ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Здравни проблеми в устната кухина, които алармират за болести на тялото

Непрекъснато получаваме сигнали от нашето тяло за възникнали здравни проблеми. Но не винаги ги „разчитаме“ навреме

здравни проблеми
Някои здравни проблеми в устната кухина може да алармират за болести на тялото

Често дори доброволно ги пренебрегваме.

Човешкият организъм е принуден всекидневно да изпитва въздействието на токсичните вещества. Храна, пълна с „химия“, лекарства, въздух, който е замърсен – всичко това вкарва в тялото вредни съединения, които провокират много сериозни заболявания.

Част от тялото, която явно алармира, че нещо не е наред, е устната кухина. Ето симптоми, които хем са видими, хем често подсказват за здравни проблеми, които са скрити.

Симптоми на патологии в устната кухина

1. Подуване на сливиците

Възпалението на сливиците е ясен знак за наличието на прекомерно количество токсини. Сливиците са част от лимфната система – цяла мрежа от органи и кръвоносни съдове, които премахват клетъчните отломки от тялото. Но това не е всичко. Лимфната система елиминира излишната течност, патогени (бактерии, вируси) и токсини. Ако съдовете на сливиците са „наситени“ с бактерии, вируси, токсини, вредна течност се натрупва в тях. Това провокира оток.

2. Скърцане със зъби

Скърцането със зъби може да възникне в резултат на факта, че сте подложени на продължителен стрес. Стресът ви принуждава несъзнателно да стиснете челюстта и да търкате зъбите си по време на часовете за сън.

3. Плака на езика

Наличието на плака на езика е симптом на орална кандидоза, (Candida albicans). Тази гъбичка е в състояние да се разпространи в цялата устна кухина (включително вътрешната област на бузите и задната област на гърлото).

4. Нелекувана болезненост в устата

Това може да е симптом на рак на устната кухина. Пушачите и хората, които злоупотребяват с алкохол, са най-податливи на този рак. Въпреки това, лекарите отбелязват положителна тенденция на честотата сред пациентите, които не са склонни към тези зависимости.

Как да се предотврати рак на устната кухина?

Проверявайте устата систематично. Погледнете под езика и краищата на езика в търсене на белезникави петна, туберкули, подуване. Трябва да се подложите на преглед и изследвания, ако ви стане трудно да дъвчете или преглъщате.

Добрата устна хигиена предотвратява бъдещи здравни проблеми

5. Сухота в устата

Този симптом може да показва възможен хипотиреоидизъм или диабет, други нарушения с автоимунен характер, например Синдром на Сьогрен. Сухата уста провокира кариес на зъбите, тъй като слюнката защитава зъбния емайл и венците.

Ако се притеснявате от този проблем, можете да направите кръвен тест, за да установите вероятни проблеми и отклонения от нормите на хормоните, инсулина и евентуално наличие на автоимунни заболявания.

6. Чувствителност на зъбите

Чувствителността на зъбите към студено или сладко показва ерозия на емайла или образуване на кухини (кариесни дупки). Ако се появява болка или чувствителност към топли напитки това може да е признак за открити нерви или възпалени венци.

След хранене се препоръчва да изплакнете устата с вода или да изядете една ябълка, морков, целина. Когато хигиенните стоматологични грижи не решават проблема, има смисъл да се потърси съвет от зъболекар.

7. Кървящи венци

Ако венците ви кървят редовно, това може да показва например гингивит. Кървенето също е свързано с натрупване на плака и редица други здравословни проблеми.

В случай, че кървенето е постоянно, това може да бъде:

– Недостиг на витамин С и К;
– Липса на коагулация (кръвосъсирване);
– Левкемия;
– Пародонтит.

8. Кариес на зъбите

Това е ясен знак за липса на витамини и минерали. Ако има недостиг на витамин D, зъбите могат да станат уязвими към увреждане.

Въведете в храната си храни с висока концентрация на хранителни вещества и ниско съдържание на киселини. Елиминирайте вредните за зъбите газирани напитки.

9. Лош дъх

Постоянният лош дъх е симптом на съществуваща патология.

Подобен „аромат“ може да е признак на напреднал синузит, белодробна инфекция, бронхит, диабет, патология на черния дроб и бъбреците.

Постоянният лош дъх също може да бъде аларма за това, че човек не си мие зъбите добросъвестно.

10. Подуване на венците

Един от симптомите на това състояние са бактериите, които не се отстраняват напълно от повърхността на зъбите. Също така, причината може да бъде определени хормонални цикли при нежния пол.

Направете правило да използвате конец за зъби (през три дни). Имайте предвид промените в състоянието на устната кухина. И ако е необходимо, незабавно се свържете със специалист-пародонтолог, който не само ще почисти и полира зъбите, но и ще ви обясни как правилно да ги миете с четка, да почиствате с конец за зъби или да ползвате интердентална четка, ако имате интердентални пространства.

Източник: www.verywellhealth.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *