ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Синдром на поликистозните яйчници: 8 неочевидни симптоми

Могат ли поликистозните яйчници да алармират за проблем, без преглед? Гинеколог обяснява кои са неочевидните симптоми на това заболяване

поликистозните яйчници
Какви са скритите симптоми на поликистозните яйчници?

Синдром на поликистозните яйчници е диагноза, която се поставя при 5-10% от жените в репродуктивна възраст. Заболяването е придружено от сложни симптоми, които влошават качеството на живот. Но основният проблем е невъзможността за зачеване на дете.

Синдромът на поликистозните яйчници изисква сериозен подход и точна диагноза. Заболяването има сложни симптоми. В допълнение, то не само удря репродуктивната система на жената, но и заплашва нейното емоционално състояние, здравето на сърцето и кръвоносните съдове.

Д-р Шейла Лоанзон

Как да разпознаем признаците на синдрома на поликистозните яйчници? Ето индикаторите, които ще ви подскажат, че скорошния преглед при гинеколог е задължителен.

Симптоми на поликистозния яйчник

Синдромът на поликистозните яйчници е гинекологично заболяване, което все още не е достатъчно добре проучено от специалистите. Нарича се още синдром на Stein-Leventhal.

Това разстройство засяга 5-10% от жените в детеродна възраст. Разпознава се чрез набор от симптоми, които влошават общото качество на живота. Но основният проблем е невъзможността на жената да забременее. Плюс това, синдромът обикновено е придружен от внезапни колебания на телесното тегло, както и от други здравословни проблеми, които влошават външния вид – косопад, кожни проблеми и т.н.

Доста често срещан метод за лечение на поликистозните яйчници е приемането на орални контрацептиви.

Нека разберем малко повече за това заболяване.

Симптомите, свързани с хормонален дисбаланс, излизат на преден план при това разстройство. Но е важно да знаете, че диабетът, затлъстяването и менструалните нередности не потвърждават наличието на синдром на поликистозните яйчници.

Във всеки случай, ако забележите тревожни сигнали, най-добрият вариант е да си насрочите консултация при гинеколог и да направите необходимите изследвания.

Тези 8 симптома трябва да ви накарат да предприемете действие, ако ги забележите

Сами по себе си те не само може да подсказват наличие на поликистозни яйчници. Повечето са заболявания, които изискват сериозно отношение, за да се тушира отрицателното им въздействие върху женския организъм.

Инсулинова резистентност

Нарича се още хиперинсулемия и се свързва с метаболитна патология, при която тялото не е в състояние да използва напълно инсулина.

При хормонален дисбаланс производството на този хормон в панкреаса се влошава.
С течение на времето организмът произвежда прекомерно количество глюкоза, което заплашва да се развие като диабет тип 2.

Активно окосмяване

Прекомерният растеж на косъмчета в различни части на тялото (хирзутизъм) е типичен симптом на поликистозните яйчници.

Места по тялото, където косъмчетата започват да растат:

– Лице (над горната устна, по брадичката);
– Врат;
– Гръб;
– Гърди;
– Седалище.

Прекомерното окосмяване е свързано с голям брой андрогени в тялото на жената, страдаща от поликистозни яйчници. Но е важно да се знае, че и други фактори влияят върху наличието на хирзутизъм. Само специалист може да установи точната причина за това явление.

Плешивост, активен косопад

Симптомът се нарича андрогенна алопеция. Той директно показва поликистозен яйчник. Причината се крие и в хормоналните нарушения. Хормонотерапията може да помогне, което ще спре косопада и ще възстанови растежа на косата.

Депресия, тревожност, стрес

Важно е да запомните, че лъвският дял на емоционалните проблеми зависи от хормоналния фон, или по-скоро от наличието на дисбаланс. Проблемът може да бъде решен чрез прием на определени лекарства.

Хормоналното разстройство, което е свързано с поликистозните яйчници, провокира усещане за вътрешна малоценност.

Хиперинсулинемията може да причини прекомерно количество кортизол. Това е хормон на стреса, който „ръководи“ нервността на човек. В резултат на това губим контрол и заради най-незначителния повод. А това е директен път към депресията.

Високо кръвно налягане и висок холестерол

Поликистозните яйчници водят до редица разрушителни процеси в организма. Младите жени придобиват диабет, затлъстяване, високо кръвно налягане и висок холестерол. Всичко това увеличава вероятността от инфаркти и инсулти в една по-ранна възраст.

Неизправностите в метаболизма дават следната картина: индикаторът за „добрия“ холестерол намалява, а за „лошия“ холестерол се увеличава. Този процес води до увеличаване скоростта на триглицеридите в кръвта. В резултат на това артериите губят своята еластичност и се развива атеросклероза.

В допълнение, някои от най-изразените симптоми на поликистозни яйчници са:

– Наднормено тегло;
– Менструални нередности;
– Проблеми със зачеването.

Д-р Шейла Лоанзон и нейната книга, в която тя разкрива какво се случва и как се лекува генитален херпес

Правилната диагноза и последващата стратегия на лечение са важни за възстановяване на здравето и добрия външен вид на жената. Здравословното хранене, упражненията, управлението на стреса и систематичните прегледи при гинеколог ще ви помогнат да се справите с този проблем.

***

Д-р Шейла Лоанзон е дипломиран акушер-гинеколог и член на Американската колегия по акушерство и гинекология. Тя има над 10 години опит и голяма мултиспециализирана практика в Северна Калифорния. Участва с публикации както в научни издания, така и в списания и сайтове, предназначени за жените, като „Cosmopolitan“ и „Women’s Health“. Водила е своя рубрика в CNN. Автор е на книгата „Yes, I Have Herpes“.

Източник: www.healthline.com

Миомакс е подходящ продукт при кисти

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *