ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Защо ръцете изтръпват: 7 възможни заболявания

Намалената чувствителност и неприятното усещане за изтръпване в ръцете може да е симптом на редица заболявания

ръцете
Опасен симптом ли е изтръпването на ръцете?

Подобни усещания се свързват с нарушаване работата на нервните импулси или кръвоносните съдове. Ако ръцете ви изтръпват редовно, е необходимо цялостно изследване, и чак след това поставяне на диагноза, за да се откритие скритата причина и да се избере метод на лечение.

В медицината изтръпването на ръцете се нарича „парестезия“

Основната опасност е, че при загуба на чувствителност на човек му е трудно да контролира фините двигателни умения и да извършва прецизна работа. Това се отразява на настроението и благополучието му. Можете да отстраните проблема само след като установите причините за изтръпване в ръцете и пръстите.

Симптоми на парестезия

Ако изтръпването се случва след неудобна поза, не се притеснявайте – това е естествено явление, което бързо преминава след лек самомасаж на възпалените мускули. Причината за спешно посещение при лекаря са честите пристъпи, при които ръцете изтръпват за няколко минути или дори часове, а чувствителността във върховете на пръстите изчезва.

Симптоми, характерни при парестезията

– Настръхване на кожата.
– Ръцете изтръпват до рамото.
– Трудно е да се стиснат пръстите в юмрук.
– Има усещане за топлина или студ.
– Кожата на пръстите бледнее.
– Ноктите могат да станат леко сини, ако се наруши кръвообращението.

При хронична форма патологията често спира или пристъпите се появяват внезапно няколко пъти на ден. Това пречи на човек да шофира, да пише или да държи нож, вилица или лъжица. Ако се появят такива признаци, по-добре е да се свържете с невролог за поставяне на точна диагноза.

Основни причини за изтръпване на ръцете

Причината за дискомфорта винаги е увреждане или травма на нервните окончания. Те престават правилно да подават и получават импулси, затова чувствителността и частичният контрол върху движенията се губят, а силата изчезва по време на компресията. Лекарите идентифицират няколко основни причини, които могат да провокират усложнения.

Цервикална остеохондроза

Първата причина, поради която ръцете изтръпват, е нарушение на кръвообращението в шийния отдел на гръбначния стълб. При остеохондроза се появяват отлагания по прешлените, налице е промяна в структурата им, възможно е удебеляване на кръвоносните съдове. Притокът на кислород и хранителни вещества към нервните окончания рязко намалява.

При цервикална остеохондроза парестезията на ръцете често е придружено от болезнени спазми и изтръпване. Те идват от рамото и задната част на шията и могат да бъдат придружени от главоболие или умора. За да премахнат проблема, лекарите препоръчват да се следи стойката по време на работа, която включва по-дълго стоене на бюро. Добре е периодично да се прави самомасаж на шията и горната част на гърба и да се посещава физиотерапевт. Полезно е да се запознаете с акупунктурата, да практикувате плуване или гимнастика.

Тунелен синдром

При изтръпване на ръцете и силна болка в китката, може да е налице професионалното заболяване на офис работниците и програмистите – тунелен синдром. При постоянна работа с мишката и неправилно разположение на горния крайник по време на писане има нарушение на нерва, преминаващ през карпалния канал на ръката, нарушава се кръвоснабдяването му и неговото хранене.

Тунелният синдром е сериозно заболяване, което изисква сложно лечение. В противен случай има остра болка, силни спазми, изключващи способността за пълноценна работа. Без терапия нервът постепенно умира, превръщайки здравия човек в инвалид.

Липса на витамини и минерали

Витамините от група В са отговорни за здравето и тонуса на нервните окончания. При спазване на стриктна диета или недостиг на витамини се наблюдава липсата им, което се отразява на предаването на импулсите. Мускулната слабост, раздразнителност и жълтеникав нюанс на кожата на ръцете могат да означават проблем. За да се елиминира изтръпването трябва да се започне терапия с витаминен комплекс – витамин В12, магнезий, калий. В диетата се включва качествено червено месо, черен дроб, сирене, по-тлъста морска риба и яйца.

Болест на Рейно

При капилярен спазъм има нарушение на кръвообращението в ръцете. Синдромът или болестта на Рейно се придружава от изтръпване, загуба на усещане и зачервяване на кожата. Пациентите се оплакват от усещане за студ, което не отшумява след търкане на ръцете и пръстите. При по-нататъшното развитие мускулите, които контролират сгъването на фалангите, могат да спрат да работят.

Патологията се развива при хормонална недостатъчност, интоксикация, стрес или тютюнопушене. Възможно е понякога и да се наследи. Прекомерната консумация на кофеин и стимуланти, честата хипотермия на ръцете може да провокира синдрома на Рейно. Лечението се избира индивидуално в зависимост от причината.

Усложнение при фибромиалгия

Това рядко, но сериозно заболяване в различна степен се среща при 6% от жените. Изтръпването в ръцете се придружава от изтощаваща мускулна болка, която се облекчава само от мощни обезболяващи лекарства. Постепенно изтръпването се разпространява към гърдите, лицето и шията, а спазмите пречат на пълната почивка и на добрата работа. Проблемът е придружен от депресия, безсъние и храносмилателни разстройства.

Лупус еритематозус

Автоимунното заболяване често засяга нервните окончания, които контролират движенията на крайниците. Тялото започва да атакува себе си, има възпалителен процес, който причинява болка. Когато нервните влакна умрат, чувствителността и способността да се контролират движенията на пръстите се губи. Необходимо е цялостно лечение, насочено към премахване на причината.

Диабетна невропатия

При високо ниво на захар в кръвта започва разрушаването на нервната тъкан и се образуват възпалителни огнища. Развива се периферна форма на невропатия, при която има загуба на чувствителност в горните крайници. Ръцете често изтръпват, като при изостряне координацията на движенията и рефлексите се губят, а гърчовете стават по-чести. Често симптомите се допълват от появата на язви по кожата и деформация на ставите.

Ако ръцете ви често изтръпват, трябва спешно посетите лекар. Това е симптом, характерен при възпаление или разрушаване на нервните влакна при различни заболявания. В началния етап те реагират добре на лечението, връщайки увереността в движенията и пълната чувствителност в пръстите.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *