ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Акне и изотретиноин – какво трябва да знаете?

Акне и изотретиноин – всичко, което трябва да знаете

Андрогени – мъжки полови хормони, свързани с развитието на акнето.

Младежка пъпка (комедон) – струпване на себум и мъртви кожни клетки в резултат на запушване.

Фоликули – структури, където пъпката се формира. Те се намират в кожата, в тях са мастните жлези и космите.

Изотретиноин е лекарство, което намалява производството на себум и изсушава пъпките на акнето. Себум е мазен овлажнител, произвеждан от мастните жлези за поддържането на еластичността на кожата.

Могат да се появят и алергични реакции, гъбични инфекции, виене на свят, промяна в цвета на зъбите и циреи. Антибиотиците трябва да бъдат използвани за период до три месеца, за да се подобри статусът.

Изотретиноин (Accutane) може да се използва в случаите на много тежко акне или ако антибиотичната терапия се окаже неуспешна. Той може да изчисти устойчиви кисти и възли до 90% от случаите и да предотврати оставането на белези, въпреки че понякога е необходим и втори курс на лечението. Медикаментът е доста ефикасен, но трябва да се използва внимателно от жени във фертилна възраст, т. е. които могат да забременеят.

Акне и изотретиноин
Акне и изотретиноин – всичко, което трябва да знаете!

Изотретиноин може да предизвика вродени дефекти до един месец след спирането му. Затова трябва да се отдели изключително внимание на тестове за бременност и контрацептивните средства.

Курсът на лечение с изотретиноин трае около четири до пет месеца

Ако дозата се поддържа ниска, е необходим по-дълъг курс на лечение. Изотретиноин е силен медикамент. Нежеланите реакции са много чести, предимно сухота в очите, гениталната лигавица и устните, също така и повишаване на холестерола и триглицеридите и отклонения в чернодробните ензими.

По време на курса на лечение трябва да бъдат правени всеки месец изследвания на кръвта, за да се гарантира, че медикаментът не причинява сериозни вреди.

Антиандрогените, лекарства, които потискат производството на андроген, се прилагат при жени, които са нечувствителни към други терапии. Пероралните контрацептиви, съдържащи ниски дози гестагени и прогестерон, имат доказан ефект за подобряване състоянието на акнето.

В края на 2001 г. клинично проучване показва, че ултраниска доза хапчета против забременяване помага за лечението на акне, както и хапчетата с висока доза естроген. За подобрение може да са необходими до четири месеца.

Други лекарства, като спиронолактон и кортикостероиди, се прилагат за намаляване на дейността на хормони в надбъбречните жлези, като по този начин се намалява и производството на себум. Така се лекува една изключително тежка, но рядка форма на акне, която се нарича фулминантно акне (светкавично – асnе fulminans) и се открива най-вече при мъжете в пубертета.

Acne conglobata е по-често срещана форма на тежко възпаление, тя се характеризира с многобройни, дълбоки възпалителни възли, които се лекуват с перорални кортикостероиди и изотретиноин, но оставят белези.

Източник:rlsnet.ru,Pixabay.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *