Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Внимание! Тези съдове за готвене са токсични и опасни!

Много хора не подозорат колко може да са отровни съдовете, в които готвят всеки ден

съдове за готвене
Много от тефлоновите материали и незалепващите покрития са канцерогенни

 

Модерните хора обръщат голямо внимание на храната, която приготвят. Много малка част от тях  обаче се замислят за токсичните материали, които се съдържат в съдове като тигани, тенджери и тави.

В крайна сметка, ако използвате некачествени готварски съдове, храната можа да стане отровна, без значение дали използвате само био продукти и рецепти за здравословно хранене.

На първо място, трябва да знаете, че качеството на съдовете варира от много добро до толкова ниско, че може да отровят храната, която приготвяте или най-малко – да развалят вкуса на ястието.

Ето няколко вида съдове, които не трябва да използвате в дома си:

Съдове с тефлоново покритие

Тенджерите и тиганите с тефлоново покритие за много лесни за миене, но голяма част от тях отделят токсини в храната ни. Повечето тефлонови съдове използват политетрафлуороетилен, който представлява пластмасов полимер. При нагряване над 230 градуса той започва да отделя ужасно токсични вещества в храната.

Много от тефлоновите материали и незалепващите покрития, според изледванията, са свързани със заболяване от рак.

Медни съдове

Медните съдове са удобни заради свойството на медта да се загрява бързо и равномерно, но непокритата мед при високи температури може да изпусне никел в храната ви. Никелът е силно токсичен за човешкия организъм.

Съдове с керамично покритие

Керамичното покритие е много удобно и съдовете изглеждат добре в кухнята, но голяма част са покрити със синтетичен полимер върху керамиката. Въпросният полимер корозира много бързо и може да се напука или повреди след направилно ползване. В много от случаите под полимера има съвсем малък слой олово, който осигурява равномерност на цвета и предпазва съда от повреди при удари. Ако част от оловото попадне в храната ви, това е изключително вредно, дори и в най-малки количества.

Алуминиеви съдове и фолио

Алуминият се среща във всяка кухня и домакинство, но прекалено честото му използване може да навреди на здравето. Алуминиевите съдове отделят част от елемента в храната, а той е токсичен за здравето. Същото се отнася и за алуминиевото фолио.

А тук ще разгледаме и няколко вида съдове, които са идеални за ежедневно ползване:

Чугунени съдове

Готвенето с чугун определено влиза в графата здравословно, защото при нагряване той отделя само желязо, което не е токсично за организма. Храните, приготвени в чугунен съд, съдържат 2-3 пъти повече желязо от тези, сготвени в други съдове.

Стъклени съдове

Стъклените съдове не отделят никакви вещества в храната ви и въпреки че не стават за готвене, те винаги са за предпочитане при съхраняване на храна.

Неръждаема стомана

Неръждаемата стомана се смята за един от най-добрите и здравословни материали за съдове за готвене. Неслучайно във всички ресторанти и кухни от висок клас се използват най-вече съдове от неръждаема стомана.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *