи превантивни препоръки. Ако болестта се усети по-рано, в случай на обостряне, започнете да приемате лекарствата, които лекарят е препоръчал.

Алергиите засягат около една трета от световното население

Може да изтеглите специално приложение, предназначено за страдащите от алергия на вашия смартфон . Ако поленовият индекс е над 5 точки, не излизайте навън. Ако трябва да излезете на всяка цена, изберете време, когато слънцето не е твърде активно, тъй като ултравиолетовата светлина допринася за процеса на опрашване. Използвайте очила и маска за защита , още повече, че маските ще останат задължителни през всеки сезон, предвид големият брой на новозаразени от коронавирус.

Връщайки се у дома, незабавно измийте ръцете и лицето си. През лятото може да си правите по-често душ. Почистете връхните дрехи и обувки и ги дръжте в затворен шкаф. Не забравяйте за защитата на къщата: провеждайте мокро почистване възможно най-често. При проветряване напуснете стаята.

Важно: не забравяйте, че хората със сенна хрема са изложени на по-голям риск от коронавирус. Алергията причинява така нареченото стерилно, тоест неинфекциозно възпаление, което може да намали защитата на дихателните пътища. Затова е необходимо незабавно да се реагира на появилите се сезонни симптоми.

Източник: kp.ru

Оценете статията
Оценка 5 от 1 гласували

Това ще ви помогне

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Разглеждайки този уебсайт, вие се съгласявате с използването на бисквитки.