Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

8 билки с мощен антивирусен ефект

Има билки, които притежават изразен антивирусен ефект. Затова е препоръчително да се ползват като средство за предпазване от атаките на различни вируси

билки
Употребата на някои билки може да помогне при вирусни заболявания

Кои билки могат да помогнат сега, по време на пандемията, която предизвика коронавируса? В този случай ще са ни от полза съветите на една от най-добрите руски билкарки.

Елена Зайцева е позната като „Лечителката от манастира“. Нейните знания за билките са почти енциклопедични. Докато беше жива тя правеше всичко възможно да помага на хората да подобрят здравето си с помощта на различни билкови рецепти. Елена Фьодоровна щедро споделяше знанията си (издала е множество книги и е взела участие в различни телевизионни предавания). По този начин „Лечителката от манастира“ успя да ги разпространи колкото е възможно повече и да ги направи обществено достъпни.

Елена Зайцева

Възпалението е уникална реакция на организма към всеки неблагоприятен фактор или външен стимул. Действието на възпалителния процес е насочено към премахване на увреждащата причина и възстановяване на нормалното функциониране на организма.

Факторите, които причиняват възпалителна реакция, могат да бъдат вътрешни или външни – да имат вирусен, бактериален произход, или да бъдат причинени от техните метаболитни продукти. Следователно, всички лечебни процедури започват с диагноза, за да се предпише лечение срещу патогена, който е причинил това разстройство.

Диагностичните изследвания и назначаването на терапия трябва да се извършват само от медицински специалисти, тъй като много заболявания имат сходни симптоми, които могат да бъдат разграничени само по косвени признаци или чрез някои изследвания и анализи, след които лечението ще бъде напълно различно.

По време на вирусни атаки, при възпаления и епидемии, билките могат да се приемат както самостоятелно, така и като част от лекарствената терапия. Лечебните треви, препоръчани билкарката Елена Зайцева трябва да станат задължителна част от комплексното лечение.

Фитотерапията, като част от други уелнес процедури, като лечебна терапия и физиотерапия, значително ще ускори възстановяването и ще даде сили на организма след заболяването.

Билки при вирусни заболявания

Вирусните патогени са най-честите причини за сезонни възпалителни заболявания. Те могат да възникнат по различни начини, най-често с температура, болка с различна интензивност и локализация, подуване, кожни обриви, слабост и т.н., в зависимост от патогена. Билките, които Лечителката от манастира предлага, ще помогнат за намаляване на възпалителния процес. Към тях е включено и обяснение защо лечебните растения трябва да бъдат част от лечението при вирусни заболявания.

Противовъзпалителни лечебни растения

Употребата на билки има сериозен ефект при лечението на възпалителни заболявания. Естествените компоненти намаляват възпалението, подобряват регенерацията на клетките, облекчават спазмите и болката, оказват положителен ефект върху цялостното благосъстояние. По време на лечението трябва да знаете, че растителните компоненти действат балансирано и постепенно. Те имат кумулативен ефект, който ще продължи и ще остане в сила доста време, след като сте престанали да ги употребявате. За отличен ефект е нужно да използвате билките, изброени по-долу, не по-малко от три месеца.

Обикновен блатен аир

Корените на това растение се използват ефективно при лечението на грип, заболявания на горните и долните дихателни пътища, храносмилателния тракт и опорно-двигателния апарат. Съставът на растението включва етерични масла, които съдържат летливи елементи. Те инхибират (намаляват) активността на различните патогени. В допълнение, блатният аир съдържа танини и нишестени вещества, витамин С и различни смоли. Корените на растението често се добавят към лекарства и хранителни добавки, използват се като отвари и инфузии.

Маточина

Тази билка има висок антисептичен, спазмолитичен и спастичен ефект. Следователно, тя трябва постоянно да се използва при възпалителни процеси на дихателните пътища и заболявания на храносмилателната система. Етеричните масла на маточината съдържат антиоксидантни и имат противовъзпалителни свойства. Те осигуряват бактериостатично и антивирусно действие. Маточината съдържа дъбилни вещества, минерални соли и органични киселини, които имат мощен лечебен ефект.

Риган

Подправката риган се предписва като комплексна терапия при заболявания на храносмилателния тракт, възпалителни процеси в устната кухина, долните дихателни пътища, гинекологични нарушения. Това многогодишно растение съдържа огромно количество естери – до 1,2% и флавоноиди, което допринася за активното производство на левкоцити. Левкоцитите предпазват от патогенни и активират имунната система. В допълнение, риганът съдържа аскорбинова киселина, калий и калций, необходими на организма.

Има билки, които действат по-добре от лекарства

Евкалипт

Съставът на това растение включва цинеол – естествено антисептично вещество, което има мощен антивирусен ефект. Настойките и отварите от листата на евкалипта се използват като противовъзпалителни, аналгетични и имуномодулиращи средства. Успешно се прилагат и за лечение на стоматит, отит, вирусни инфекции, заболявания на чревната, пикочно-половата и храносмилателната система.

Градински чай

Билката, известна още и като салвия, има сериозен противовъзпалителен и антимикробен ефект. Съдържа голям брой алкалоиди, флавоноиди и танини. Градинският чай е богат на полезни микроелементи и киселини. Естествените вещества, които се съдържат в листата на градинския чай имат стягащи, фитонцидни, дезинфекционни свойства. Затова отвари и инфузии от него често се използват като лосиони, както и за изплаквания и инхалации при различни прояви на вирусните заболявания.

Лайка

Лайката има универсален ефект върху целия организъм. Тя се използва широко при заболявания на дихателната система, проблеми с храносмилането, болести на пикочо-половата и нервната система. Може да се каже, че лайката се препоръчва при всяка болест. Това се дължи на факта, че основното биологично активно вещество в нея е азулен. То допринася за подобряване на защитните функции на левкоцитите, ускоряване на възстановителните процеси и има седативен ефект. Големият брой флавоноиди, на които е богата лайката, осигуряват широк антимикробен ефект. Всяка част от растението може да се използва при лечението на вирусни заболявания, под формата на инфузии за пиене или за вдишване, отвари за гаргарене, вани за външна употреба или клизми.

Мащерка

Това растение е източник на уникално етерично масло, богато на тимол, карвакрол и борнеол. Мащерката има мощен ефект при възпаления от всякакъв произход. Най-често се предписва при тежка кашлица, респираторни заболявания, бронхит и артрит. Флавоноидите, които се съдържат в мащерката, помагат при кашлица, като омекотяват възпалението и намаляват болката на гърлото. Компонентите на тази толкова популярна билка стимулират имунните процеси и подобряват клетъчния метаболизъм.

Ехинацея 

Това растение има огромен брой от красиви имена, като „прерийно цвете“ или „вечерно слънце“, и същото количество полезни свойства. То притежава най-мощния имуномодулиращ ефект върху всички клетки и тъкани на нашето тяло. Ехинацеята стимулира защитните сили на организма, увеличава производството на бели кръвни клетки и повишава тяхната активност. Приемът на билката има мощен превантивен ефект върху организма, като повишава устойчивостта му към патогенни бактерии и вируси.

Фенолните съединения и танините, които се съдържат в растението, имат антимикробно, антипиретично и обезболяващо действие. Гликопротеините, сапонините, биометалите и витамините – имат антивирусен и имуностимулиращ ефект. Ехинацеята може да се предписва при заболявания както за орална употреба, така и под формата на вани и лосиони.

Източник: liktravy.ua

витамини
Мултивитамини за силен имунитет с витамин D3, селен, цинк и витамин С

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *