Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Оздравително меню за черния дроб, предложено от д-р Меган Роси

Д-р Меган Роси предлага оздравително меню за черния дроб, което помага при такива състояния, като стеатоза и токсично увреждане

Меган Роси
Здравето на черния дроб зависи от закуската, според д-р Меган Роси

Черният дроб, освен че е вторият по-големина орган, е и от жизнено важно значение. От неговото здраве зависи работата на целия организъм.

Черният дроб обработва всички вещества, които влизат в кръвта. Според д-р Меган Роси, този толкова важен орган заслужава да му се отдели най-голямо внимание, като му посветите едно от най-полезните хранения през деня, а именно – закуската.

При грешки в храненето и неправилен начин на живот възниква натрупване на вредни вещества, като токсини и мазнини, които разрушават чернодробните клетки.

Накратко за здравето на черния дроб

Основните признаци на нарушения в здравето на черния дроб:

– хронична умора и влошено общо здравословно състояние;
– уголемяване на черния дроб;
– горчив или метален вкус в устата;
– лошо състояние на кожата;
– появата на жълто покритие на езика.

Фактори, които нарушават чернодробната функция:

– Грешки в храненето, преяждане, увеличен прием на вредни храни;
– Тютюнопушене и злоупотреба с алкохолни напитки;
– Физическо и психо-емоционално претоварване;
– Усложнения след заболяване, прием на определени лекарства.

Важно е да сте наясно, че ако имате някакви признаци или подозрения за неизправност в черния дроб, трябва незабавно да се консултирате с лекар.

Черният дроб е единственият орган, в който няма нервни окончания. Поради тази причина той може да бъде унищожен напълно безболезнено. Болестните състояния на черния дроб, за съжаление, се откриват предимно в по-напредналите етапи, при които лечението не винаги е ефективно. В този смисъл – по-лесно е да се пази здравето на черния дроб, отколкото да се отделят време и средства за неговото лечение. Само специалист може да постави точна диагноза и да предпише адекватна терапия.

Във всеки случай, черният ви дроб ще се възползва от промяна в диетата и отхвърляне на мазни и пикантни храни, алкохол и тютюнопушене. Включването на зърнените храни в ежедневното хранене ще помогне да се възстанови работата на този важен орган, да се гарантира неговото здраве и най-вече – това е отлична превенция на чернодробните заболявания.

Особено добре за възстановяване на черния дроб действат храните под формата на каша и крем супите. Кашите и смутитата, приготвени с внимание и грижа към черния дроб, са особено подходящи за закуска.

Рецепта за каша, която възстановява здравето на черния дроб

Овесени ядки – около 6-7 супени лъжици. Заливат се с вода, сваряват се и към тях се добавят свежи сезонни плодове или изсушени сливи, фурми и кайсии, през зимата. Може да подобрите вкуса като овкусите кашата с цейлонска канела. Не се добавят мазнини, мляко или захар. Може да се сложи само една малка лъжичка мед.

Овесът блокира усвояването на вредните вещества, ускорява елиминирането на токсините. Улеснява процеса на храносмилане. Осигурява на тялото енергия, без да претоварва стомаха.

Овесената каша може да се приготви и като се добавят следните съставки, по съвет на д-р Меган Роси:

Тиква (обелете и нарежете на кубчета) – 20-40 грама тиква. Възстановява клетъчните структури на черния дроб. Подпомага изчистването на всички вътрешни органи.

Учени от Йейлския университет са доказали ползите от тиквата за човешкото тяло. Те съветват да я използвате и като компонент на салата. Яденето на сурова тиква на празен стомах подобрява функцията на стомаха и храносмилателния тракт.

Стафиди (изплакнете добре и подсушете) – ½ шепа. Оптимизират функцията на черния дроб, помагат за възстановяване на клетките.

Бадеми – по желание. Бадемите съдържат мастни киселини, които организмът сам не може да произвежда. Нормализира работата на черния дроб.

Смесете всички съставки в малка тенджера, добавете вода или мляко, можете да сложите и малко сол. Доведете до кипене и оставете настрана. Оставете кашата да постои известно време под капак.

Препоръчва се да се приготвя такава каша поне 2-3 пъти седмично. Бързо се абсорбира, не позволява усвояването на вредни вещества. Придава лекота, енергия, елиминира неприятната плака на езика.

Какви други зърнени храни са полезни за черния дроб?

Просо. Просото съдържа растителен протеин, има антиоксидантни свойства. Тази зърнена култура помага за свързване на токсините и бързото извеждане от тялото. Също така, такава каша е много питателна, насърчава бързото насищане, добре се усвоява от организма и нормализира кръвния състав.

Елда. Съдържа всички необходими протеини, киселини и минерали. Те имат благоприятен ефект не само върху черния дроб, но също така подобряват функциите на всички органи и системи на тялото. Особено добре влияят за укрепване на сърцето, кръвоносните съдове и нервната система.

Най-лесно може да приготвите елдата, като я смелите, за да се получи нещо като брашно. След това я прибавяте към една чаена чаша кисело мляко и разбърквате добре. Оставяте да престои цяла нощ. На сутринта прибавяте към нея щипка настърган джинджифил и мед и консумирате с удоволствие.

Д-р Меган Роси

* Д-р Меган Роси е специалист по здравето на червата. Редовно споделя своя опит и върху заболявания като Синдром на раздразненото черво и цьолиакия. В Инстаграм (theguthealthdoctor) тя дава сериозни и полезни съвети относно живота с проблеми с червата.

Източник: www.theguthealthdoctor.com

бял трън
Помага при чернодробни и жлъчни заболявания

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

От първия до “Оздравително меню за черния дроб, предложено от д-р Меган Роси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *