Водата за уста е ефективна срещу COVID-19?

Според нов доклад на Университета в Кардиф, водата за уста може да предпази от зараза с COVID-19

водата за уста
Може ли водата за уста да предпази от зараза с коронавирус?

Водата за уста ще убие коронавируса, преди организмът да се зарази с него, пише The Daily Mail.

Как работи промиването на устата?

Козметичните води за уста нямат лечебна стойност. Те просто помагат за изчистване на лошия дъх. Терапевтичните води за уста обаче имат способността да убиват много щамове бактерии, присъстващи в устната кухина. Водите с хлорхексидин диглюконат (0,2%) най-често се предписват за терапевтични цели. Такава вода например е Астера Chlorhexidine, както и всяка друга марка, която съдържа това активно вещество.

Във водата за уста има и други съставки. И най-вече – спирт. Цетилпиридиниевият хлорид, присъстващ в обикновената вода за уста, е добър за намаляване на лошия дъх. Хлорхексидинът помага за контролиране на плаката и възпалението на венците (гингивит). Флуорът има способността да предотвратява образуването на кухини в зъбите. Пероксидът е средство, което помага при избелване на зъбите.

Коронавирусът, или познат още като COVID-19 принадлежи към класа на така наречените „обвити вируси“. Това означава, че е покрит с мастен (липиден) слой, който е уязвим ако се третира с определени химикали (като спирт, например). Мастната мембрана не се променя, дори и при мутацията на вируса, което я прави универсална мишена.

Докато лек за смъртоносния COVID-19 все още не е открит, проучването на английските специалисти предполага, че промиването на устата може да играе роля за предотвратяване на нейното предаване.

Изследването на учените от Лестър е публикувано и в научното списание Function

В него се отбелязва „значението на гърлото и слюнчените жлези като места за размножаване и предаване на вирус при ранно заразяване със SARS-CoV-2″.

„Ние подчертаваме, че вече публикуваните изследвания на други „обвити“ вируси, включително коронавирусите, пряко подкрепят идеята, че пероралното изплакване трябва да се разглежда като потенциален начин за намаляване на предаването на COVID-19″, пишат изследователите в резюмето на изследването.

Валери О’Донъл, професор от Университета в Кардиф (вдясно)

Подобните на шипове протеини (гликопротеини) на повърхността на обвивката на коронавирусите (заради които получават името си, тъй като му придават вид на корона), им позволява да идентифицират и да се прикрепят към рецепторните места на клетъчната мембрана, което в крайна сметка води до инфекция.

Както вече стана ясно, във водата за уста има и редица други съставки, включително етанол, повидон-йод, водороден прекис и цетилпиридиниум.

Химикалите във водата за уста не само унищожават външната мастна мембрана на коронавирусите, но и влияят върху способността на гликопротеините да взаимодействат с рецепторите върху клетките гостоприемници.

„Употребата на водата за уста – като средство за изплакване, така и при гаргара – досега не е била обмисляна от органите на общественото здравеопазване във Великобритания“, казва в изявление водещият автор на изследването Валери О’Донъл, професор от Университета в Кардиф .

Говорител на СЗО обаче каза: „Все още няма достатъчно доказателства, че използването на вода за уста ще ви предпази от заразяване с новия коронавирус.“

„Някои марки вода за уста могат да елиминират определени микроби за няколко минути в слюнката и в устата ви“, добави говорителят. „Това обаче не означава, че те предпазват от инфекция с COVID-19.“

Източник: foxnews.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *