Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Увреждане на очите и мускулна болка могат да показват гъста кръв

Кръвоносната система пренася полезни вещества, микроелементи и кислород към тъканите и органите

гъста кръв
Има ли гъста кръв, появяват се и много здравословни проблеми

Когато се променя плътността на кръвта, работата се забавя, капилярите могат да се запушат, съществува риск от хипоксия и други потенциално опасни заболявания. За да не станат факт тези усложнения, наблюдавайте тялото: често признаците на различните здравословни нарушения се забелязват в началния етап.

Проблемите с кръвоснабдяването на вътрешните органи се развиват постепенно, в продължение на месеци и дори години. Ако внимателно обръщате внимание на здравето, можете да забележите характерните признаци на кислороден глад и гъста кръв. Вземете навременни мерки, консултирайте се с лекар, защото това е важна част от предотвратяването на инсулт и инфаркт в един по-ранен етап.

Причини за промени в плътността на кръвта

Под влияние на различни фактори съставът на кръвта може да се промени. Броят на кръвните клетки зависи от възрастта, пола, вътрешното кървене или фазата на менструалния цикъл при жените. При правилно хранене и здравословен начин на живот той остава относително стабилен, осигурявайки на тъканите необходимия кислород и хранителни вещества.

Сред възможните причини за промени в кръвната плътност са:

1. Ензимен дефицит. Ако храносмилателната система произвежда минимум полезни ензими, се нарушава разграждането на протеини, мазнини и въглехидрати. Те влизат в кръвта, променяйки състава ѝ. Това е една от причините за адхезия на червените кръвни клетки, намаляване на хемоглобина и анемия. Адхезия означава клетките не само да прилепват една към друга, но и да образуват характерни структури. В случая адхезията е причина за сгъстяването на кръвта.

2. Намален прием на вода. 90% от кръвта се състои от вода. Когато консумирате голямо количество кафе, чай и газирани напитки, кръвта става по-гъста. И кафето, както и билковия чай, имат изразен диуретичен ефект.

3. Подкиселяване на тялото. За нормално ниво се счита рН 7,45. Ако в менюто ви има повече кисели храни, сладкиши и тлъсти меса, съставът на кръвта се влошава.

4. Дефицит на витамини. Строгите диети и гладуването водят до липса на основни микроелементи и витамини. Без магнезий, желязо, цинк и калций много процеси са невъзможни. Влошава се и образуването на кръвни клетки, и затова кръвта става по-гъста и по-вискозна.

5. Електромагнитно поле. Последните проучвания доказаха, че работата с компютър провокира влошаване на кръвния състав: само за час пред компютъра започва процес на разрушаване на някои ензими и тела. Разбира се, кръвният състав се влошава с времето и натрупването на много часове, прекарани пред компютъра.

Плътността на кръвта е от голямо значение за нашето благополучие. При повишен вискозитет тя практически не пренася кислород, затова пациентите показват признаци на хипоксия, главоболие и мускулна слабост.

Основни симптоми на гъста кръв при хората

Промяната в състава задейства негативни процеси в организма. Хроничните заболявания могат да се изострят, работата и активността значително се понижават. Състоянието изисква лечение и употребата на специални лекарства. В противен случай има повишен риск от мозъчно-съдов инцидент – ромбоза, инсулт, тежка анемия и сърдечни патологии.

Изтръпване в пръстите

Ако в крайниците започне да се усеща изтръпване, може да е започнало запушване на капилярите. Кръвта тече слабо, чувствителността е не просто нарушена, но и често и липсва. Проблемът се допълва от постоянно усещане за студ в пръстите и син оттенък на ноктите.

Усещане за безпокойство

Промяна в настроението и поведението без видима причина може да показва нарушение на кръвообращението на мозъка. Повишена тревожност, прекомерна раздразнителност и подозрителност се появяват по време на хипоксия на определени части в мозъка, отговорни за емоциите.

Намаляване на зрителната острота и слуха

Ако започнете да чувате по-лошо, ако често ви „причернява“ и виждате „мухи“ в очите, консултирайте се с лекар. Симптомите се проявяват при недостатъчно хранене на мозъка и частично запушване на кръвоносните съдове, които поддържат органите на зрението и слуха.

Сънливост и слабост

Вискозната кръв блокира притока на кислород, причинявайки гладуване на тъканите и вътрешните органи. Мозъкът започва да пести енергия и намалява активността, давайки сигнали под формата на често прозяване. Дори след пълноценен сън човек изпитва желание да поспи, вместо да работи усилено или да се занимава с ежедневните си задължения.

Кръвта е твърде бавна

Ако случайно се порежете, обърнете внимание на това как тече кръвта от раната: ако съставът ѝ е нарушен, капките се стичат бавно. Цветът на кръвта има наситен нюанс, по-тъмна е.

Задух

Гъстата кръв се изтласква от сърцето с усилие. Това провокира риск от образуване на кръвни съсиреци. Така се появяват сърдечна болка, спазми, нарушаване на ритъма по време на физическо натоварване. Ако при минимална физическа активност, като изкачване на стълбите, усещате засилен пулс, парене и задух, незабавно се консултирайте с лекар. Не допускайте усложненията и лошите последствия от тях да ви изпреварят.

Мускулна болка

Гъстата кръв запушва капилярите и затова кръвоснабдяването на мускулите значително намалява. Млечната киселина и разпадните продукти не се отстраняват качествено, възникват неприятни усещания. Те не са придружени от интензивни усещания, но пречат на пълноценната почивка.

Как да намалим вискозитета на кръвта?

При липса на заболявания, които провокират повишена плътност на кръвта, проблемът може да бъде отстранен с помощта на правилна диета. За да подобрите състава на кръвта, използвайте следните храни ежедневно:

– сок от нар и ананас (без захар и добавки);
– орехи и бадеми, шам-фъстък без сол;
– грозде;
– грейпфрут;
– домати и доматен сок;
– спанак;
– чесън.

Пийте повече чиста вода, която да не е газирана, носете бутилка със себе си и отпивайте по няколко глътки на всеки половин час. Заменете кафето с прясно сварен чай с лимон или щипка джинджифил.

Стафидите, фурмите и сушените кайсии са вкусна и здравословна алтернатива на сладкишите.

Гъстата кръв е основната причина за инсулт. Тя уморява сърцето и по този начин провокира възникването на сърдечни заболявания и инфаркт. Не чакайте появата на симптоми, посещавайте редовно Вашия лекар. Прост анализ на нивото на червените кръвни клетки и хемоглобина ще разкрие нарушение, а въз основа на резултатите от изследването лекарят ще назначи лечение и ще ви препоръча диета.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *