Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Аспергилоза: защо е опасно да живеете в близост до мухъл

Аспергилоза, или позната още като белодробна аспергилоза, е инфекциозно гъбично заболяване, причинено от гъбички от рода Aspergillus. Или иначе казано – мухъл

мухъл
Аспергилоза – болест, която се случва, заради наличието на мухъл

Този мухъл е известен още и като черна плесен. Инфекцията засяга главно белите дробове и лигавиците. Гъбичните спори са устойчиви на химически и физически влияния, затова е трудно да се елиминира проблемът.

Родът Aspergillus включва повече от триста вида мухъл, които могат да нарушат работата не само на белите дробове, но и на всички други органи. Такива гъбички живеят в почвата, растенията, домашния прах, въздуха и дори в храната. Те могат да бъдат открити и върху кожата на здрав човек, и ако по някаква причина имунната система не работи както трябва, тогава гъбичките ще започнат бързо да се развиват и да провокират възпалителен процес.

Излагането на мухъл увеличава риска от здравословни проблеми като астма, алергии и дори депресия

Според проучване на Клиниката Майо от 1999 г. почти всички хронични инфекции на синусите са резултат от излагане на плесен. За съжаление, повечето хора си мислят, че това е най-обикновена настинка.

Алергичните реакции към плесени не са сезонни и могат да се случат през цялата година.

Тихи, често невидими и опасни

Въпреки че цветът и съставът на мухъла варира, той най-често се нарича черна плесен или черен мухъл. Някои плесени могат да бъдат видими, други е възможно просто да се носят из въздуха.

Най-общо, мухълът расте там, където въздухът е влажен. Повечето спори няма да причинят вреда, но в големи количества, или когато условията са подходящи за мухъла да произвежда токсини, могат да доведат до неприятни здравословни условия.

Мухълът се скрива на места като шкафове, мазета и части от дома, повредени от водата. Баните и кухните могат да бъдат място за размножаване на мухъла, поради честото използване на вода и липсата на подходяща вентилация. Може да се появи мухъл и върху душ завесата.

И все пак някои от най-опасните видове мухъл са невидими, носят се във въздуха и остават неоткрити, като по този начин удължават времето на експозиция и причиняват сериозни здравословни проблеми.

Токсините могат да засегнат централната нервна система на тялото, както и имунната система, а плесените са в категорията токсини. Когато тялото се сблъсква с токсините, функциите му са компрометирани, по-специално тези, разположени във фронталната кора, където се контролират решаването на проблемите, паметта и импулсите.

Кой е засегнат от мухъла?

Ликвидирайки мухъла, ще спестите сериозни заболявания

Някои хора, поради генетични и химични фактори, са по-чувствителни към мухъла, за разлика от други. Малки количества мухъл могат да предизвикат реакция у един човек, и да нямат видим ефект върху друг човек, в същото жилищно пространство и при същото излагане.

Възрастта и общото здравословно състояние също могат да бъдат фактори при реакциите, които са следствие от излагането на мухъл. Възрастните, тези с нарушена имунна система, хората, които вече страдат от респираторни заболявания, и децата могат да бъдат по-засегнати от мухъла, отколкото здравите възрастни.

Симптоми, основни признаци на инфекция и диагноза

Физическите признаци на излагане на мухъл могат да варират от сърбящи, воднисти очи до проблеми с дихателните пътища, като астма. Тялото реагира на мухъла, който иначе не може да бъде токсичен, като проявява симптоми, свързани с алергия – раздразнено гърло, кашлица или хрема.

При някои хора реакцията може да бъде по-тежка, причинявайки гадене, умора, инфекции на синусите или проблеми с дишането. В по-екстремни случаи гъбичките могат да произвеждат летливи органични съединения, които са в състояние да повлияят на централната нервна система и да причинят главоболие, виене на свят, затруднена концентрация и намален период на внимание, според www.toxic-black-mold-info.com.

Възможно е да се открие заболяването чрез инструментални и лабораторни методи за изследване. Тоест, пациентът е желателно да даде кръвен тест за откриване на антитела към алергени, прави се тест за храчки, рентгенова снимка на гръдния кош, бронхоскопия, спирометрия, имунограма и компютърна томография. При необходимост се извършва биопсия на заразена тъкан.

Как се лекува аспергилоза?

Лечението включва прием на противогъбични лекарства. В някои случаи е необходима хирургическа интервенция, особено при кървене от аспергилом, сферична неоплазма, състояща се от плесенни мицелни клетки. При тежки случаи на инфекция всичко може да бъде фатално.

За да се предотврати заболяването, контактът с околната среда или повърхностите с мухъл трябва да се сведе до минимум.

Методи за предотвратяване появата и справяне с вече съществуващата черна плесен и мухъл

Най-добрият начин да се справите с опасностите за здравето, които черната плесен може да причини, е да направите визуална проверка на вашия дом (а след това и на работното място).

Наситените миризми са добър знак, че някъде живее плесен.

Ако откриете мухъл, почистете с белина и се уверете, че зоната е правилно вентилирана. Инсталирайте вентилатори в баните и поправете всички тръби, които текат.

Прозорците, особено тези в по-старите домове, може да натрупват плесени; първият признак за проблем е конденз върху стъклото.

Почиствайте кухненските площи и баните от време на време с белина, която е разредена едно към едно с вода.

Проветрявайте редовно стаите. Мухълът обича застоял въздух и влажност.
Почистете навреме тръбите, климатика и сушиляната. Гъбичките предпочитат подобни места.

Препоръчва се да се извършва годишен физически преглед. Заболяването не се предава от болен на здрав човек. Но хората с нисък имунитет, особено страдащите от диабет или ракови заболявания, са изложени на по-голям риск от инфекция.

Източник: www.everydayhealth.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *