ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Защо губим равновесие и как да възстановим баланса на тялото?

Способността да поддържа баланс и да се пази равновесие е жизненоважно за човек. Освен това, мнозина често имат чести проблеми с това

равновесие
Равновесие лесно се губи при виене на свят

Според статистиката, една трета от възрастните хора падат поне веднъж годишно, докато половината от хората, които са в третата възраст, падат два, три и дори повече пъти годишно. И това не е просто съвпадение или лош късмет, а определени проблеми с тялото, казват експертите.

„С напредването на възрастта промените в гъвкавостта, мускулната сила, чувствителността на тялото, рефлексите и дори умствените функции допринасят за влошаване на общия баланс“, казва д-р Брад Манор, заместник-директор на Центъра за транслационни изследвания (филиал на Харвардския Университет). Такива проблеми и падания обикновено са последвани от наранявания, включително опасни фрактури на бедрената кост, синини, натъртвания и други подобни. Младите хора също нерядко имат проблем с баланса.

Д-р Брад Манор, заместник-директор на Центъра за транслационни изследвания

Лекарите казват, че равновесието изисква внимание, сила и гъвкавост на тялото. В същото време способността за поддържане на баланс е напълно възможно да се развие чрез упражнения. Нещо повече, те са чудесни както за по-възрастните хора, така и за тези, които са все още доста млади, но искат да се чувстват уверени, в буквалния смисъл на думата.

Защо баланс?

Специалистите отбелязват, че чувството за баланс помага на човек да поддържа центъра на тежестта по време на ходене, стоене, скачане, бягане, огъване, усукване и други активни движения. Всъщност, хората обикновено възприемат способността да се ходи изправен и да се стои, без тялото да пада, като даденост, без да се замислят колко сложна е тази система.

Всеки път, когато човек прави някакво движение, мозъкът и очите му обработват огромно количество информация за случващото се наоколо. Краката могат да оценят промените в терена, например по каква повърхност се движи тялото: по равна или неравна повърхност, по асфалт или земя и пр. Ръцете се люлеят с определено темпо и ритъм, за да поддържат стабилност, мускулите и ставите осигуряват определена сила, т.е. такава, която позволява да се движим напред, да спрем, ако е необходимо и да променим посоката.

Тази система обаче може да работи с прекъсвания, например поради наранявания. Освен това, естествено се влошава с времето. С възрастта информацията от тялото към мозъка се предава малко по-бавно. Мускулите губят еластичност и сила, ставите остават без присъщата им гъвкавост.

Особено внимание трябва да се обърне на вътрешното ухо, което изглежда като лабиринт като структура

Наричат го ​​един от основните органи, които помагат за поддържане на баланса и равновесието. Затова лекарите често казват, че балансът се нарушава именно поради проблеми със средното ухо в следните случаи:

– Вътрешен отит, който е инфекциозно възпалително заболяване на вътрешното ухо, което води до замаяност и дисбаланс;
Болест на Мениер е патология, която се проявява със световъртеж, шум в едното ухо, проблеми със слуха, гадене и повръщане.

Също така, балансът може да бъде забележимо по-лош на фона на загуба на слуха или дори поради запушени уши.

Как да се справим?

На първо място, струва си да посетите специалисти, за да установите причините за проблема: например УНГ, за да изключите патологиите на ушите. Могат да бъдат полезни и консултации с невролог, травматолог, оптометрист и други високоспециализирани специалисти. Ако се открият отклонения в тяхната част, е необходимо да се спазват указанията и лечението, което е предписано.

Класически и ефективни съвети за запазване на равновесие дават учените от Харвард

Освен това, лекарите препоръчват да се използват различни упражнения за подобряване на равновесието. Има много възможни практики, и е трудно да се каже кои от тях са най-добри, тъй като с времето почти всички показват високата си ефективност. Проучвания, проведени от различни учени, доказват, че гимнастиката подобрява координацията при възрастните хора, и то в доста сериозна възрастова група (60-80 години).

Терапевтичната програма включва упражнения, базирани на клекове, повдигане на петите и долната част на краката, както и практиката за поддържане на равновесие чрез стоене на един крак. Точно тези видове упражнения, според чуждестранните лекари, не само спомагат за подобряване на физическата активност, но и тренират познавателните способности на човека, които са необходими за подобряване на баланса.

Упражнения

Кляканията са популярна опция за редовна физическа активност. Tе ви позволяват да тренирате тялото максимално.

За да направите това, достатъчно е да се изправите, да разтворите краката на ширината на раменете, да ги огънете в коленете, да си представите, че зад вас има стол и бавно да се спуснете до нивото на въображаемата седалка.

В идеалния случай бедрата трябва да са успоредни на пода. Поддържането на тежестта на петите е ключът към успеха в клековете. Може да изпънете ръцете си напред. Ако ви е трудно, можете да ги поставите на облегалката на стол, който е пред вас. Повторете упражнението поне 10 пъти. Ако можете и повече, като не забравяте да увеличавате бройката постепенно.

Упражненията за повдигане на петата и долната част на крака изглеждат така: трябва да застанете с кръстосани ръце на гърдите, да повдигнете петите, да сте на пръсти. В това положение си струва да се задържите 10 секунди или, ако има възможност да издържите и по-дълго. След като вече не може да издържате повече, спуснете петите. Повторете 10 пъти. Ако е необходимо, можете да използвате помощта на стол или маса, или близка стена.

Упражнението на един крак се изпълнява по следния начин

Първо трябва да се изправите, да сложите ръце на бедрата си. Като алтернатива използвайте някаква опора за стабилност – стена, стол, маса. След това леко повдигнете крака, така че стъпалото да е на определена височина. Препоръчително е да гледате право напред. Времето за поддържане на краката в равновесие е 20-30 секунди. След това трябва да повторите всичко с другия крак. И след това – изпълнете няколко подскока (13-15 са достатъчни).

Важно е с течение на времето и редовната практика да не ползвате опора, а да изпълнявате упражненията самостоятелно.

Лекарите казват, че подобен набор от лесни упражнения може безопасно да бъде включен във всяка от ежедневните ви тренировки. Добрите резултати няма да закъснеят.

Скоковете също са много полезни. Например, поставете лента на пода и започнете да я прескачате, както в детството – от едната в другата посока. Можете да скачате от ъгъл до ъгъл. Това упражнение помага за подобряване времето за реакция и баланса.

За да усложните задачата, може да изпълнявате упражненията със затворени очи, но много внимателно и само ако се чувствате уверени.

Разбира се, експертите са сигурни, че трябва да се обърне специално внимание и на развитието на мозъка. Въпреки факта, че естественото му стареене започва с възрастта, патологичните процеси на унищожаване могат да се забавят: за това е достатъчно да си създадете навик да решавате различни интересни и нестандартни задачи (кръстословици, судоку и др.) и да тренирате паметта си. В това отношение всичко е полезно – от повторението на списъка за пазаруване до това да научите няколко любими стихотворения наизуст.

Източник: www.healthline.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *