КАРАМЛО / CARAMLO

Съдържа кандесартан цилексетил, амлодипин, хидроксипропилцелулоза, лактоза монохидрат, кроскармелоза натрий, царевично нишесте, триетилов цитрат, магнезиев стеарат

Предназначение

КАРАМЛО е комбинация от две активни съставки, с чиято помощ се контролира повишеното кръвно налягане. Кандесартан цилексетил или само кандесартан е компонент, който предотвратява свиването на кръвоносните съдове чрез блокиране на специфичен хормон. Амлодипинът е от типа блокери на калциевите канали – той спира проникването на калций в стените на кръвоносните съдове; по този начин също се намалява опасността от свиване на кръвоносните съдове и повишаване на артериалното налягане.

Приемът на това лекарство води до от пускане на кръвоносните съдове, което създава условия за понижаване на кръвното налягане. Обикновено КАРАМЛО се дава на пациенти, които са диагностицирани отдавна и вече са приемали известно време всеки от активните компоненти като самостоятелни лекарства.

Как се приема

Продуктът се приема веднъж дневно, независимо от храненията, в един и същ час на деня. Дневната доза се определя от лекуващия. Медикаментът се предлага в два варианта с различна концентрация на активните съставки кандесартан и амлодипин, съответно 8/5 или 16/10 мг. Възможен е препоръчителен дневен прием на 1-2 таблетки от 8/5 мг, или една – от 16/10.

При пропуснат прием за деня се изчаква планираното време на следващия ден и се взема обичайната доза. Приемът на по-високи от определените дози може да причини рязко спадане на артериалното налягане с проява на симптоми от рода на слабост, виене на свят, слабост, припадъци. Необходима е медицинска намеса.

Самоволното прекратяване на приема може да причини възстановяване на болестното състояние.

Възможни нежелани ефекти

Приемът на този медикамент може да причини алергични реакции, които изискват медицинска намеса – особено при бърза прогресия. Те могат да са изразени в сърбеж и кожни обриви, уртикарии, оток на лицето, езика и гърлото, затруднен говор и преглъщане, дихателни затруднения. Съобщавано е също за прединфарктно състояние и инфаркт, панкреатит.

Всяка от активните съставки може на свой ред да провокира смущения от различно естество. С амлодипин се свързват задържане на течности и отоци, болки в корема и нарушения на храносмилането, гадене, диария или запек, главоболие, сърцебиене, зрителни смущения, мускулни крампи. В по-редки случаи се съобщава за изтръпване на крайниците, тремор, депресивни състояния, кашлица и кихане, ниско кръвно налягане, двънтене в ушите, болки в мускулите и ставите, еректилна дисфункция, косопад, сухота в устата.

Има и съобщения за обърканост, промени в кръвни показатели, фоточувствителност, възпаление на кръвоносни съдове, нарушени функции на черния дроб, оток на венците, забавени реакции, скованост на лицевите мускули и пр.

Към кандесартан се отнасят странични ефекти като главоболие и световъртеж, ниско кръвно, дихателни инфекции, бъбречни смущения. По-рядко са споменавани обриви, оток на лицето и гърлото, хепатит, болки в мускулите и ставите, кашлица, гадене, диария, отклонения в някои кръвни показатели.

Кога НЕ БИВА да се употребява

КАРАМЛО не се прилага при алергия към някоя от съставките.
Медикаментът е противопоказан при ниско кръвно налягане, стеснения на аортната клапа, кардиогенен шок, сърдечна недостатъчност след инфаркт, диабет, нарушения на бъбречните или чернодробните функции.

Лекуващият следва да оцени възможните рискове при пациенти, които биха приемали този медикамент – но имат и други здравословни проблеми като наскоро прекаран инфаркт, сърдечна недостатъчност, преживяват хипертонична криза или са с ниско кръвно, имат бъбречно страдание, трансплантиран орган, на хемодиализа са, обезводнени от повръщане или диария; в такава позиция са и преживелите преди време инсулт; хората с нарушен водно-солеви баланс.

Продуктът не се прилага за лечение на деца и подрастващи под 18 години.

Не се препоръчва при бременност и кърмене.

Пациент, лекуван с КАРАМЛО, не бива да шофира, ако приемът на медикамента влошава способностите му за внимание и концентрация, бързина на реакциите, слух и зрение, координация на движенията.

Да се избягва консумация на грейпфрут и на сок с това съдържание.

Взаимодействие с други медикаменти

Паралелното прилагане с други медикаменти изисква точна преценка за дневните дози и графика на прием, за да се избегнат отслабване или усилване на ефектите, както и засилена проява на странични ефекти. Отнася се до комбинациите с противогъбични лекарства, медикаменти за ХИВ, лекарства за сърце, за бактериални инфекции, статини, продукти за потискане на имунния отговор при трансплантации, нестероидни противовъзпалителни, литий, диуретици, хепарин, калиеви добавки и пр.

Усреднена цена в аптеките: 13 лв за 28 таблетки по 8/5 мг, или 23 лв за 28 таблетки по 16/10 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *